Slovenija

Koalicija pred opozicijo

Ljubljana, 18. 10. 2005 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Koalicija je vložila zahtevo za ustanovitev komisije, ki bi ugotovila vpletenost politike pri prodaji delnic Mercatorja.

Vlada in gospodarsko ministrstvo nimata nobene povezave s prodajo deležev Mercatorja s strani SOD in KAD Pivovarni Laško in Istrabenzu. Zahteva opozicije za uvedbo parlamentarne preiskovalne komisije "temelji zgolj na novinarskih domnevah in gre za prozoren politični manever LDS. Kdor podpiše takšno zahtevo, dokazuje politično pristranskost in pomanjkanje strokovne presoje," so sporočili z gospodarskega ministrstva.

S tem je prehitela druge opozicijske stranke, predvsem LDS, ki je danes predlaga ustanovitev preiskovalne komisije za ugotovitev politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij - predsednika vlade, ministra za gospodarstvo in državne sekretarke na gospodarskem ministru - glede suma politične korupcije pri poslu, povezanem z Mercatorjem.

Koalicijske SDS, NSi, SLS in DeSUS so vložile zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije za ugotovitev odgovornosti nosilcev javnih pooblastil glede domnevnega oškodovanja družbenega premoženja pri vseh dosedanjih prodajah deležev Kapitalske družbe (KAD) in Slovenske odškodninske družbe (SOD) v gospodarskih družbah. Kot so potrdili, je zahtevo podpisalo 39 poslank in poslancev.

Vlada zanika povezavo s prodajo delnic Mercatorja
Vlada zanika povezavo s prodajo delnic Mercatorja FOTO: POP TV

"Z namenom, da se razjasnijo vprašanja in sumi, ki so se pojavila pri nekaterih dosedanjih odprodajah, vključno s prodajo deležev KAD in SOD v Mercatorju, menimo, da je ustanovitev preiskovalne komisije edina možnost, s katero lahko potrdimo ali ovržemo sume očitanih nepravilnosti oziroma zlorab," je v sporočilu za javnost zapisal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, ki je v odzivu na pobudo LDS poudaril, da je nujno, da bi komisija poleg zadeve Mercator obravnavala tudi vse dosedanje prodaje deležev KAD in SOD, pri katerih obstaja sum netransparentne in negospodarne prodaje. Podobno mnenje so izrazili tudi v NSi in SLS.

Gre za slepilni manever koalicije, da se zamegli končni cilj - v imenu davkoplačevalcev ugotoviti, kdo je pri poslu, povezanim z Mercatorjem, državo oškodoval za 28 milijard tolarjev. Milan M. Cvikl

Cvikl: Koalicija se boji preiskave

Zahteva koalicije za ustanovitev preiskovalne komisije je po mnenju poslanca Cvikla odraz strahu potencialnih preiskovancev v zadevi Mercator. Potem ko je LDS danes napovedala, da bo predlagala ustanovitev komisije, koalicijo po Cviklovem mnenju očitno skrbi, da bi se državni zbor s tem začel ukvarjati.

Ob tem je še poudaril, da ustanavljanje preiskovalne komisije ni skladno z vlogo vladajoče koalicije, saj ima ta možnost, da prek nadzornih organov SOD in KAD preveri vse posle, v katerih naj bi šlo za domnevno oškodovanje državnega premoženja.

Nobena preiskovalna komisija doslej ni končala svojega dela, če pa so že oblikovale končna poročila, so se o njih parlamentarne stranke navadno sporekle.

SD na Janšo naslovil pismo

SD je na Janšo naslovila pismo, v katerem ga poziva, da do ponedeljka, 24. oktobra, odgovori na vprašanja, ki so bila postavljena v DZ in na komisiji za nadzor proračuna in drugih javnih financ v zvezi s prodajo Mercatorjevih delnic s strani KAD in SOD Istrabenzu in Pivovarni Laško. V nasprotnem primeru bodo v SD sodelovali pri zahtevi LDS za ustanovitev preiskovalne komisije. V poslanski skupini SD so prepričani, da so pred javnostjo odgovorni za celovito osvetlitev vseh pogojev in okoliščin prodaje, zato ne morejo prevzeti soodgovornosti, da tako pomembno vprašanje ostane nepojasnjeno.

Za komisijo tudi v SNS

V SNS so vedno zagovarjali transparenten način prodaje, zato so bili v primeru prodaje Mercatorja negativno presenečeni nad potezo SOD in KAD. Kot je povedal poslanec SNS Sašo Peče, se zavzemajo za razčiščevanje zadeve v državnem zboru. Načeloma v stranki ne podpirajo preiskovalnih komisij, "razen če gre za kaj večjega, in v tem primeru je tudi šlo za večje oškodovanje državnega premoženja". Peče je še dodal, da jih v SNS tudi skrbi, da bi ta netransparenten koncept lahko postal praksa.

Tednik Mladina je v zadnji izdaji razkril, da so se 12. avgusta s predsednikom vlade Janezom Janšo srečali predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar, namestnik direktorja Pivovarne Laško Boško Šrot in državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo Andrijana Starina Kosem. Kot še navaja Mladina, ki se sklicuje na vire "zelo blizu akterjem sestanka", naj bi na sestanku sodeloval tudi direktor KD Group Matjaž Gantar.

Kot je razvidno iz v Mladini objavljenega zapisa, naj bi se na sestanku pri Janši pogovarjali o težavah, ki jih imata Istrabenz in Laško pri prodoru na trge jugovzhodne Evrope; obe podjetji naj bi tudi predstavili "načrte na tem področju, ki zadevajo organsko rast prek akvizicij". Po informacijah Mladine pa naj bi se pogovarjali tudi odkupu lastniških deležev v Mercatorju.

Janša je septembra zanikal, da bi se vlada ali on osebno pogovarjala o poslu. V odgovoru na poslansko vprašanje Mateja Lahovnika (LDS) na septembrski seji DZ, ali se je 12. avgusta udeležil sestanka, kjer se je obravnavala prodaja Mercatorja, je odgovoril, da "ta vlada ali jaz osebno o konkretnih poslovnih aktivnostih nikoli ni odločala, ni sklepala, se ni pogovarjala, ni določala cene delnic ali kakšnih drugih transakcij". Transakcijo z delnicami Mercatorja je pod drobnogled sredi septembra vzela tudi Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP). Njen direktor Neven Borak za pojasnilo, če in na kakšen način lahko razkritje novih podatkov vpliva na nadzorni postopek agencije, ni bil dosegljiv. Agencija je sicer sredi septembra sprožila aktivnosti v smeri preverjanja suma zlorabe notranjih informacij in problematike obveščanja javnih družb.