Slovenija

Interpelirani ali zamenjani?

Ljubljana, 13. 09. 2006 19.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Jernej Verbič
Komentarji
11

Opozicija pripravlja interpelacije zoper več ministrov. Koliko in kdaj bodo vložili interpelacije, za zdaj še ni znano.

Bo moral Rupel odgovarjati?
Bo moral Rupel odgovarjati? FOTO: Dare Čekeliš


Zaradi vse pogostejših očitkov o njegovem delu, bo morda minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel med prvimi člani vlade premierja Janeza Janše, ki bo pred parlamentom odgovarjal za svoje delo. Le še vprašanje časa je namreč, kdaj bo opozicija vložila interpelacijo zoper nekaj ministrov. Koliko in kdaj natančno, še nočejo povedati, jih pa nekaj že pripravljajo.

Marija Lukačič, Vasko Simoniti, Andrej Bajuk, Karl Erjavec, Janez Drobnič, Andrej Bručan in Jure Zupan so imena, ki se ob Ruplovem pojavljajo na spisku morebitnih interpelirancev. V opoziciji še nočejo potrditi, kdo bo zares moral pred parlament, je pa že jasno, da bo to kmalu.

»Trenutno je za to relativno slab čas. Čeprav je kar nekaj ministrov, ki so primerni za interpelacijo. Ker smo tik pred lokalnimi volitvami, lahko pričakujemo, da bi nam marsikdo očital, da to počnemo zaradi lokalnih volitev,« razlaga vodja poslanske skupine LDS Anton Rop.

Anton Rop meni, da za interpelacije trenutno ni pravi čas
Anton Rop meni, da za interpelacije trenutno ni pravi čas FOTO: POP TV

Tudi če bi opozicija interpelacijo vložila takoj, razprave pred lokalnimi volitvami ne bi bilo, saj so roki, predvideni za odgovore ministrov, dolgi.

Bo Janša ukrepal?

Najbolj verjetno je, da se bo zaradi dogodkov z avstrijsko manjšino in dogodkov na Hotizi moral braniti Rupel. Med možnimi kandidati je po vsej verjetnosti tudi ministrica Marija Lukačič, in sicer zaradi razhajanj med SDS in SLS o vodenju kmetijske politike. Minister za kulturo Simoniti pa bo moral verjetno odgovarjati zaradi neuresničevanja leto dni starih obljub o tem, kaj bo prinesel novi zakon o RTV.

»Ta trenutek to ni naša prioriteta. Smo pa opozicijska stranka in če bo kvalitetna interpelacija vložena, nam ne bo težko glasovati za razrešitev ministra,« pa dodaja vodja poslanske skupine SD Miran Potrč.

Miran Potrč
Miran Potrč FOTO: Dare Čekeliš

Socialni demokrati se zdaj ukvarjajo z davki. A so, skupaj s predsednikom Borutom Pahorjem, enotni, da v primeru interpelacije ne bodo vladni partner. Čisto možno pa je, da bo premier Janša opozicijo celo prehitel in po lokalnih volitvah sam opravil nekaj zamenjav, česar Rop ne verjame. »Janša nas še nikoli nikjer ni prehitel, razen pri kadrovskih čistkah, ampak pri tistih, ki niso iz njemu bližnjih strank ali iz njegove stranke. Torej ne pričakujemo, da nas bo prehitel v tem primeru,« pravi Rop.

