Slovenija

Kapelica nas povezuje

Kranjska Gora, 30. 07. 2006 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Janša je na osrednji slovesnosti pri Ruski kapelici poudaril, da je ta postala simbol prijateljstva med Slovenci in Rusi.

Rusko kapelico so v spomin na preminule postavili preživeli ujetniki leta 1917, tradicionalno spominsko slovesnost na državni ravni pa pripravljajo od leta 1992
Rusko kapelico so v spomin na preminule postavili preživeli ujetniki leta 1917, tradicionalno spominsko slovesnost na državni ravni pa pripravljajo od leta 1992 FOTO: POP TV
Med prvo svetovno vojno, v letih 1914-1918, je bila Kranjska Gora pomembno križišče vojaških prehodov. Zaradi italijanske vojne napovedi Avstriji maja 1915 je bila povezava s fronto ob Soči strateškega pomena za gradnjo ceste do Kranjske Gore prek gorskega prelaza Vršič vse do Trente. Za gradnjo in čiščenje ceste je avstrijsko vojaško poveljstvo v letih 1915 in 1916 uporabilo več kot 10.000 ruskih vojnih ujetnikov. Marca 1916 je snežni plaz z Mojstrovke zasul več kot 300 ruskih ujetnikov in nekaj avstrijskih stražarjev. Natančnega števila žrtev ni bilo mogoče nikoli ugotoviti. V spomin so jim postavili kapelico pod Vršičem.

Ob Ruski kapelici pod Vršičem, ki so jo med prvo svetovno vojno zgradili ruski vojni ujetniki, je potekala osrednja slovesnost ob 90-letnici kapelice, ki so se je udeležili številni slovenski in ruski visoki predstavniki. Pokrovitelj slovesnosti, premier Janez Janša, je v nagovoru več kot tisoč zbranim dejal, da velika udeležba na proslavi dokazuje, da je spomin na tragično preminule ruske vojake še živ in da je Ruska kapelica postala simbol prijateljstva med ruskim in slovenskim narodom.

Janša je dejal, da je Ruska kapelica svojevrsten opomin na nesmiselnost vojne ion s tem tudi simbol procesa zbliževanja med evropskimi narodi, ki si želijo, da se strahote obeh svetovnih vojn ne bi nikoli ponovile. O vseevropskem pomenu Ruske kapelice priča tudi prisotnost predsednika Evropskega parlamenta Josepa Borrella na slovesnosti pod Vršičem, je dejal Janša, ki se je z Borrellom kasneje sešel na delovnem kosilu.

Po mnenju premiera Janše kapelica potrjuje tudi odlične politične odnose med Slovenijo in Rusijo, ki so se izoblikovali skozi zgodovino. Vodja ruske delegacije, predsednik zgornjega doma ruskega parlamenta, sveta federacije, Sergej Mironov, pa je izpostavil velik pomen ohranitve slovanske kulture v času globalizacije.

Minister za promet Janez Božič je dopoldne odprl Rusko cesto mimo Ruske kapelice pod Vršičem. Božič je odprtje ceste označil kot "nov kamenček v mozaiku dobrega sodelovanja med Slovenijo in Rusijo".Cesta je po besedah ministra svojevrsten spomenik ruskim vojnim ujetnikom, ki jih je zasul plaz. Danes odkrita tabla z napisom Ruska cesta nas bo spomnila nanje, vsakič ko se bomo peljali po cesti, je še dejal Božič. Ruski veleposlanik Mihail Vanin pa je ob odprtju ceste, ki jo je slovenska vlada 21. junija preimenovala v Rusko cesto, poudaril, da spomin na vojake, ki so gradili cesto, povezuje naroda že več desetletij.

Mironov se je zahvalil za skrb

Mironov, ki danes zaključuje štiridnevni uradni obisk v Sloveniji, je izrazil hvaležnost Slovencem, ker so po prvi svetovni vojni zbrali posmrtne ostanke ruskih vojakov in jih pokopali v skupno grobnico, nato pa spomin nanje ohranjali s skrbjo za kapelico. Ohranjanje kapelice je po njegovih besedah med drugim prispevalo k danes odličnim odnosom med Slovenijo in Rusijo. Mironov je občini Kranjska gora v zahvalo za ohranjanje kapelice v imenu ruske delegacije podaril ikono odrešenika v slavi ter križ.

