Slovenija

Je umrla zaradi brezbrižnosti zdravnikov?

Maribor, 21. 05. 2009 16.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tadeja Lampret/D.L.
Komentarji
37

Starša deklice, ki je konec aprila umrla v mariborskem kliničnem centru, bolnišnico obtožujeta opustitve zdravljenja in zavajajočih informacij o okoliščinah smrti.

Starša, ki sta konec aprila izgubila komaj 16-mesečno hčerko, sta najela odvetnika Andreja Pitaka, ki je tudi odvetnik staršev Bora Nekrepa.

UKC Maribor
UKC Maribor FOTO: Kanal A
Na UKC Maribor smo v zvezi s potekom zdravljenja otroka opravili razgovore z vključenimi zdravniki, odredili pa smo tudi izredni interni strokovni nadzor in v izogib vsem dvomom vključili še Zdravniško zbornico Slovenije za ekspertni strokovni nadzor. Sporočilo za javnost UKC Maribor

Primer pa bo preverjala tudi zdravniška zbornica. Popoldne je imenovala dva pediatra, ki bosta opravila strokovni nadzor tega novega primera sumljive smrti otroka. Interni nadzor že poteka. Postopki, ki naj bi razkrili, kaj se je dogajalo na mariborski pediatriji, so tako stekli veliko hitreje kot v primeru Nekrep.

Zdaj sta resnici dve

Zdravniki trdijo, da so deklici ob sprejemu v bolnišnico postavili diagnozo rotavirus, pozneje pa so se pojavili še dodatni zapleti, konkretneje pljučnica s sumom na sepso. "Približno pet ur po sprejemu je prišlo do zastoja dihanja in srca. Kljub takojšnji kardiopulmonalni reanimaciji in intenzivni terapiji, ob prisotnosti dveh izkušenih dežurnih pediatrov, je bolnica tretji dan po hospitalizaciji umrla," so primer opisali na UKC Maribor.

Pitako pa pravi, da diagnoze rotavirus ni bilo. Ko je bila deklica sprejeta, naj zdravniki sploh ne bi vedeli, kaj je z njo, diagnozo pa naj bi postavili šele, ko je že umrla.

Naleteli na zaklenjena vrata oddelka za intenzivno nego

V mariborski bolnišnici so že začeli z internim nadzorom, vodstvo je starša povabilo na razgovor, poudarjajo pa, da še vedno nimajo nobene prijave.

Očitek je še eden: podobno kot v primeru Bora Nekrepa naj bi bila mati po sprejemu z malo bolnico več ur sama. "Pet ur jih ni nobena zdravnica spremljala. Mati se čuti zapostavljeno, kajti ko je hčerkica dobivala krče, je lahko govorila le s sestrami, ki so baje bile osorne,“ je povedal odvetnik. Ko se je stanje deklice močno poslabšalo, so z njo ponoči odhiteli na oddelek za intenzivno nego, tam pa naleteli na zaklenjena vrata, dodaja.

Oba starša sta se povezala z zakoncema Nekrep tudi zato, ker naj bi imela po dogodkih na mariborski pediatriji podobne občutke: zdravnikom niti ne očitata napake, ampak slab odnos in opustitev zdravljenja.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA