Slovenija

Izginila nepremičninska dokumentacija

Ljubljana, 19. 01. 2007 17.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na oddelku za nepremičnine ljubljanske mestne občine pogrešajo mapo s podatki o občinskih zemljiščih.

Ljubljanski župan Zoran Janković je v četrtek vzel pooblastila direktorici oddelka za gospodarjenje z nepremičninami Nuši Dolgan, potem ko je prišlo na dan, da so v eni od ljubljanskih fotokopirnic razpolagali z zajetnim arhivom o parcelah , ki so v lasti mestne občine Ljubljana.

Zemljiškim špekulantom se že cedijo sline ob napovedani prodaji občinskih zemljišč.
Zemljiškim špekulantom se že cedijo sline ob napovedani prodaji občinskih zemljišč. FOTO: POP TV
Mestni svetnik Miha Jazbinšek
Mestni svetnik Miha Jazbinšek FOTO: POP TV

"Gre sicer za javne podatke, ki pa jih je treba najprej zbrati in v zemljiški knjigi niso dosegljivi v priročni obliki in je zanje treba plačati," je za 24ur.com povedal mestni svetnik Miha Jazbinšek.

Zadeva je prišla v javnost, ko je eden od četrtnih svetnikov Zelenih Slovenije izvedel, da v fotokopirnici pod Nebotičnikom, specializirani za tiskanje in razmnoževanje geodetskih kart, za neznanega naročnika kopirajo kartografske preglednice z natančnimi podatki o zemljiščih, ki so v lasti mestne občine Ljubljana.

V fotokopirnici naj bi predstavniku Zelenih Slovenije izjavil, češ da listine "razmnožujejo za Jankovića", s čimer je Jazbinšek seznanil pristojne službe v mestni upravi. V Jankovićevem kabinetu so te trditve zanikali, načelnica oddelka za nepremičnine Dolganova pa v nadaljevanju ni znala pojasniti, kam je izginila pogrešana kartografska mapa s podatki.

Po Jazbinškovih navedbah ima mestna uprava svoj računalniški program za obdelavo in grafično prezentacijo podatkov o lastnih parcelah, ki so opremljeni z natančnimi številčnimi podatki o namembnosti posameznih parcel. Ti podatki so v zemljiški knjigi bolj skopi, oziroma jih je potrebno zbirati dalj časa. "Mestna uprava je iz digitaliziranih podatkov naredila tiskane grafične geodetske karte, prav ti pa so izginili," je povedal Jazbinšek. Digitalizacijo teh podatkov v računalniškem programu je naročila mestna občina pri zunanjih izvajalcih je zanj tudi plačala iz občinskega proračuna.

Ljubljanski župan Zoran Janković: Kopiranje za neznanega naročnika
Ljubljanski župan Zoran Janković: Kopiranje za neznanega naročnika FOTO: POP TV

Po Jazbinškovem mnenju je "izginotje" dragocenih podatkov povezano z napovedjo mestne uprave, da bo z letošnjim letom pričela z okrepljeno prodajo zemljišč, ki so v občinski lasti. "Ti podatki so zelo zanimivi za zemljiške mešetarje, ki so kot kaže do njih prišli na zelo udoben način," je povedal Jazbinšek.

Župan Janković je včeraj na položaj načelnice oddelka za nepremičnine kot v.d. imenoval Natašo Turšič, ki jo je prejšnja županja Danica Simšič odstavila. Po mnenju Jazbinška je Turšičevo nekdanja županja odstavila zato, ker naj bi bila do Simšičeve "premalo kooperativna" oziroma ni želela izpolnjevati njenih domnevno spornih navodil.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.