Slovenija

Bela stavka srednjih medicinskih sester

Ljubljana, 17. 09. 2008 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Srednje medicinske sestre v UKC Ljubljana začenjajo z belo stavko. Opravljale bodo le tisto delo, ki ga morajo oziroma za katerega so plačane. Vodstvo KC kljub temu ne pričakuje težav.

Sestre bodo v četrtek začele z belo stavko.
Sestre bodo v četrtek začele z belo stavko. FOTO: POP TV

Srednje medicinske sestre Centra intenzivnih terapij v UKC Ljubljana so za četrtek napovedale belo stavko. Tako bodo opravljale le delo, ki ga morajo oziroma za katerega so plačane. Sestre, ki gredo po besedah njihove predstavnice Nataše Belgič na vse ali nič, zahtevajo zagotovitev v torek s strani ministra Gregorja Viranta ponujenih 30 odstotkov povišice in uveljavitev sistema nacionalnih poklicnih kvalifikacij, ki jim bo prinesel višji plačilni razred. Zavezo o taki rešitvi zahtevajo na papirju in je zanje edina sprejemljiva. Znanja, potrebna za delo na CIT, namreč ni mogoče pridobiti v šoli, temveč le s prakso, zatrjujejo.

V času bele stavke bodo v UKC Ljubljana delo organizirali s kadrovsko reorganizacijo. Glavna sestra UKC Ljubljana Erna Kos Grabnar

Ob tem srednje medicinske sestre poudarjajo, da ne bodo stavkale, ker želijo višjo plačo, ampak zahtevajo le enako plačilo za delo, ki ga opravljajo, kot za to delo dobijo diplomirane medicinske sestre.

Strokovni kolegij intenzivnih terapij Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKC) je danes sicer zavrnil predlog ministra za javno upravo Gregorja Viranta, po katerem bi srednje sestre v CIT poleg že dogovorjenega 20-odstotnega povišanja plač za srednje sestre v najzahtevnejših intenzivnih terapijah dobile še za 10 odstotkov višje plače. Soglasno so namreč ocenili, da si višje plače na račun zahtevnosti svojega dela ne zasluži le 37 srednjih sester v Centru intenzivnih terapij, temveč vseh 450 srednjih sester, ki delajo v vseh najzahtevnejših intenzivnih terapijah v ljubljanskem UKC.

Odločitev strokovnega kolegija intenzivnih terapij Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana spoštujemo. Ministrstvo za javno upravo

Po besedah predsednice Konference bolničarjev, zdravstvenih tehnikov, medicinskih sester, babic in fizioterapevtov v hišnem sindikatu Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Vesne Rugelj so sindikatom, ki v UKC zastopajo interese srednjih sester, predlagali novo izhodišče za pogajanja o plačah, po katerem bi vsem sestram v najzahtevnejših intenzivnih terapijah, to je intenzivnih terapijah tri, plače povišali za skupno 25 odstotkov. Povišico bi tako dobile srednje in tudi diplomirane medicinske sestre. A Rugljeva je ob tem opozorila, da to ne bi rešilo problema, zaradi katerega srednje medicinske sestre v CIT tudi napovedujejo belo stavko: da so za isto delo plačane manj kot njihove kolegice z diplomo.

Strokovni kolegij UKC je zavrnil Virantov predlog.
Strokovni kolegij UKC je zavrnil Virantov predlog. FOTO: POP TV

Minister za javno upravo Gregor Virant je včeraj obiskal sestre, skupaj pa so našli rešitev glede plač, ki je bila za sestre sprejemljiva. Ta je predvidevala, da bodo zaposleni v tej enoti plačani bolje kot kader v ostalih intenzivnih terapijah po Sloveniji, vendar bi to moral potrditi še strokovni kolegij intenzivnih terapij UKC, ki pa je predlog zavrnil.

Podpora sindikata kolegicam do 'neke razumne mere'

Predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Jelka Mlakar je po današnjem sestanku sindikatov z vodstvom UKC pojasnila, da so sindikati, podpisniki kolektivne pogodbe za zdravstveno nego, na ministra Viranta naslovili protest zaradi "enostranskega dogovora, ki ga je v torek izpeljal v UKC" oziroma ker niso bili obveščeni o njegovem torkovem obisku na CIT.

"Stališče našega sindikata, kar se plač tiče, je, da se oktobra vsem kolegicam na intenzivnih terapijah izplača 20-odstotno povečanje iz naslova povečanega obsega dela k že pridobljenemu povišanju plač iz naslova aneksa. Ljudi, ki ne bodo želeli delati s takojšnjim 20-odstotnim povišanjem plače, pa se nadomesti s tistimi, ki bodo to želeli," je stališče Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije predstavila Mlakarjeva. Glede zahteve po enakem plačilu za enako delo pa je dejala, da bo njihov sindikat zagotovo prvi od pobudnikov, ki bo želel red v tem kontekstu.

