Slovenija

Kitajski prebežniki so zdravi

Ljubljana, 27. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Osem kitajskih prebežnikov, ki jih hrvaška policija v petek ni želela prevzeti zaradi suma okužbe z virusom atipične pljučnice, je zdravih in se počutijo dobro. Prebežniki nimajo povišane telesne temperature ali kakšnih drugih bolezenskih znakov okužbe z virusom SARS.

Vseh osem kitajskih državljanov, dve ženski in šest moških, so danes ponovno zdravstveno pregledali. Izidi so potrdili včerajšnjo izjavo predstojnice Centra za nalezljive bolezni Alenke Kraigher, da so vsi zdravi in ne kažejo znakov okužbe z virusom SARS.

Kitajski prebežniki so do srede izolirani od ostalih prebežnikov v domu za tujce pri Postojni
Kitajski prebežniki so do srede izolirani od ostalih prebežnikov v domu za tujce pri Postojni FOTO: POP TV

Pot, po kateri je osmerica prišla iz Sarajeva v Slovenijo, še vedno ni znana, saj prebežniki ne želijo govoriti s prevajalcem. Prav tako ni znano od kod iz Kitajske so prišli, saj nimajo nikakršnih dokumentov.

V centru za tujce pri Postojni se trenutno nahaja 38 prebežnikov. Osem kitajskih državljanov pa bo do izteka inkubacijske dobe, predvidoma do srede 30. aprila, izoliranih od ostalih prebežnikov. Če se do takrat njihovo zdravstveno stanje ne bo spremenilo in bodo zdravi, jih bo slovenska policija v skladu z dogovorjenim postopkom med vladama Slovenije in Hrvaške skušala vrniti hrvaškim oblastem.

Kam s prebežniki?

Z vračanjem kitajskih prebežnikov hrvaškim oblastem pa se že obeta nov zaplet. Reški Novi list namreč v najnovejši izdaji postavlja pod vprašaj prvotno trditev, da so Kitajci prišli v Slovenijo iz Hrvaške.

Sum okužbe na Hrvaškem

Hrvaški sanitarni inšpektorji so včeraj zadržali kitajskega državljana, ki je na zagrebško letališče dopotoval iz Moskve. Ob zdravniškem pregledu so mu izmerili rahlo povišano telesno temperaturo ter ga zaradi suma, da gre za atipično pljučnico, takoj odpeljali v zagrebško kliniko za nalezljive bolezni.

Obmejna sanitarna inšpekcija na Hrvaškem podrobneje pregleduje vse potnike, ki prihajajo iz tako imenovanih rizičnih držav, posebej pa so pozorni na lete iz Moskve, ki je najbolj pogosta tranzitna točka kitajskih migrantov
Obmejna sanitarna inšpekcija na Hrvaškem podrobneje pregleduje vse potnike, ki prihajajo iz tako imenovanih rizičnih držav, posebej pa so pozorni na lete iz Moskve, ki je najbolj pogosta tranzitna točka kitajskih migrantov FOTO: Reuters

27-letni kitajski državljan je v Zagreb prispel iz Pekinga preko Moskve. Obmejni sanitarni inšpektorji so mu na letališču izmerili 37,7 stopinj Celzija visoko temperaturo ter ga zaradi suma, da je okužen z virusom atipične pljučnice, zadržali v bolnišnici v osamitvi.

Kasnejše preiskave, od krvnih pa do testiranja na viruse in bakterije, so pokazale, da kitajski državljan ni okužen s SARSom. Temperatura mu je medtem padla na 36,6 stopinje Celzija, prav tako pa nima težav z dihanjem. Zdravniki domnevajo, da je šlo le za blažji prehlad.

Po navodilih hrvaške epidemiološke službe bodo Kitajca v bolnišnici za nalezljive bolezni zadržali na opazovanju le še do jutri.