Slovenija

Komisija v primeru Petek nadaljuje z delom

Ljubljana, 20. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Za zaprtimi vrati so se sestali člani parlamentarne preiskovalne komisije za ugotovitev ozadja in vzrokov napada na novinarja Mira Petka. Predsednik komisije Mirko Zamernik je povedal, da so v poletnem času uspeli pridobiti precej zanimivih informacij, ključne priče v primeru Petek pa šele prihajajo na vrsto.

Komisija zbrala veliko informacij

image (28)
image (28) FOTO: 24ur.com

Po njegovih besedah je pripravljenega že toliko gradiva, da bo "najmanj vmesno poročilo o delu komisije" predstavljeno najkasneje na njeni decembrski seji.

Primer bi, po besedah Zamernika, lahko prevzela tudi posebna tožilska skupina, saj je veliko indicov, da gre za organizirani kriminal. Zamernik je še napovedal, da bo kot prva naslednja priča pred člani komisije nastopil koroški podjetnik Janko Zakeršnik. Večerov novinar se strinja, da bi bil Zakeršnik zanimiva priča, saj je po Petkovih besedah, Zakeršnik pred pričami izjavljal, da bi bilo Petka potrebno utišati. Petek je v preteklosti o tem slovenjegraškem podjetniku že pisal, zaradi česar ga Zakeršnik tudi toži in od sodišča zahteva, da Petek o njem ne napiše več niti besede.

Nova ovira za komisijo

Komisija pa se je znašla še pred eno oviro. Na prometno ministrstvo so morali kar štirikrat poslati zahtevo za podatke o izdaji prevozniških dovolilnic. Z njihovo preprodajo naj bi namreč nekateri na Koroškem mastno služili. Kot so nam danes dejali na ministrstvu bodo komisijo celo zaprosili, da jim pojasni njihov status; zanima jih, ali je prometno ministrstvo morda postalo celo preiskovanec.

Dejstva bodo predstavljena v vmesnem poročilu

Na že prej omenjeni decembrski seji komisije bodo v vmesnem poročilu predlagane tudi nekatere spremembe zakonov, "recimo o zaščiti tožilcev - ta zakon je sicer že v parlamentarni proceduri, vendar bo komisija verjetno v zvezi z njim podala kakšen predlog", je povedal Zamernik. Poleg teh predlogov pa bodo v vmesnem poročilu predstavljena nekatera dejstva, do katerih se je dokopala komisija.

"Dosedanji uspeh pri delu komisije v takšni meri ne bi bil mogoč, če ne bi našega dela podpirali tudi v medijih, zato še naprej upamo na dobro sodelovanje," je nekatere vtise o sedanjem delu strnil predsednik komisije. Dodal je, da sta se današnje seje kot zunanja strokovna pomoč udeležila tudi dva sodelavca komisije, vendar ni želel natančneje pojasniti njune vloge. Zadovoljen pa je tudi s sodelovanjem z mariborskim tožilstvom, kamor je bil prestavljen primer Petek, saj so iz Maribora komisiji že ponudili pomoč oziroma sodelovanje.

V kateri fazi je preiskava?

Poglavitno vprašanje še vedno ostaja: kako daleč sta tožilstvo in policija v primeru Petek. Kot pravi generalni direktor policije Marko Pogorevc,so na policiji optimistični, da pa bi bilo napak, če bi javnosti povedali, zakaj so optimisti.

Potem, ko se je v javnosti veliko govorilo o tem, da naj bi Miro Petek pričal pod hipnozo, je zdaj potihnila tudi ta možnost. In to kljub temu, da je Petek pristal nanjo.

Kot je danes dejala generalna državna tožilka Zdenka Cerar, je veliko odvisno prav od Mira Petka. Cerarjeva je povedala, da mora biti Petek za kaj takega tudi "praktično na voljo.

Petek je to tožilkino izjavo komentiral kot smešno, saj ne ve, kako naj se da "praktično na voljo". Dodal je, da so v strokovnih krogih do uspehov hipnoze skeptični, kar se je izkazalo v minulih mesecih. Mariborski tožilci, ki so prevzeli primer so napovedali, da hipnoze ne bodo zahtevali. "Glede na to, da mi je vrh slovenske policije pripisoval, da nisem sprejel testiranja s poligrafom, kar je seveda laž, in je vrh slovenske policije govoril z jezikom potencialnih osumljencev, sam v to policijo ne verjamem," pravi Petek. Po njegovih besedah še vedno pristaja na hipnozo, vendar le ob prisotnosti javnosti in varuha človekovih pravic. Ko ga bodo poklicali, se bo odzval.