Slovenija

Kako smiseln je bil posel?

Ljubljana, 31. 01. 2007 14.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

LDS, SD in SNS so vložile zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bodo razpravljale o poslu z oklepniki.

Minister za obrambo Karl Erjavec je dejal, da je pričakoval, da bo zbiranje podpisov poslancev za sklic seje uspešno. Hkrati pa je poudaril, da ne ve, zakaj je izredna seja potrebna, saj je bila pogodba sklenjena zakonito. Dodal je, da je pojasnil že vse podrobnosti v zvezi s poslom. "Poslanca, ki sta dala pobudo za izredno sejo, pa ne želita razumeti, da zakon ni bil kršen," je poudaril in dodal "Veselim se te seje, saj bom imel možnost pojasniti vse o tem, kar nekateri še vedno ne želijo razumeti".

Anton Anderlič (LDS) in Aurelio Juri (SD) sta poudarila, da mora o smiselnosti in razsežnosti tega posla spregovoriti tudi državni zbor, saj sta prepričana, da je obrambni minister Karl Erjavec zavajal javnost, ko je govoril o poslu z oklepniki. Anderlič, sicer predsednik parlamentarnega odbora za obrambo, je spomnil, da so člani odbora leto in pol, ko se je pripravljal "posel stoletja", postavljali vprašanja, na katera niso dobili odgovorov.

Na vprašanje o morebitni interpelaciji zoper ministra Erjavca, poslanca LDS in SD pojasnjujeta, da želijo najprej priti do podatkov o spornem nakupu
Na vprašanje o morebitni interpelaciji zoper ministra Erjavca, poslanca LDS in SD pojasnjujeta, da želijo najprej priti do podatkov o spornem nakupu FOTO: POP TV
Državnemu zboru predlagatelji izredne seje v sprejem predlagajo tri sklepe. Tako naj bi DZ opozoril vlado, da je minister Erjavec s tem, ko je onemogočal nadzor nad transparentno porabo javnih sredstev pri nakupu oklepnikov, ravnal nesprejemljivo. DZ naj bi tudi ugotovil, da je Erjavec nedvomno zavajal državni zbor in javnost, ko je zatrjeval, da bo slovenske davkoplačevalce 135 oklepnikov z vso konfiguracijo stalo 63 milijard tolarjev. Poslanke in poslanci naj bi tudi ugotovili, da je sklenjena pogodba škodljiva, zato naj bi zahteval vse možne ukrepe za popravo nastale škode.
Ko je odbor za obrambo septembra lani ugotovil, da bo nabava oklepnikov stala več, pa je minister "s povišanim tonom" ponovil, da bo nakup 135 oklepnikov stal 63 milijard tolarjev. A Erjavec je člane odbora zavajal, saj se je pozneje izkazalo, da bo 25 vozil neopremljenih. To pomeni, da bo treba v naslednjih letih še krepko seči v javno blagajno, ugotavlja Juri.

Izredna seja o oklepnikih najpozneje 15. februarja

Predsednik državnega zbora France Cukjati, ki je že prejel zahtevo 39 poslancev LDS, SD in SNS za sklic izrednega zasedanja o postopku nabave oklepnih vozil, mora sejo sklicati v 15 dneh, torej najpozneje do 15. februarja. Obstaja tudi verjetnost, da bi bil na sejo hkrati uvrščen tudi predlog predsednika vlade Janeza Janše za imenovanje novega kmetijskega ministra, čeprav ta v DZ še ni bil uradno posredovan.

Nejasni podatki o oklepnikih

Podatki o nakupu oklepnikov so se zamegljevali, zato je nujno, da o smiselnosti in razsežnost tega posla spregovoril tudi DZ, ugotavlja Juri. Anderlič pa je poudaril, da minister Erjavec odboru ni želel predstaviti "tistega, kar je dolžan", ter da so člani odbora potrebovali leto dni, da so dobili vpogled v dokumentacijo. Kaj je Erjavec želel ščititi, se sprašuje Anderlič.
Pod zahtevo za sklic izredne seje se je podpisalo 39 poslancev LDS, SD in SNS, državnemu zboru pa v sprejem predlagajo tri sklepe
Pod zahtevo za sklic izredne seje se je podpisalo 39 poslancev LDS, SD in SNS, državnemu zboru pa v sprejem predlagajo tri sklepe FOTO: POP TV

Pod zahtevo za sklic izredne seje se je podpisalo 39 poslancev LDS, SD in SNS, državnemu zboru pa v sprejem predlagajo tri sklepe. Tako naj bi DZ opozoril vlado, da je minister Erjavec s tem, ko je onemogočal nadzor nad transparentno porabo javnih sredstev pri nakupu oklepnikov, ravnal nesprejemljivo.

Na vprašanje o morebitni interpelaciji zoper ministra Erjavca, poslanca LDS in SD pojasnjujeta, da želijo najprej priti do podatkov o spornem nakupu. Po zaključku razprave v državnem zboru po Anderličevem mnenju ne bo več potrebe po interpelaciji, saj je minister Erjavec napovedal, da bo sam odstopil v primeru, če se ponudba finske Patrie ne bi izkazala za ustreznejšo.

Za SDS izredna seja nepotrebna

Glede 25 vozil s osnovno opremo, ki so predmet spora, pa Hrovat opozarja, da je to povezano s cilji, ki so bili v okviru zveze NATO spremenjeni v tem času. Slovenska vojska je s morala s spremenjenimi cilji zveze spremeniti tudi sestavo posameznih konfiguracij, še pravi poslanec. "Nadgradnje takih vozil morajo vsebovati najnovejšo informacijsko-komunikacijsko opremo, zato si težko predstavljam, da bi takšno opremo že sedaj opredelili v pogodbi, dobava pa bi se izvršila šele v letu 2013."

Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke zdi sklic izredne seje na to temo nepotreben, na izredni pa bodo tudi konstruktivno sodelovali in dokazali, da so kritike opozicije glede sklenitve pogodbe povsem neutemeljene in zavajajoče.

Minister za obrambo je ob obravnavi pogodbe o nabavi oklepnikov 8x8 na seji Odbora za obrambo jasno povedal, da bomo za 61,9 milijarde tolarjev oz. 258,5 milijonov evrov kupili 135 vozil z vso predvideno konfiguracijo, ki je bila opredeljena v razpisni dokumentaciji. Nakup 135 srednjih oklepnih bojnih vozil je bil načrtovan že v Resoluciji o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske, ki je bil sprejet 2004, torej v času prejšnje vlade.


KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
31. 01. 2007 16.43
Saj je bilo vsem z zdravo pametjo že na začetku jasno, da moramo za to vojsko zapraviti vsaj 2 BPD oziroma toliko, kot hoče NATO. Pri tej naši "ogromni in vzpodbudni" gospodarski rasti bo rast v absolutnem znesku ogromna! Zakaj nismo tega posla dali Ravnam, je marsikomu jasno, kajti popolnoma vseeno je, kakšni so ti oklepniki, saj ne služijo ničemur! S temi "protidobavami" na Finsko je pa sploh smešno, saj ni nikjer opredeljeno, za raziko od oklepnikov in bombometov ter ostale šare, po kakšni ceni naj bi na Finsko in predvsem kaj, sploh prodajali, menda ne 1 mio pralnih strojev in frižiderjev, 5 mio parov pancerjev in še kaj. Mogoče, vendar po kakšnih smešnih, še nikjer opredeljenih cenah!!