Slovenija

Kdo bo novi guverner Banke Slovenije?

Ljubljana, 21. 10. 2024 15.39 | Posodobljeno pred 9 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo ime kandidata za guvernerja Banke Slovenije, ki ga bo predlagala v državni zbor, sporočila na dan izteka zakonskega roka, to je v sredo, so sporočili iz njenega urada. Koalicija je medtem podporo že izrazila državni sekretarki Saši Jazbec.

V uradu predsednice imen kandidatov niso razkrili, je pa vnovično kandidaturo javno razkril sedanji guverner Boštjan Vasle. Med njimi se neuradno omenjajo nekdanji premier in finančni minister Tone Rop, Miha Mihič iz Delavske hranilnice, nekdanji predsednik uprave SID banke Sibil Svilan, viceguverner Banke Slovenije Milan M. Cvikl in Saša Jazbec, ki je po neuradnih informacijah med kandidati edina ženska.

Banka Slovenije
Banka Slovenije FOTO: Shutterstock

Jazbečevo podpira poslanska skupina Svoboda. Kot je ob robu seje v DZ ponovila vodja poslancev Nataša Avšič Bogovič, so o podpori kandidatki razpravljali v poslanski skupini in niso zaznali nobenih nasprotovanj. "Verjamemo v njeno podporo tudi na tajnem glasovanju," je dejala.

Tudi v SD po besedah poslanke Meire Hot podpirajo omenjeno kandidatko. "Socialni demokrati smo izkazali podporo Saši Jazbec. Mislimo, da je strokovna, izkazala se je tudi z odlično vizijo v kontekstu vodenja Banke Slovenije. Predsednici smo tako že pred dvema tednoma povedali, da vseh sedem poslancev stoji za Sašo Jazbec," je povedala v državnem zboru.

Podobno pa tudi v Levici. "Veliko od prijavljenih kandidatov je primernih in usposobljenih za vodenje Banke Slovenije. V koaliciji smo se, kot je sedaj tudi že javno znano, uskladili okoli kandidature Saše Jazbec, za katero verjamemo, da bo več kot ustrezno opravljala to funkcijo," je dejal vodja poslancev Matej T. Vatovec.

Kot je še dodala Avšič Bogovičeva, naj bi Sašo Jazbec podpirala celotna koalicija. "Koalicija je usklajena, prejšnji teden smo to na sestanku vodij koalicijskih poslanskih skupin jasno skomunicirali," je dejala, a opozorila, da je glasovanje tajno.

Kdo je najbližje opoziciji?

NSi je bil po predstavitvah vseh kandidatov in kandidatke najbližje Mihič, o končni podpori pa se bodo odločili, ko bo znano, koga bo na to mesto predlagala predsednica države. "Takrat bomo lahko opravili drugi del tega odločevalskega procesa," je v DZ ponovil vodja poslanske skupine Janez Cigler Kralj.

V SDS bodo po besedah poslanca Zvonka Černača izbiro predsednice republike komentirali, ko dobijo predlog. "Zelo težko bi kogarkoli izpostavljal glede na to, da ni uradnega predloga," je dejal v državnem zboru. Medtem je predsednik stranke SDS Janez Janša pred časom podporo izrazil sedanjemu guvernerju Vasletu.

Na poziv predsednice republike za možne kandidate za guvernerja slovenske centralne banke je v roku do 23. septembra prišlo sedem prijav. Predsednica bo v DZ predlog kandidata poslala do 23. oktobra, DZ mora o predlogu nato glasovati v 30 dneh. Glasovanje je tajno, kandidat za izvolitev potrebuje večino, to je najmanj 46 poslanskih glasov.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jernam
21. 10. 2024 21.32
+1
Zanimivo, pa ravno partnerka Marka Jazbeca je najprimernejša kandidatka, Boštjančič bo užaljen, tudi njegova bi lahko bila🤣🤡🥳
flojdi
21. 10. 2024 18.15
..komot ima lahko naziv admiral..ce ce
frenk707
21. 10. 2024 17.38
+1
Pomembno je samo eno,.... da janševci bodočega guvernerje/ke ne podpirajo. Tak predlog in izbor bo odličen.
primorec2
21. 10. 2024 16.31
+1
Je Jazbec ze vrnil neupraviceno izplacano odpravnino? Se ni? Ni vec pomembno, kakor tudi ne veliko preplacilo bankam in sumljivi izracuni za sanacijo, ali bolje lopovluk...