Slovenija

Kakšne bodo posledice?

Ljubljana, 22. 02. 2006 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za posledice, ki bodo sledile po odpovedi kolektivne pogodbe, odgovarjajo trgovci, so sporočili sindikati.

Zaradi odpovedi kolektivne pogodbe, so ogrožena pogajanja o delovnem času, poudarjajo v sindikatu trgovine
Zaradi odpovedi kolektivne pogodbe, so ogrožena pogajanja o delovnem času, poudarjajo v sindikatu trgovine FOTO: POP TV

Sindikat trgovine Slovenije pri Konfederaciji sindikatov 90 Slovenije (KS 90) je delodajalsko stran pozval, naj umakne odpoved kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine. Zaradi odpovedi pogodbe so sicer ogrožena nadaljnja pogajanja za ureditev delovnega časa v povezavi z obratovalnim časom ob nedeljah in praznikih, so zapisali v sporočilu za javnost.

Sindikat trgovine: Delodajalci naj odpoved prekličejo

Tudi Sindikat delavcev trgovine pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije delodajalcem sporoča, naj z vso odgovornostjo pretehtajo svojo odločitev in prekličejo odpoved kolektivne pogodbe, če želijo resnično nadaljevati pogajanja in socialni dialog. "V nasprotnem primeru prevzemajo vso odgovornost za posledice, ki bodo sledile," je sindikat zapisal v sporočilu za javnost.

V sindikatu delavcev trgovine so prepričani, da je izhodišče za uspešno nadaljevanje pogajanj za prenovo kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine, vključno z ureditvijo problematike delovnega časa, lahko le veljavna kolektivna pogodba.

Odpoved kolektivne pogodbe je legitimna pravica vsake pogodbene stranke, vendar je po našem mnenju to dejanje neodgovorno, saj ne prispeva k uspešnemu nadaljevanju in zaključku pogajanj, menijo v sindikatu delavcev trgovine.

V sindikatu so prepričani, da so delodajalske organizacije, podpisnice kolektivne pogodbe, z odpovedjo pokazale, da želijo ohraniti pridobljene prednosti in izkoriščati tržno nišo obratovanja trgovin ob nedeljah na račun zaposlenih in tudi z zniževanjem njihovih že pridobljenih pravic.

V sindikatu zavračajo obrazložitve delodajalcev, da želijo pogajanja o novi kolektivni pogodbi, ki bo temeljila na izhodiščih zakona o delovnih razmerjih. Pojasnjujejo, da delodajalci v preteklih treh letih niso niti enkrat izrazili potrebe po uskladitvi pogodbe, saj je komisija za razlago neusklajena določila kolektivne pogodbe razrešila z obveznimi razlagami. Sindikati so edini posredovali predloge za dodatno uskladitev normativnega dela in prenovo plačnega sistema v kolektivni pogodbi, dodajajo.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.