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Refluks
19. 09. 2008 21.44
Ne poznam medicinske sestre, ki bi imela 500 e plače. Prav tako ne gre za 50 % višje plače diplomiranih, morda okrog 150 e do 200. Je pa fino primerjati eno srednjo, ki je včeraj naredila srednjo šolo in diplomirano, ki ima 20 let delovne dobe in se je šolala ob delu in je po možnosti še glavna sestra kakšnega večjih oddelkov ali sklopa oddelkov. Ja, tu pa gre za razliko.
starasablja
19. 09. 2008 14.18
Srednje medicinske sestre naj gredo na faks......,da bodo študirale matematiko,ekonomiko obramboslovje ali strankarsko pripadnost ????????
porka.malorka
19. 09. 2008 13.22
Zdravstvo se naj privatizera in to je rešitev. Potlej bo vsak plačen po delu ki ga opravlja. In ne bo ogromno sester ki so dobesedno tajnice. in si ne zaslužijo niti 500evrov. Kar se pa tiče plačila za te sestre. Če opravljajo delo zakatero nimajo šole ali niso usposoblejne. So si same krive.
Ino Luki?
18. 09. 2008 15.47
mah vi nimate pojma kaj govorite ... danes smo videli koliko jih potrebujejo kajti dejansko so bili pacienti ogroženi ... in tiste sestrice z diplomo ki so prišle iz drugega oddelka nimajo pojma ker ca CIT rabiš 1 let prakse da sploh znaš kaj ... in ne govorite da so nehvaležnice punce se borijo za to kar jim pripada bi bilo vam všeč da bi vam šef rekel da še to delate kar ni vaše delo za isti denar ... bejž no bejž razmišljate kot ne vem kaj ...
exim@t-2.net
18. 09. 2008 08.21
A veste, kako so določili, kdo mora stavkati? Jaz vem-medicinske sestre (samo nekatere in če dobro pogledate, boste videli na TV, da gre za ene in iste ksihte) so dobile sms, da se morajo javiti v avli. Tam jih je počakala določena oseba (ob njej je bil \"sindikalist\", ki najbolj streže rdečim baronom) in so jim povedali, da MORAJO stavkati. Medicinska sestra, ki mu je to povedala, je rekla, da je bila zgrožena nad obnašanjem svojih kolegic, in da vse skupaj nima nobenega smisla, saj so dobile obljubljeno. Enako se je dogodilo računovodjem, sms, \"sindikalist\", kamere. In še to: to sploh niso bile računovodje, pač pa knjigovodje, ki so morale iti. Toliko za osvetlitev. Kaj vse bi naredila levica še pred volitvami? Leve zgage, dajem vam nasvet: umirite se, kajti JJ in demokracija sta že zasidrana v naših srcih; ne lažite, ker boste odgovarjali za te laži; ne blatite, ker vam ne verjamemo več; ne sprenevedajte se, ker ste preveč prozorni; imeli ste čas 12 let (pustimo 50 let ob strani), pa niste naredili NIČ; sedaj vam dišijo sadovi dela te vlade-pokrasti, kar se še da-.
resslovenka
18. 09. 2008 08.14
pajtlerblanka Tisti pridni so v realnosti ponavadi plačani manj, kot si zaslužijo, ker jih tisti s komolci in jeziki pri plačah prekašajo. Medicinske sestre niso izjema. Je pa nekaj res. G.Virant je eden boljših ministrov te vlade in se vsaj trudi, kaj spremeniti. Ni pa vsemogočen. Denarja, ki ga ima zdravstvo na razpolago ni premalo, to je zmotno prepričanje, samo porazdeljen ni pravično in verjetno ima blagajna še kakšno luknjo, tako da pade tja, kamor ne bi smel. Imamo dosti zelo nazornih primerov - pediatrična klinika, onkološki inštitut, psihiatrična klinika ... Botre bi bilo pametno zamenjati, vnesti dosleden nadzor na tem področju, pa bi bila slika hitro drugačna.
mcgregorslo@hotmail.com
18. 09. 2008 08.10
Mal je neumna klasifikacija po izobrazbi... predvsem me moti to, da izobrazba ne pomeni toliko kot dejansko sposobnost/izkušnje za specifično delavno mesto... zelo velikokrat se dogaja da nekater diplomiranci dejansko nimajo pojma zakaj se gre... prav tako jih specifično delo ne zanima in npr. (zdrava pamet) niso primerni za delavno mesto, a so ga dobili zaradi izobrazbe... pričakujejo večje plačilo...