V premierjevem kabinetu možnost zamenjav še naprej zanikajo. Po neuradnih podatkih pa naj bi vsaj za novega vodjo kmetijskega resorja že pisali program.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fedepotocnik@gmail.com
14. 09. 2006 10.48
haha!! albertinum, na slabše ti gre. Samo napadaš. Kredibilnost ti gre, a ne vidiš?? Ko bi vsaj nekaj predlagala! Je že smešno, se ne spuščam na tak nivo. Samo nekaj: Če Janševa vlada pade... a bo Kacin prišel na oblast?! Rop še enkrat, al kaj? Dajte no!!
?rni panter 1
14. 09. 2006 10.13
albertinum, otrok komunizma. To je najboljša definicija. Če bi bil vreden da bi tvoje ime končalo v slovarju Slovenkega jezika bi pod albertinum sigurno dobili takšno razlago. Obnašaš se kot otrtok. Saj niti pisat več ne znaš, uporabljaš komentarje drugih in samo spreminjaš besede. So te to naučili v Kumrovcu? ;) Zakon si res. Forum na 24.com bo izgubil ogromno ko se bo LDS sama sebe pokopala (in ti z njimi) Ave aurelius
kendasebastjan@hotmail.com
14. 09. 2006 01.50
SDS je sele na zacetku nove poti uspeha slovenije zakaj obtozujete vlado ki je prejela vse napake in jih sedaj popravlja prejela ih je pa od 15 let vladanja lds kaj bi se radi uspehi se ze kazejo na bolje in verjamem v SDS in vlado janeza janse bodite zadovoljni da mate janeza janso na vladi spomnite se ropa(vinjen ves cas)kacin(vinjen se je zaletel v poln avtobus hrvatov) drnovsek(zafurav 285mio sit in hoce se 85 mio sit za nujne zadeve urada.. naj si vzame iz foruma kamor je nakazal 180 mio sit iz precednikovega urada skratka potegnimo crto lds sami luzerji
albertinum@excite.com
14. 09. 2006 00.47
Jah, fedepotocnik, ni kej. Se nič ne spreminjaš, vsakič hvališ vlado. Zanimivo to. Vendar tukaj nimaš kaj reči, kajti se dogaja prav to: SLovenija je provocirana. In SDS-ovska vlada je edina, ki ni sposobna rešiti ničesar. SDS in ti tvoji komentarji so res neprimerni. Btw: upam, da bo ta vlada čimprej padli in da bodo taki "otroci totalitarne vere", kot si očitno ti, prej ali slej zginl. Lp!
fedepotocnik@gmail.com
13. 09. 2006 23.49
Jah, albertinum, ni kej. Se nič ne spreminjaš, vsakič tolčeš po vladi. Zanimivo to. Vendar tukaj nimaš kaj reči, kajti se dogaja prav to: SLovenija se odziva na provokacijo. In LDS je edina, ki sitnari. SDS in ti tvoji komentarji so res neprimerni. Btw: upam, da bo ta vlada še dolgo na oblasti in da bodo taki "otroci komunizma", kot si očitno ti, prej ali slej zginl. Lp!
hefaist
13. 09. 2006 23.28
albertinum: hehe, dobra!
albertinum@excite.com
13. 09. 2006 23.19
Ah ja. SDS kot SDS. Nihče jih več ne jemlje resno, pravzaprav so sramotna pozicija in najbolje, kar bi lahko naredili, je, da ukinejo stranko in prepustijo poslanske sedeže bolj sposobnim in manj pokvarjenim. Sicer pa bo Janševa vlada kmalu padla in osrečila Slovenijo.
ivanz
13. 09. 2006 22.39
predlagam, da storimo z slovensko vlado isto kot bomo z slovenskimi tanki. damo jih v enoto in razpustimo.
jaka37
13. 09. 2006 22.12
Ah ja. LDS kot LDS. Nihče jih več ne jemlje resno, pravzaprav so sramotna opozicija in najbolje, kar bi lahko naredili je, da ukinejo stranko in prepustijo poslanske sedeže bolj sposobnim in manj pokvarjenim. Sicer pa bosta Rop in KAcin tudi s tem projektom "skos" padla.
kgb@akcija.net
13. 09. 2006 21.40
Drobnića pa Bajuk je treba zamenjat nemudoma
GSG-9
13. 09. 2006 19.45
Ja no kaj še čakate na dan z njimi (interpelacijami)! Kot vedno so to samo prazne obljube, nič se ne bo zgodilo.