Slovenija

Kdaj po novi cesti preko Rebernic?

Ljubljana, 03. 12. 2008 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Neprestano pritoževanje neizbranih izvajalcev za izvedbo del v zadnjih predorih hitre ceste prek Rebernic, čeprav v skladu z zakonodajo, vpliva na rok dokončanja del, so prepričani na Darsu.


Potem ko je Dars pred mesecem družbi SCT zaupal izvedbo elektro in strojnih del v zadnjih dveh predorih hitre ceste prek Rebernic, je v ponedeljek eden od neizbranih ponudnikov znova vložil zahtevek za revizijo javnega naročila. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za italijansko podjetje Vidoni.

"Ker postopek še ni pravnomočno zaključen, ga ne moremo vsebinsko komentirati," je povedal Marjan Koler iz Darsove službe za komuniciranje. Pojasnil je, da je pritožnik 11. novembra najprej zahteval dodatno obrazložitev izbora SCT, 21. novembra pa še vpogled v izbrano ponudbo.

Dars bo kot prvostopenjski organ v zakonsko predpisanem roku odgovoril na ta zahtevek, je zagotovil Koler. Predlagatelj sicer lahko tudi po tem vztraja pri zahtevku za revizijo, o čemer nato odloča državna revizijska komisija. Ta mora o zahtevku odločiti v zakonskem roku 15 dni od prejema celotne dokumentacije, rok pa lahko iz utemeljenega razloga podaljša še za 20 dni.

Dokončanje in predaja prometu odseka hitre ceste prek Rebernic – gradijo jo že več let, počasnost pa sproža vse več negodovanja v Vipavski dolini in na Goriškem – je tako odvisna od pravnomočno sklenjenega postopka oddaje javnega naročila za izvedbe elektro in strojne opreme, za kar je predviden pogodbeni rok petih mesecev.

"Če bi bil postopek pravnomočno zaključen in bi nam omogočil sklenitev pogodbe najkasneje v mesecu ali mesecu in pol, bi bilo mogoče hitro cesto še vedno predati prometu sredi prihodnjega leta," je poudaril Koler.

Dars je pred mesecem Zidarjevemu SCT zaupal izvedbo del v zadnjih predorih hitre ceste prek Rebernic.
Dars je pred mesecem Zidarjevemu SCT zaupal izvedbo del v zadnjih predorih hitre ceste prek Rebernic. FOTO: POP TV

Ob tem na Darsu opozarjajo, da neprestano pritoževanje neizbranih izvajalcev, čeprav povsem legitimno in v skladu z zakonodajo, vpliva na rok dokončanja del. "Prepričani smo, da si tudi italijanski vozniki želijo čimprejšnjega odprtja te ceste. Nenazadnje italijanska avtocestna družba Autovie Venete sofinancira ta odsek z brezobrestnim kreditom v višini skoraj 48 milijonov evrov," izpostavlja Koler.

Sicer pa se je na zadnji javni razpis za izbiro izvajalca strojne in elektro opreme predorov Barnica in Tabor ter dveh pokritih vkopov prijavilo sedem ponudnikov. Med vsemi je bila s 13,3 milijona evrov najugodnejša ponudba SCT, medtem ko je Vidoni zahteval 300.000 evrov več.

Prvi razpis za izvedbo teh del je bil objavljen v začetku leta 2006. Na Dars kot prvostopenjski organ so ponudniki doslej naslovili enajst zahtevkov za revizijo – vse so zavrnili kot neutemeljene –, v sedmih primerih pa so se odločili še za revizijo na državni revizijski komisij. Tudi ta je z izjemo zadnjega, ko je konec oktobra razveljavila izbiro družbe SCT, vse v celoti zavrnila.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Blaž Hajdinjak
03. 12. 2008 15.25
300.000 € več pri 13.3 miljonih (raznika je cca 2.25%)daje sum, da je SCT lahko videl ponudbo vidonija in svojo prilagodil... ...ni pa nujno, seveda