Slovenija

Kdo bo dobil dvoboj?

Ljubljana, 22. 09. 2006 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

LDS obtožuje Janšo, da krši ustavo in zakone, saj omejevanje dela predsednika države ni v nacionalnem interesu.

"V nacionalnem interesu ni in ne more biti omejevanje dejavnosti predsednika države, še posebej ne s političnimi pogojevanji pri dodelitvi dodatnih sredstev za opravljanje njegove vloge in funkcije," poudarjajo v LDS.

Poslanska skupina LDS se je v zapletih glede dodatnih proračunskih sredstev za urad predsednika države odločno postavila na stran Drnovška. Po mnenju poslanca stranke Pavla Gantarja je ravnanje premiera Janeza Janše v sporu odmik od demokracije, ki temelji na procedurah. "Kar se dogaja sedaj, je nedopustno politikantsko ravnanje," pa je poudaril poslanec LDS Matej Lahovnik, ki je še menil, da je tako ravnanje "zrelo za ustavno obtožbo zoper premiera".

Predsednik vlade po mnenju poslanca LDS Gantarja jemlje proračun za svojo lastnino. Dodal je, da gre za "zdrs v totalitarne manire vladanja" in odmik od demokracije.

Predsednik države je ravnal v skladu z zakoni, drugi so od njega zahtevali, naj ravna v nasprotju z ustavo, je še dejal Lahovnik, ki je ob tem menil, da za vložitev ustavne obtožbe zoper predsednika vlade obstaja vrsta podlag. Gantar je napovedal, da bodo v LDS spremljali vsak korak premiera in vlade in se na podlagi tega odločili za morebitne ukrepe. Po besedah Gantarja "gre za mnogo več kot neprijeten dvoboj dveh figur". Gre za to, ali bomo v Sloveniji ohranili demokratične institucije in vse, kar smo izgradili v zadnjih letih. "V tem konfliktu ne bomo stali ob strani, postaviti se moramo v bran demokraciji," je bil še odločen Gantar.

Poslanec LDS Matej Lahovnik svari predsednika vlade, da če bo še naprej lagal, se to ne bo dobro končalo, pri čemer je namignil na razmere v sosednji Madžarski
Poslanec LDS Matej Lahovnik svari predsednika vlade, da če bo še naprej lagal, se to ne bo dobro končalo, pri čemer je namignil na razmere v sosednji Madžarski FOTO: POP TV

Lahovnik pa je menil, da pri teh zapletih ni problem v denarju, in ob tem kritiziral navedbe premiera, da bi ga moral predsednik države poklicati za odobritev dodatnih sredstev iz proračuna. Po besedah Gantarja je ta zahteva dokaz, da predsednik vlade jemlje proračun za svojo lastnino. Dodal je, da gre za "zdrs v totalitarne manire vladanja" in odmik od demokracije. Izrazil je še prepričanje, da bi moral Janša v primeru, da bi ga Drnovšek res poklical, pogovor zavrniti, saj ta ne bi bil v skladu z ustavo. Če bi moral Drnovšek poklicati Janšo, se po mnenju Lahovnika zastavi vprašanje, kaj velja za ostale proračunske uporabnike.

Lahovnik je še dejal, da je predsednik vlade večkrat lagal, pri čemer je navedel Janševi trditvi, da Drnovšek za svoja potovanja ni nikoli uporabljal rednih letalskih linij in da je proračunska rezerva namenjena izključno za naravne nesreče. "Če bo nadaljeval z lažmi, se to ne bo dobro končalo," je posvaril Lahovnik, pri čemer je namignil na razmere v sosednji Madžarski zaradi laganja tamkajšnjega premiera Ferenca Gyurcsanyjija.

Odgovor vlade na kritike LDS

V sporočilu za javnost so sporočili, da Liberalna demokracija Slovenije in predsednik RS, v svoji dvojni funkciji predsednika države in Gibanja za pravičnost in razvoj, očitno koordinirata svoje predvolilne aktivnosti in pri tem poskušata, vsak na svoj način, pridobiti še kakšen glas volivcev. Ob tem pa se po mnenju vlade ne LDS niti Drnovšek ne ozirata na nacionalni interes ter na škodo, ki jo s svojimi dejanji povzročata državi in davkoplačevalcem.

Izjave poslancev LDS, da je premier Janez Janša lagal, ko je izrekel, da predsednik države za svoja potovanja ni nikoli uporabljal rednih letalskih linij, so zavajujoče. Predsednik vlade naj bi tako govoril o potovanjih po Evropi in dejal, da za krajša potovanja, kjer so relativno dobre letalske zveze, tako sam kot tudi drugi člani vlade uporabljajo redne letalske prevoze. »Redne letalske prevoze na teh relacijah uporabljajo tudi mnogi drugi predsedniki vlad in držav. Velikokrat se srečujemo v VIP salonih na evropskih letališčih.«, je dejal Janša. Dodal je, da se ne spomni, da bi predsednik republike v zadnjih 15 letih kadarkoli po Evropi potoval z redno letalsko linijo.