Del današnje spominske slovesnosti pod Vršičem je bila tudi pravoslavna liturgija, ki jo je vodil visoki predstavnik ruske pravoslavne cerkve, član sinode Filaret, ki je izpostavil predvsem pomen spomina na dogodke v prvi svetovni vojni. Zbrane ob kapelici je nagovoril tudi predsednik društva Slovenija-Rusija Saša Geržina, ki se je zahvalil vsem, ki so zaslužni za ohranitev kapelice, nato pa so slovenski in ruski predstavniki položili vence.

Na slovesnosti tudi nekdanji predsednik

Obiskovalcev je bilo več kot tisoč, kar - kot so poudarili govorniki - dokazuje, da je spomin na ruske vojake še živ
Obiskovalcev je bilo več kot tisoč, kar - kot so poudarili govorniki - dokazuje, da je spomin na ruske vojake še živ FOTO: POP TV

Današnje slovesnosti, ki predstavlja vrhunec praznovanj ob 90-letnici kapelice, se je med drugim udeležilo več slovenskih ministrov, med zunanji minister Dimitrij Rupel, ki je tudi predsednik organizacijskega odbora, predsednik državnega sveta Janez Sušnik in nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan. V ruski delegaciji pa sta bila med drugim prva podpredsednica spodnjega doma ruskega parlamenta, Ljubov Sliska ter ruski veleposlanik v Sloveniji Mihail Vanin. Na slovesnosti so bili tudi predstavniki pravoslavne in rimskokatoliške cerkve, poleg Filareta še češki kardinal Tomaš Špidlik ter ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mjemjaw@yahoo.co.uk
01. 08. 2006 12.00
zupancicevajama, tvoje obtožbe, da so avstrijski in italijanski heroji uničevali Posočje je butasta. Če ne drugega so Avstrijci zgradili boh. železnico kot enega največjih in najtežjih gradbenih podvigov v tistem času, Italijani so jo pa po vojni obnovili. Res je sicer, da so oboji delali iz lastnih interesov, ampak nekaj obtoževat zdaj, da so uničevali "naše Posočje" je pa bedarija. Tu je pač tekla fronta, prav tako kot je tekla po Galiciji pa se noben Poljak ne pritožuje čez Avstrijce in Ruse, ker so jim z jarki prekopali pol države.
mrbeanmladen@yahoo.co.uk
01. 08. 2006 11.50
Jaz imam mlado kri v žilah in mi (skoraj) dol visi za ljudi, ki so umirali med obema SV, dovolj se je prejokalo, imam druge probleme v sedanjosti. Sem pa vesel vsakega tujca, ki pride v Slovenijo - samo zaradi zaslužka in reklame. Če ima lokalna gostilna dobiček, odlično. Vesel bi bil, če bi prišli še Nemci, Lahi, Avstrijci, Britanci, Srbi,... vsak narod en, dva tedna in se nabere za nekaj mescev turistov. Ki morajo spati, jesti, spominčke kupiti, kartice poslati, se s taxijem vozit,... - obilo dobička. poleg tega so generalske in oficirske veze najboljše poslovne niše, ki jih kapital ne zj*b*! Torej obilica poslovnih priložnosti za ustvarjanje dobička! Pa nehte se kregat, pa Marko Weber, ne bluzi in ne napihuj! In zupančičevajama: uporabljaj v,e,j,i,c,e, ker te je težko brat (med dvema stavkoma, ki imata vsak svoj glagol)
Marko Weber
31. 07. 2006 18.20
Spoštovani zupancicevajama! Glede na Vašo repliko:"Malo te bom izobrazil..Ce dovolis.. Plin ne skodi ce ga kuris za kosilo ali kavico.Skodi ce ga vdihavas. In..ni pomembno od kje prihaja." Na vdihavanje sem tudi mislil! Res sem mislil da pripadate drugi skupini! Popravljam! Pripadate tudi prvi! lp!
peter.repovz@skavt.net
31. 07. 2006 18.13
