Slovenija

Ceste bo preplavila pločevina

Ljubljana, 29. 10. 2010 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Š.Z./V.L.
Komentarji
13

Ob dnevu spomina na mrtve pričakujte več zastojev in gneče. Parkiranje ob Žalah bo brezplačno. Promet usmerjajo tudi policisti, več bo linij mestnega prometa.

Konec tedna sta poleg jesenskih šolskih počitnic tudi dva praznika, dan reformacije 31. oktobra in dan spomina na mrtve 1. novembra. V času praznikov veljajo tudi omejitve tovornega prometa v različnih časovnih terminih, in sicer v Avstriji, Italiji, na Madžarskem, v Nemčiji, Franciji, Hrvaški in Sloveniji.

Po podatkih prometnoinformacijskega centra lahko povečan promet sicer pričakujemo v soboto, nedeljo in ponedeljek ves dan. Gnečo pričakujejo tako v smeri turističnih krajev, bližini večjih središč, v okolici pokopališč, na mejnih prehodih in odsekih s spremenjeno prometno signalizacijo zaradi del. Spremembe prometnih ureditev bodo tudi na območju pokopališč, zato priporočajo predhodno načrtovanje relacij in proučitev možnosti parkiranja. Več o stanju na slovenskih cestah ...

Kako voziti na Žalah?

Nekatere linije mestnega avtobusnega prometa bodo pogostejše, na avtobusih pa bodo tistim, ki težje hodijo, tudi pomagali. Starejši in invalidne osebe ter vsi, ki težko hodijo, se bodo lahko po pokopališču vozili s posebnim električnim vozilom.

Ob dnevu spomina na mrtve bo na ljubljanskih Žalah od nedelje, 31. oktobra, od 5. ure do ponedeljka, 1. novembra, do 23. ure veljala posebna prometna ureditev. Tomačevska cesta bo na odseku od Titove ceste do južnega uvoza na parkirišče urejena enosmerno. Na preostalem delu do Clevelandske ceste bo dvosmerni promet. Odseka od Tomačevske ceste v smeri Kranjčeve ulice bosta urejena enosmerno. Na delu od Tomačevske ceste v smeri Jarške ceste bo enosmeren promet. 

Na območju Žal so parkirišča ob Pokopališki ulici, ob Titovi cesti pri Zavodu za rehabilitacijo, slepi krak Tomačevske proti krožišču in pri cerkvi Svetega Križa, nasproti upepeljevalnice. Brezplačno parkiranje je možno še ob levi strani enosmerno urejene Tomačevske ceste. Voznike pozivajo, naj ne parkirajo na zelenicah in naj upoštevajo prometno signalizacijo.

Kako bo v Mariboru?

Na pokopališču Pobrežje v Mariboru in na pokopališču Gorca v Malečniku bo za ves promet zaprt del Ceste XIV. divizije, med Osojnikovo in Šolsko ulico, 31. oktobra od 5. ure do 1. novembra do 20. ure. Na delu Ceste XIV. divizije, med Osojnikovo ulico in Ulico bratov Greifov, bo enosmerni promet - v smeri od Osojnikove ulice proti Ulici bratov Greifov 31. oktobra od 5. ure do 1. novembra do 20. ure. V križišču Cesta XIV. divizije – Osojnikova ulica bodo izklopljeni semaforji 31. oktobra od 5. ure do 1. novembra do 21. ure. Cesta ob pokopališču Gorca v Malečniku, Malečnik – Hrenca bo urejena kot enosmerni promet od križišča v Malečniku proti križišču v Hrenci.

Parkiranje osebnih vozil bo možno na parkiriščih ob Osojnikovi ulici, Cvetlični ulici, Prečni ulici (pri OŠ Borci za severno mejo), Kosovelovi ulici (pri MČ Pobrežje) in parkirišču ob hitri cesti, površinah nad pokritim vkopom hitre ceste, ter delu ulice Borcev za severno mejo in zahodnem vozišču Ceste XIV. divizije med Osojnikovo ulico in Ulico bratov Greifov. V mariborski občini pozivajo prebivalce, naj za prevoz na in s pokopališča uporabljajo javna prevozna sredstva. Udeleženci naj s previdno vožnjo in hojo zagotovijo varno in neovirano odvijanje prometa, obiskovalci pokopališča pa naj ne ustavljajo in parkirajo vozil na nedovoljenih mestih, kot so zelenice in pločniki.

Polisti pomagajo

Pri gneči pomagajo tudi policisti, ki usmerjajo promet, svetujejo in opozarjajo. Glede povečanega števila vlomov v avtomobile v okolici pokopališč svetujejo, naj vozniki parkirajo vozila na osvetljenem delu parkirišč in ne puščajo dragocenih predmetov, kot so denarnice, torbice in navigacijskih sistemov na vidnih mestih v vozilu. Tudi med urejanjem grobov ne puščajte dragocenosti brez nadzora.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Audy
29. 10. 2010 20.42
hecate, moja znanka ima dobro taktiko. Denarnica v notranjem žepu plašča, v torbici pa samo robec :)
hecate
29. 10. 2010 16.04
pazte se tud roparjeu...dans so v bližini žal eno starejšo gospo že oropal...prteku, strgu torbico in zlaufu stran...tko da priporočam nošenje torbic pod plaščem alpa počez čez rame, nikakor na eni rami pa v avtih ne puščat nč vrednega...avtoradie pobrat ven itd. zdej je okol Žal raj za roparje
periot
29. 10. 2010 15.17
Grem večkrat na mesec na pokopališče ne kar enkrat na leto.
buderus
29. 10. 2010 14.23
Tam pa res nimam kaj iskat..
tarzan1
29. 10. 2010 13.07
ni problema- -grobove rihtaš čez celo leto ne zadnje dni(ponavadi so prej zanemarjeni do amena) sam grem na grob 3 dni prej in ga rihtam tudi med letom
xxdrgregoryhouse
29. 10. 2010 11.44
Kako voziti okoli Žal? čim hitreje
Maček2
29. 10. 2010 11.21
zato grem pa jaz kaki dan prej in ne 1 novembra je vsaj malo manj gužve.najraje grem pozno zvečer ko ni tolko ljudi. MYDAY 29.10.2010, 08:30 5 spet je leto okoli in sedaj bo na pokopališčih malo morje sveč, rož predvsem pa tistih, ki pridejo enkrat na leto in pokažejo svojo garderobo ter globino denarnice se strinjam
bruselj3
29. 10. 2010 10.52
upornik18
29. 10. 2010 09.04
na dan mrtvih se pripeljejo raznimi BMW,audi,mercedesi in pol sprašuješ a smo sploh v recesiji ali ne
NCAT
29. 10. 2010 09.03
Dokler so bili živi bi se za njih brigali tako kot se sedaj, pa bi bil svet dosti boljši in prijaznejši.
LomilkaSrc
29. 10. 2010 08.54
na dan mrtvih je gužva na pokopališču. kje ste bili celo leto? ali vaši pokojni vam res tako malo pomenijo?
Frane Šajn
29. 10. 2010 08.33
KOLKR SE PAČ DA PAČ !
MYDAY
29. 10. 2010 08.30
spet je leto okoli in sedaj bo na pokopališčih malo morje sveč, rož predvsem pa tistih, ki pridejo enkrat na leto in pokažejo svojo garderobo ter globino denarnice