V NSi zavrnili očitke glede sredstev za Drnovška

Pavel Gantar
Pavel Gantar FOTO: POP TV

Poslanec NSi Jožef Horvat je poudaril, da bi Drnovšek sredstva zagotovo dobil, če bi se "korektno" obrnil na vlado.

"V NSi smo pričakovali, da bo Drnovšek pismo naslovil na vlado, ki bi potem odločala o morebitnem povečanju te proračunske postavke, in prepričan sem, da bi do tega zvišanja tudi prišlo. Namesto tega pa smo priča medijskemu obračunavanju," je dejal Horvat. Ministrstvo za finance ni ignoriralo predsednikovega zahtevka, je Horvata dopolnil vodja poslanske skupine NSi Alojz Sok, temveč je predsedniku države priporočilo, "naj možnosti za financiranje obveznosti poskuša najti znotraj razpoložljivih finančnih virov. Od tu naprej pa tu ni bilo več komunikacije in se je začel le še ping-pong očitkov preko medijev".

Pahor: o ustavni obtožbi

"Najmanj, kar pričakujeta tako politika kot tudi javnost, je, da bosta dve najbolj odgovorni politični osebi v državi znali rešiti tako majhen problem zato, da bi jima zaupali, da bosta skupaj znali reševati veliko večje in zahtevnejše probleme, ki so pred Slovenijo," je dejal Pahor.

Prava pot za ureditev spora med predsednikom vlade Janezom Janšo in predsednikom države Janezom Drnovškom je njun sestanek, ki naj prinese dogovor o tem, kako bo lahko predsednik države opravljal svoja ustavna pooblastila, je na današnji novinarski konferenci ob začetku volilne kampanje povedal prvak SD Borut Pahor. Ustavna obtožba zoper Janšo, ki jo je danes omenjala LDS, je zelo zahteven ustavni instrument, o katerem s tako lahkoto ne bi želel razpravljati, je dodal Pahor.

Ob tem je opozoril, da takšna situacija ne krepi ugleda države niti doma niti v tujini. "Včeraj se je s tako lahkoto govorilo o možnosti ustavne obtožbe zoper predsednika države, danes pa se s takšno lahkoto govori o možnosti ustavne obtožbe proti predsedniku vlade," je dejal Pahor. To ne odmeva le po Sloveniji, temveč tudi v tujini, je še dodal.

