Slovenija

Kaj se dogaja z vrednotenjem nepremičnin?

Ljubljana, 29. 11. 2010 11.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Neža Šabanovič Grmšek
Komentarji
6

Javnost so zelo razburili izpiski, ki so jih prejeli s strani Geodetske uprave RS o vrednosti nepremičnin. Podanih je že 378 tisoč sprememb in pripomb, tretjina pripomb se nanaša na lastništvo.

Pri pošiljanju izpiskov je nastala velika zmeda, saj so izpiske dobili tisti, ki so že leta pokojni, vrednotili so nepremičnine napačnim lastnikom in še vrsto drugih nepravilnosti se je pokazalo v projektu vrednotenja slovenskih nepremičnin.

Kaj pa sedaj? Strasti so se pomirile, izpiski pa ostajajo. Lastniki lahko geodetski upravi sporočajo svoje pripombe še do 25. novembra, podatke o lastništvu in nepremičninah pa predvidoma še do konca prihodnjega leta.

Geodetske pisarne je zaradi vrednotenja nepremičnin obiskalo skoraj 100 tisoč lastnikov nepremičnin, slabih 25 tisoč pa se je odločilo za obisk spletne strani www.obvescanje.si.

Geodetska uprava je do 23. novembra prejela natanko 378.776 sprememb in pripomb, od tega se jih 23 odstotkov nanaša na vrednost nepremičnin in 33 odstotkov na lastništvo.

Delež sprememb posameznih podatkov o nepremičninah je majhen:
3,7 odstotka prostori, ki pripadajo stanovanju
3 odstotki uporabna površina
2,6 odstotka povezavo parcele in stavbe ter dejanska raba
2 odstotka leto izgradnje in neto tlorisna površina
med 1 in 2 odstotka vrsta ogrevanja, parkirni prostor, vodovod, material nosilne konstrukcije, pripombe na namensko rabo parcele, elektrika, število sob.
Delež sprememb ostalih podatkov pa je manjši od odstotka.

Na Gursu opozarjajo, da so lastniki za svoje podatke odgovorni sami in skrajni čas je, da uredijo zapise v zemljiški knjigi ter zemljiškem in stavbnem katastru. Še vedno pa imate čas tudi, da svoje pripombe na prejete izračune pošljete na Gurs. Kako to storite, si preberite na Cekin.si!
 

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Odpri.oci
29. 11. 2010 19.41
Če Vas zanima kaj se dogaja na GURS, si preberite odlomek iz vladnega dokumenta (javno dostopnega) : "Ministrstvo za finance predlaga razporeditev pravic porabe v skupni višini 230.000,00 EUR iz proračunske postavke 7608-Tekoča proračunska rezerva na proračunsko postavko 3029-Plače pri PU 2512 Geodetska uprava RS. Sredstva se zagotavljajo za nemoteno izplačilo plač za mesec november. Zagotovitev dodatnih sredstev za izplačilo plač javnih uslužbencev GURS v mesecu decembru 2010 je potrebna zaradi povečanega števila napredovanj v naziv in višji plačni razred (skupaj 131 uslužbencev), večjega števila jubilejnih nagrad (31 JU) ter odpravnin zaradi upokojevanja zaposlenih v višjih plačnih razredih." . Torej kljub fijasku in očitni nesposobnosti zaposlenih na GU, jih je v tem mesecu NAPREDOVALO KAR 131 !!!! Za kar potrebujejo (in dobijo) vsak mesec iz proračuna DODATNIH 230 K EUR !!!!
bruselj3
29. 11. 2010 19.00
skratka z velikimi črkami: ŠTALA, bo minister za okolje in prostor že enkrat odstopil?
factory
29. 11. 2010 16.07
Pa kako da bom sam odgovoren za napake GURSA le kje so oni dobili podatke o lastnikih in o takih stvareh.Seveda je spet politika vmes in sedaj nihče noče biti kriv tako da spet dajejo krivdo na prebivalstvo.Ma fuj pa taka država vse nam bodo pobrali. Kar se pa zemljške knjige tiče pa ima roko prek sodišče tako da jaz kot lastnik neke premičnine ne morem sam kaj pisat oziroma popravljat po tej knjigi pa če ne vem še kako na gursu skačejo na glavo.
kekec_pokec
29. 11. 2010 13.48
A je na GUSU kdo padel na glavo, da so lastniki nepremičnin odgovorni, da se končno uredi stanje in zapisi v zemljiški knjigi, mislim, da je to naloga izključno zemljiške knjige, ki pa mislim, da spada pod sodišče. Bi pa z veseljem podal pripombo na cenitev nepremičnine, če bi jo seveda dobil, pa je nism, kljub temu, da sem že več kot eno leto njen lastnik in je vsaj že eno leto vloga za vknižbo na zemljiški knjigi, pa nikome ništa in zato tudi pripombe na cenitev ali pa na to da mi je niso poslali tudi ne bom dal, ker to ni moje delo in odgovornost.
tony_abcde@yahoo.com
29. 11. 2010 13.00
Ta projekt je že od začetka čista katastrofa pa je šlo že na desetine miljonov EUR skoraj v nič, kaj šele sledi?
Uporabnik458403
29. 11. 2010 11.38
vlado le zanima, da se kasira.