Slovenija

Jaklič se bo pritožil

Ljubljana, 25. 01. 2006 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko mu je agencija za zavarovalni nadzor odvzela licenco, je predsednik uprave Vzajemne napovedal pritožbo.

Predsednik uprave Vzajemne Marko Jaklič
Predsednik uprave Vzajemne Marko Jaklič FOTO: POP TV

Državni zbor se je zaradi Vzajemne zavarovalnice drugič v tem tednu sestal na izrednem zasedanju in sprejel 'avtentično razlago' dela zakona o zavarovalništvu.

Vse poslanske skupine, z izjemo SNS, so na izredni seji parlamenta podprle predlog, da iz zakona jasno izhaja, da je za preoblikovanje zdravstvene zavarovalnice Vzajemna v delniško družbo nujno potrebno predhodno dovoljenje Agencije za zavarovalni nadzor.

Medtem je senat Agencije za zavarovalni nadzor predsedniku uprave Vzajemne Marku Jakliču odvzel dovoljenje za opravljanje funkcije člana uprave. Jaklič, ki je po mnenju senata "huje kršil dolžnosti člana uprave", se lahko na odločitev pritoži na vrhovno sodišče. Senat je ugotovil, da je Jaklič kršil 44.a, 47. in 58. člen zakona o zavarovalništvu, 18. člen novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in 62. člen zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Odločitev Agencije za zavarovalni nadzor je bila pričakovana, je na novinarski konferenci dejal Marko Jaklič. Meni namreč, da je bila agencija pod velikim političnim pritiskom, sam pa se bo skladno z zakonom v roku 15. dni pritožil na vrhovno sodišče, pri čemer poudarja, da odločba agencije ne bo pravnomočna do zaključka postopka pred sodiščem.

Kršitve zavarovalniškega zakona se nanašajo na "zakonsko in strokovno napačne navedbe" v obvestilih o odprtju osebnih računov oziroma o t.i. certifikatih. Pri zdravstvenem zakonu pa naj bi šlo za kršitve, povezane z nepopolnimi obvestili o spremembah tega zakona, ki jih je bila zavarovalnica dolžna poslati zavarovalcem in zavarovancem.

Agencija kot razlog za odvzem dovoljenja navaja še neizpolnitev obveznosti obveščanja o zakonskih spremembah in odpoved pogodb o dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju zavarovancem, ki so bili zavarovani na podlagi zakonov o vojnih invalidih, o vojnih veteranih in o žrtvah vojnega nasilja.

Soglasje koalicije in opozicije, razen SNS

SNS je dala pobudo za razpis predhodnega zakonodajnega referenduma glede predvidenega preoblikovanja Vzajemne
SNS je dala pobudo za razpis predhodnega zakonodajnega referenduma glede predvidenega preoblikovanja Vzajemne FOTO: POP TV

Sklic izrednega zasedanja je zahtevalo 27 poslancev poslanskih skupin SDS, LDS, SD, NSi, SLS in DeSUS, ki so predlagale tudi vsebino avtentične razlage zakona o zavarovalništvu. Prepričani so namreč, da javni interes zahteva, da se preoblikovanje Vzajemne v delniško družbo izvede na način, ki bo omogočal preverljivost in bo pravno brezhiben. Ker gre za denar več kot 900.000 zavarovancev, članov družbe, je treba zagotoviti tudi jasnost in nedvoumnost predpisov, ki urejajo to področje. Nujno je treba sprejeti avtentično razlago zakona, tako da ne bo več obstajala dilema, kdaj v postopku da dovoljenje agencija za zavarovalni nadzor.

Po veljavni ureditvi daje k preoblikovanju družbe za vzajemno zavarovanje v delniško družbo dovoljenje agencija, a očitno obstaja dvom o tem, ali gre za predhodni akt v postopku, ki je pogoj za sprejem dokončne odločitve pristojnega organa (torej skupščine), ali pa gre le za soglasje po tem, ko so sklepi o preoblikovanju že sprejeti. Kot so med razlogi za avtentično razlago navedli predlagatelji, med pravnimi strokovnjaki obstaja visoka stopnja soglasja o tem, da se dovoljenje da v naprej.

Iz avtentične razlage izhaja, da je dovoljenje agencije obvezni pogoj za izvedbo postopka preoblikovanja družbe za vzajemno zavarovanje v delniško družbo. Tako brez pisnega dovoljenja sprejem končnega sklepa na skupščini družbe ne bi bil dopusten. Če skupščina o preoblikovanju odloča brez izdanega dovoljenja agencije, pa bi bili sklepi o preoblikovanju pravno nični.

Zdravstveni sistem je v krizi, boj za vsak tolar med zdravstvenimi zavarovalnicami pa neusmiljen
Zdravstveni sistem je v krizi, boj za vsak tolar med zdravstvenimi zavarovalnicami pa neusmiljen FOTO: Reuters
V poslanski skupini SNS so predstavili pravno mnenje Inštituta za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani. V skladu z njim je temeljno pravilo pri sprejemanju avtentične razlage zakona, da se z njo ne sme dopolniti ali spremeniti zakonske določbe tako, da bi ta dobila novo vsebino. S sprejetjem avtentične razlage dela zakona o zavarovalništvu Slovenija ne bo več pravna država, je poudaril vodja poslanske skupine in predsednik SNS Zmago Jelinčič.

Kot je znano, je za 1. februar napovedana skupščina zavarovalnice Vzajemna, ki naj bi o preoblikovanju dokončno odločila. Ker naj bi bilo takšno preoblikovanje škodljivo za zavarovance in posledično tudi za javni interes, je vlada z novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki jo je vložila po nujnem postopku, želela napovedano preoblikovanje preprečiti. Ker pa je poslanska skupina SNS - ki je sicer vložila tudi svojo novelo zdravstvenega zakona - dala pobudo za razpis predhodnega zakonodajnega referenduma glede predvidenega preoblikovanja Vzajemne, državni zbor vladne novele na izrednem zasedanju ni mogel sprejeti.