Slovenija

Kemiplas ni zadovoljen z meritvami

Ljubljana/Koper, 25. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po mnenju podjetja so meritve pooblaščenega Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor o onesnaženju okolja napačne.

Kemikalije, ki v obliki bele pene pristanejo na vrtovih in njivah, kjer pridelujejo zelenjavo
Kemikalije, ki v obliki bele pene pristanejo na vrtovih in njivah, kjer pridelujejo zelenjavo FOTO: POP TV

Kemiplas je okoljskemu ministrstvu sporočil, da se rezultati meritev onesnaževanja okolja pooblaščene institucije ZZV Maribor razlikujejo od njihovih trajnih in občasnih meritev v izvedbi njihovega pooblaščenca podjetja Raci.

Kemiplas je zato pri slednjem naročil strokovno mnenje, v katerem Raci ugotavlja, da so meritve ZZV Maribor neskladne z zahtevami pravilnika, standardov in podeljene akreditacije ter zato napačne. Kemiplas je poleg tega na okoljskega ministra Janeza Podobnika naslovil vprašanje, ali je država sploh zainteresirana za njihov obstoj.

Kot so sporočili iz Kemiplasa, so v pismu ministru zapisali vprašanje, "ali je Slovenija zainteresirana za obstoj podjetij, čeprav v tuji lasti, ki imajo rentabilen program in pri kateri je relativno enostavno in celovito rešiti ekološko problematiko s postavitvijo čistilne narave".

V Kemiplasu namreč med drugim izpostavljajo, da so gradbeno dovoljenje za izgradnjo čistilne naprave pridobili že septembra 2002, a to še danes ni pravnomočno. Od novembra 2002 obratujejo z manj kot 45 odstotka nazivne zmogljivosti, kar jim povzroča trajne poslovne težave.

ZZV Maribor je v dekanskem podjetju Kemiplas 29. in 30. decembra lani opravila meritve emisije snovi v zrak iz pralnega stolpa linije za proizvodnjo anhidrida ftalne kisline, te pa so pokazale prekoračitev koncentracije formaldehida v dimnih plinih. V Kemiplasu navajajo, da je ZZV Maribor oz. njegov inštitut za varstvo okolja te meritve izvedel 30. decembra lani, njihov pooblaščenec podjetje Raci pa jih je izvedel 29. decembra lani.

SORODNI ČLANKI