yvs
18. 09. 2008 07.37
djdj praviš za ponavadi sitne in nesramne sestr nič.kaj pa ko morajo prenašati sitne in nesramne paciente(nekatere).dogaja se ,da pacient pozvoni sestri in ko ta pusti svoje delo in gre pogledati kaj je narobe doživi ko stopi v sobo npr.tole:sestra,prosim koliko je ura.pa še bi lahko našteval. pravim samo,da je treba poskrbeti za vse srednje sestre v državi in ne samo na intenzivni terapiji,saj tudi na oddelkih delajo dela za katera niso ustrezno plačana???
killi-123@hotmail.com
18. 09. 2008 05.45
To pomeni,da so zdravstvene ustanove 15 let varčevale. Kam je potemtakem izpuhtel denar?
djdj
18. 09. 2008 03.17
Za ponavadi sitne in nesramne sestre nič
szt
18. 09. 2008 01.23
točno tako je bilo nejco.. sedaj pa kar 50% razlike..a ni to bedno???
b77
18. 09. 2008 01.08
titovka za tvoj besedni zaklad in znanje, ki ga izražaš skozi žalitve te jaz ne ni dal niti kontejnerjev razkladat! Koliko ste jih vi in tvoji somišljeniki pahnili v Fojbe pa nikomur nič! Take kot si ti pogoltnem in izpljunem! Blek!
nejco13
18. 09. 2008 01.03
Men pa samo nekaj ne gre v racun... Sestre s srednjesolsko izobrazbo hocejo imet iste place kot tiste z diplomo, ker opravljajo isto delo... OK, se strinjam, so pridne in delajo vec kot bi jim bilo treba...samo, kaj do sedaj so dobivale isto placo kot tiste z diplomo, po novem pa ne vec al kako? Prej je bilo 17 let vse OK, zdej pa ne vec? Pa se ob tem, da so se jim place povisale...To mi ne gre v racun... Se pa absolutno strinjam, da bi moralo biti delo placano tudi po uspesnosti oz. po \"pridnosti\" in zato vsa cast ministru za vse dosezeno!
szt
18. 09. 2008 00.14
vi nimate pojma za kaj se sploh gre! bi bilo lepo,da bi vas zdravile samo diplomirane osebe;po možnosti z pravkar končano šolo:)))
Buena Vita
17. 09. 2008 23.03
malaboginja to je ena od rešitev,v Sloveniji so res izredne možnosti za študij-pozna kdo ,kje na svetu uzakonjeno da morajo delodajalci omogočit študij delovcem,delo prilagodit delovčevim potrebam,jok,to pozna samo Slovenija,žal,žal,to mnogi izkoristijo v različne mahinacije kdo je potem oškodovan,,,,??????dejmo premislit
Buena Vita
17. 09. 2008 22.59
turbo ko bomo imeli normalne plače,verjemi to bo zelo,zelo hitro,potem bodo kalkulacije kdo dela,kdo lenari hitro v prvem planu zakaj se tega mnogi tako otepajo,če je razvidno da bo ta priden več vreden samo priden je treba bit ,a ne?\' hja,mnogo manj kavic potem ostene v kefetjerah,in če si priden in sposoben,hitro v privatni sektor---plače so večje
nelika123
17. 09. 2008 22.52
laksi: Morda si pozabil povedati,da tale vaš vratar je verjetno že tik pred pokojem... hahah...od tod mu taka plača
malaboginja
17. 09. 2008 22.51
srednje nej grejo na faks, da si provajo, kako je težak in potem bojo imele višje plače!
hribovka
17. 09. 2008 22.44
vratar 750? E lahko pridem za nočno izmeno delat vratarja? Saj me ne rabte plačat za uni dipl. :-) Šala, ampak ma pa ful visoko plačo za njegov profil. Sam da nisi na DARSU al pa DURSU, tam poznam in vem da ma vsaka tajnico večjo plačo kot uni. dipl. inžinirji strojništva v Trimu, Hidriji, Kolektorju...
laksi
17. 09. 2008 22.24
no, včeraj smo nekaj debatirali o plačah in glede na to, da sem zvedel, da ima celo naš vratar osnovno plačo 750 eur in zraven še malico (plus cca. 130eur), prevoz, verjento še dodatki, potem si tisti, ki res delajo zaslužijo vsaj dvakrat več, saj naš vratar bi umrl od dolgčasa, če ne bi imel TV, internet, časopisov in telefona... res ni fer....