Ej fantje, pa vi ste v večini bolni! Nasedate še kar naprej! A ni že skoraj zadnji čas, da se nehamo kregat? Pokopljimo svoje mrtve in se pobrigajmo, da nas bo več, da bomo imeli kaj jesti in se za kaj veseliti, da bodo tudi duše imele svoj mir!
david_off
31. 07. 2006 18.07
zupancicevajama:Ocitno nisi dobro razumel mojega pisanja. Gre se za to, da niti italijani niti avstrijci, niti rusi niso brezmadezni. Za Italijanske cigane vemo, da so vsako vojno obrnili v svoj prid, avstrijskim jodlarjem je pa na koncu 1. svet. vojne mocno padel IQ. Rusi v prvi svet. vojni z nami res niso imeli nobenega vecjega opravka, so pa zato med 2. vojno. najprej kot kvazi zavezniki, nato pa skoraj kot agresor. Rusi NISO NIKOLI umirali za Slovenijo. O povezovanju slovanov ga pa ze malo biksas. oz. imas mogoce tezave s spominom. SSSR in pa jugoslavija...se pomnis? Le zakaj je vse skupaj razpadlo? Pri nas zaradi srbov, tam zaradi rusov. In glej ga zlomka, kaj ni bila Rusija vecna zaveznica srbov? Mogoce bi se morali povezati samo rusi in srbi. Kaj lahko iz tega sklepas...pomagaj si sam in bog ti bo pomagal. O zgodovini 20. stoletja vem vec kot pa si mislis.
zupancicevajama@email.si
31. 07. 2006 18.01
Marko Weber Tvoj "koimentarcek" je verjetno letel na mene.Nisem trdil, da sem zgodovinar in nisem poliglot. Se mi pa smilis, ker ti verjamem, da tezko zivis SAM z SABO. Si jezen, ker si zelel biti ..in nisi uspel? Malo te bom izobrazil..Ce dovolis.. Plin ne skodi ce ga kuris za kosilo ali kavico.Skodi ce ga vdihavas. In..ni pomembno od kje prihaja. Sam imam namrec rad nase slovanske narode..ti pa..kakor zelis. Me prav zanima koliko pomladi stejes? Pa nehaj me napadat zato ker razmisljam drugace.
Marko Weber
31. 07. 2006 17.33
Ruski zemeljski plin, je nekaterim toliko poškodoval možgane, da jim ni pomoči! Drugi so postali "poligloti in zgodovinarji"! Sprava??? Mogoče v naslednjem tisočletju!
zupancicevajama@email.si
31. 07. 2006 17.21
david_off Stalin je bil pac zlocinec, kateri je ostal v zgodovini malo manj osovrazen kakor hitler! (Z malo zacetnico barabi avstrijski) Rusi so res umirali v drugi svetovni vojni za Slovenijo.No niso umirali zaradi nas . Umirali so v bojih za ..uhhh debata..Italijan so v vsaki vojni potegnili z zmagovalci tisti trenutek ko so SKALKURIRALI da se jim izplaca. Avstrijci? Lepo te prosim!!! Ali dragi moj David sploh poznas zgodovino? Avstrijski in italijanski "heroji" so unicevali v 1.svetovni vojni nase Posocje in ne Slovenci in Ruski! ujetniki!!! Govorim dragi David tudi italijansko in nemsko (da me ne kupijo), najbolj podoben je pa le mojemu materinemu jeziku ruski jezik.Zato nehaj mlatit z meglo o Stalinu in komunizmu in..bogve se cem. Slovenci smo itak najboljsi!! Slovani zdruzimo se, kajti ne bodo z nami niti zidi niti germani, niti franki niti arabci itd ..Samo Slovani smo lahko mocni proti vsesplosni zmedi katera se dogaja.No seveda samo enotni .
david_off
31. 07. 2006 17.03
Pa še Vršič naj se preimenuje v Rusič.
ivanz
31. 07. 2006 17.02
TRN V PETI, vi ste idiot ali beli agitator. sicer pa je oboje isto
david_off
31. 07. 2006 16.53
+1
Potem pa na prispevku ena gospa rece, da so dali zivljenje za naso dmovino. Vidim, da folk(in to starejsi) sploh nima pojma o 1. svet. vojni. Pomoje to manifestacijo povezujejo z 2. svet. vojno in nekimi Stalini in NOB.
david_off
31. 07. 2006 16.46