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vegos
23. 09. 2006 18.15
Demokracija je tako ali tako bolj slaba ideja. Poglejte koga nam izvolijo. LDS? SDS? Mater no...vraga, pa demokracija.
pravi patriot
23. 09. 2006 18.11
kako vsi izkoriščate besede o napadu na demokracijo...pa lepo vas prosim no...kakšen napad, LDS si je izmislil to besedno zvezo in zdej kr usi ponavljate za njimi brez, da bi pogledali dejstva..in dejstvo je, da bi drnovšek dobil denar, če bi ga hotel, ampak ga je zavrnil...je tako?JE.v poziciji v kateri je, bi moral osebne interese dati na stran in se dogovoriti počasi z Janšo kako in kaj naprej, ne mu pa vsezkozi podtikati takele zadevice...dela se škoda in to velika.
Vegos
23. 09. 2006 15.13
Fantje, in punce, ne vem kaj imate nekaj v zobeh LDS. Saj počnejo natanko tisto, kar je Janša počel v prejšnjih mandatih.
ferrari
23. 09. 2006 14.44
Ne razumem gospodov iz LDS-a,da bodo sprožili ustavni spor,ki po prepričanju pravnikov iz FDV sploh ni nikjer zapisano v ustavi,da bi morali odobriti g.Drnavšku dodatna sredstva.Kajti v vsaki družini imamo določeno koliko denarja zaslužita starša in.čr ta denar porabita v prvem tednu po plači,pomeni,da nista pravilno ravnala z sredstvi za tekoči mesec in kje naj dobita denar,do naslednjega denarnega nakazila?Kajti v nobeni državni ustanovi ni možno dobiti več denarja kot ga zaslužiš oz.prigaraš.Tako naj tudi LDS in g.Drnavšek malo razmislijo na začetku leta kako in kje bodo porabili predviden denar:Drugače pa so pred vrati lokalne volitve in naj mu LDS od svoje volilne kampanije odstopijo ves denar,da bo lahko predsednik potoval po Kosuvu,Tibetu,itd.
trip
23. 09. 2006 13.58
jimi.hendrix lepo povedano...
trava@pinkponk.com
23. 09. 2006 11.54
Samo malo.Ker imate toliko povedati glede smotanega Kučana je ta tudi zapravljal kot sraka.In kdo je bil takrat tudi na vladi če se ne motim je bila glavna stranka LDS in Drnovšek.Potem ni čudno da so navajeni vzeti ne glede kje in kako ga bodo zapravili.Ker pa tega ni več je pa seveda hudo.
rosomoh@email.si
23. 09. 2006 10.38
s_slovenac , bi lahko napisal imena bank?
bismarck@siol.com
23. 09. 2006 10.28
All governments are lying cocksuckers. * Philosophy, The Best of Bill Hicks
jimi.hendrix@email.si
23. 09. 2006 10.18
JJ zna dobro voditi ovce to je že pokazal, potem ko je s svoje poti že vse odstranil se mu je v peto zaril trn - Drnovšek in kar noče iti ven. In seveda ovčke se vse zvračajo na LDS, komuniste. Ko bodfo čez par let spregledali bo že prepozno. Važno da smo varni in imamo oklepnike in mašo vsako nedeljo. Lp
jaka37
23. 09. 2006 09.18
Ah ja. Kot sem že rekel. Partija s Kučanom, Drnovškom in LDS na čelu je kradla leta in leta. Prej so kradli v Jugi, ko so greli stolčke v Beogradu in živeli na naš račun. Sedaj pa jim je končno nekdo zaprl pipco in jih postavil na realna tla. Bravo vlada.
stane@jesenice.net
23. 09. 2006 08.46
porabiš lahko samo toliko kolikorimaš, tudi mi državljani ne moremo kar trošiti in potem prositi nekoga, da bo naše raćune plačeval, torej porabiš lahko samo toliko kolikor imaš, ne pa da hodiš okoli k ljudem in vabiš na obisk ljudi od katerih naša preljuba Slovenija nima drugega kot zgubo (Karadžordevič-Bolivija) morda pa so spet podpisali kakšen dokument s katerim bodo nasledniki zahtevali nekaj od nas kar jim nikoli ne gre LJUDJE, ČE IMATE PAMET MAL PREMISLITE ali se vračamo v čase Tita ki je vsem dajal sedaj pa njegove grehe in dolgove plačujemo (dolgove nekdanje Jugoslavije)
s_slovenec@hotmail.com
23. 09. 2006 08.29
Nonac, bolje da ne veš za tajne račune sedanje garniture - Janša (Nemčija), Bajuk (Francija, Argentina). Bi se še kje sekiral.
nonac
23. 09. 2006 08.11
Ja, pajade. Kučan je lepo prosil.Sam si je vzel, saj vemo to, a ne. in tako so bili v prejšnji garnituri vsi navajeni.Saj ta naivni narod itak ni rabil vedet, kam je poniknil njegov denar.Kolikšen procent ljudi in kakšnega prepričanja, pa ima denar naložen na tujih bankah. Pošteni davkoplačevalci tajnih računov ne premoremo.
trip
23. 09. 2006 07.38
ja zelo ste pametni vsi... janša nič kriv, drnovšek in lds za vse krivi... slepci ste... potem pa mi povejte kako je lahko kučan 3x zaprosil za keš pa so mu vsakič odobrili brez kakršnih koli komplikacij in medijskega šova.... jasno je razvidno da hoče janše pokazati svojo moč in nadvlado nad predsednikom... oziroma si ga podrediti, kar mu je že uspelo z ostalimi inštitucijami/ovcami....
kendasebastjan@hotmail.com
23. 09. 2006 06.35
nevem kaj toliko govorite cez janso poglejte dejstva proracun je biv sprejet in ga je drnovsek zapravil pred casno jansa pa se zavzema za nas denar mi smo dali vproracun kar se pa tice oklepnikov se pa ve NATO ima pravila ki ih je treba spostovati.glede lahovnika in ostalih LDS pa naj se grejo zdravid zaradi alkohola saj so vsi pijani
fedepotocnik@gmail.com
23. 09. 2006 01.02
Kolikor vem, sta se na začetku leta JJ in JD dogovorila glede proračuna, tako kot vsako leto. A naš JD rad potuje v Bolivijo, v Indijo in v Darfur, in mu je zmanjkalo denarja. To bi lahko že prej predvideval, kajne? LDSovo obnašanje je le nadaljevanje iste neumne politike, odkar niso več na oblasti. Ko bodo dojeli, da niso več pozicija, ampak opozicija, bodo morda razumeli, da bi lahko kaj prispevali k razvoju države.
caroll
23. 09. 2006 00.45
Ko gre g.Drnovšek na kak privat obisk, si naj plača sam svoje stroške...saj dobi plačo, pa ne tako slabo...kruh si pa itak sam peče, tko, da ne razumem , zakaj je že porabil ves denar, ki mu je bil namenjen, oziroma njegovemu uradu...:)))
sracko@mail386.com
23. 09. 2006 00.39
svobodnjak, ne me basat. kaj pa Janša takega počne predsedniku države? Kolikor vem, je vse skupaj zakuhal Drnovšek, JJ je bil celo pripravljen premisliti o tem, da bi kaj dali , pa je Dr umaknil zahtevek in se sedaj dela reveža. Začni logično mislit.
svobodnjak 1
23. 09. 2006 00.33
Spoznali boste, da vas je Janša vse okoli prenesel. Upajmo le, da ne bo prepozno za Slovenijo. To, kar vlada (Janša) dela predsedniku države, pa se ne dogaja nikjer drugje, to je pravi napad na demokracijo in najbolj nedržavotvorna zadeva, od osamosvojitve dalje.
Uporabnik113189
22. 09. 2006 23.46
Javnomnenjske ankete bodo kazale strmoglav padec priljubljenosti predsednika, ker se razburja zaradi ventilčkov in se to vsem zdi butasto.