Kaksna neumnost so te brezvezne manifestacije. Razumem, da si lahko od Rusov veliko gospodarsko obetamo, zato je seveda potrebno iz muhe narediti slona, da v njihovih oceh izpades Russion lover, to je jasno. Ne sme se pa pozabiti, da je manjkalo za misji kurac, da nas ni veleslavni Rus, Stalin leta 1948, po informbirojevskem sporu, napadel. Nevem zakaj se kaksnim Italijanskim ali pa avstrijskim herojem, ki jih je zasul plaz ne organiziramo kaksne manifestacije.
zupancicevajama@email.si
31. 07. 2006 16.10
Dajte no! A ste vsi padli na glavo? Ruski ujetniki iz 1. svetovne vojne nimajo nobene zveze z naso zgodovino 2. svetovne vojne. Rusi so Slovani in zato so mi seveda bolj pri srcu kakor anglezi, americani, francoz, nemci..Zgodovina ! Oni nas niso pobijali .Partizani in belogardisti? Prosim vas...Sam mislim, da takratne dogodke komentirati iz taksne casovne distance pomeni biti neumen!!! Kako so takrat ljudje razmisljali? Kaksna je bila propaganda? Se danes se kregamo. Dajmo vsakemu pusko v roke in boste videli!!! Nismo drugacni kakor nasi predniki.NE strinjam se da je bela garda delala z okupatorjem!!!! NE strinjam se z pobojem po drugi svetovni vojni!! Ne morem pa soditi, saj bi moral ziveti takrat in imeti takratne podatke in takratno razmisljanje!!! Dragi moji... Ze z taksnim kreganjem na forumu dokazujete, da se zgodovina ponavlja.....
TRN V PETI
31. 07. 2006 16.04
morisslo.Vi ste motena oseba.
ivanz
31. 07. 2006 09.46
haha, genocid. bedarija. domobranci so si zaslužili svoje,dobro so vedeli za koga se bojujejo. ne pa, da jih sedaj dajemo v heroje. morali bi jih pozapreti, te, ki so migrirali iz argentine, NSZ pa prepovedati. v franciji te zaradi tega kaznujejo, ne pa dajejo med heroje.
TRN V PETI
31. 07. 2006 08.59
Bendzitom,a vi se šalite?Pravite,da si partizani niso zamazali rok s krvjo?Že med vojno so pobili nekaj tisoč Slovencev,predvsem iz revolucionarnih zgibov.Po vojni pa so temu bogemu narodu kakor našim južnim bratom prizadejali genocid,ki ga niso niti Turki izvedli. Ravno zaradi zločincev kot so partizani,so nastali domobranci in na žalost Urh,ki pa je nič proti Teharjem in ostalim krajem zločinov tistih,ki danes najbolj mahajo z zastavami. Tako so stari,pa še vedno se niso kesali svojih zločinov.
mrbeanmladen@yahoo.co.uk
31. 07. 2006 08.30
V Rusiji je denar za potegnt! Lepo se obnašajte do njih in izkoristite poslovne priložnosti, denar je sveta vladar.
jimi.hendrix@email.si
30. 07. 2006 18.07
bendzitom in gadni, se povsem strinjam z vama, ampak kaj čemo zdej. Potolaži nas lahko samo še "blagor ubogim na duši...", to pa tako ali tako spada tudi v njihov repertoar :))
bendzitom@yahoo.com
30. 07. 2006 17.44
Točno tako kotje predlagal "gadni". Naj se ve, da lezejo v rit vsakemu, ki je na oblasti in bodo imeli od tega koristi ! Ljudstvo pa naj plačuje njihovo ritolizništvo, ko se bo izkazalo, da niso bili na pravi strani ??? In vendar bodo edini zmagovalci, ki se niso nikomur poklonili in udinjali, niso naredili nobenega zločina pčroti lastnemu ljudstvu, niso si mazali rok z krvjo svojega ljudstva itd.itd...... Kdo pa je bil v cerkvi na URHU, Kozlarjevi goši, kdo so bili ČRNA ROKA, RASTRGANCI itd.itd... Sami ljubitelji svojega ljudstva ?
gadni@email.si
30. 07. 2006 16.50
Preimenovati je treba tudi cesto na Ljubelj - V ROŽMANOVO CESTO, DOMOBRANSKO CESTO ali CESTO ZMAGE PROTI KOMUNIZMU