Slovenija

Hotižani vztrajajo pri zahtevah

Ljubljana/Hotiza, 09. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko so Hrvati slovenski brod na reki Muri pri Hotizi zamenjali s hrvaškim, je domačine obiskala delegacija MZZ.

Brod na Muri pri Hotizi (Foto: POP TV)
Brod na Muri pri Hotizi (Foto: POP TV) FOTO: POP TV
Predstavniki slovenskega zunanjega ministrstva pod vodstvom v.d. generalnega direktorja Andreja Logarja so se na sestanku s predstavniki krajevne skupnosti Hotiza seznanili z razmerami po četrtkovi zamenjavi slovenskega broda na reki Muri s hrvaškim.

Domačini pri Hotizi zahtevajo, naj odstranjeni brod takoj spet začne pluti, državi pa naj začneta aktivnosti, da bi nov most, ki ga bo prek reke Mure začela graditi Hrvaška, zgradita obe državi, vendar tako, da bo zgrajen približno 300 metrov višje in bi povezoval hrvaško in slovensko katastrsko ozemlje. Most namreč zdaj na obeh bregovih stoji na hrvaškem katastrskem ozemlju, kar pomeni, da do njega slovenski policisti ne bodo smeli, to pa je po njihovem prepričanju z varnostnega vidika za Slovenijo in s tem schengensko mejo nesprejemljivo.
Andrej Logar: 'Za vsak dogovor sta potrebna dva'
Andrej Logar: 'Za vsak dogovor sta potrebna dva' FOTO: POP TV

Predstavniki Hotize so bili zadovoljni, ker sta zunanji minister Dimitrij Rupel in premier Janez Janša po nedeljskem protestu domačinov okrepila delegacijo, ki je iz Ljubljane prišla na sestanek. Logar je domačinom je povedal, da je zunanji minister Rupel že sprožil aktivnosti za reševanje zapleta. Zahteva po premestitvi mostu se zdi Logarju legitimna, poudaril pa je, da se morata s tem strinjati obe državi.

Hotižani so ga opozorili tudi na možnost prehoda mimo prehoda za maloobmejni promet, ki so ga odprli 7. marca, kar naj bi se dogajalo ponoči, ko je prehod uradno zaprt in na njem ni policistov in carinikov. Logar jim je povedal, da so o tem že pred časom obvestili hrvaško stran, vendar odgovora še niso dobili.

Rupel spet govoril z Grabar Kitarovićevo

Gre za brod na reki Muri, ki vsak dan prevaža potnike na relaciji med hrvaško občino Sv. Martin na Muri in slovensko Hotizo.

Dimitrij Rupel je v zvezi z zapletom na slovensko-hrvaški meji spet govoril s hrvaško zunanjo ministrico Kolindo Grabar Kitarović. Hrvaško kolegico je prosil, naj stopi v stik s prebivalci na hrvaški strani Mure in doseže vrnitev broda. Obenem se je vodja slovenske diplomacije odzval na stališča prebivalcev, ki živijo na tem delu državne meje, in se v pismu poslancu Jožefu Horvatu zavzel za čim prejšnjo rešitev zapleta.

Po Ruplovem mnenju je potreben sestanek mešane komisije po sporazumu o obmejnem prometu in sodelovanju. "Menimo, da bi do njega moralo priti v kar najkrajšem možnem času. Slovenija si v pogovorih z Evropsko unijo prizadeva za ohranitev omenjenega sporazuma tudi po vzpostavitvi schengenskega režima na območju Republike Slovenije," je v pismu, v katerem se je tudi zavzel za mirno reševanje nastale situacije, še zapisal minister.

Spomnimo:

Predstavniki krajevne skupnosti Hotiza v občini Lendava so v četrtek sporočili, da so Hrvati zaplenili slovenski brod na reki Muri, ki je v lasti krajevne skupnosti Hotiza, ga parkirali na hrvaškem bregu reke in splavili svoj brod, ki je v petek že začel obratovati. Gre za brod, ki vsakodnevno prevaža potnike na relaciji med hrvaško občino Sveti Martin na Muri in slovensko Hotizo.

Poslanec Horvat je prejšnji teden povedal, da je o razmerah v pismu obvestil premiera Janšo in zunanjega ministra Rupla. Slednji je takoj poklical hrvaško kolegico Grabar Kitarovićevo. Ministra sta se v telefonskem pogovoru strinjala, da si bosta obe državi v duhu dobrososedskih odnosov prizadevali za skorajšnjo rešitev nastalih razmer.

Inšpektor luške kapetanije Osijek pa je zatrdil, da brod v lasti krajevne skupnosti Hotiza nima potrebne tehnične dokumentacije in soglasja resornega ministrstva, da bi lahko svobodno plul. Zaradi tega je slovenski brod 28. aprila ostal na hrvaški strani, slovensko stran pa so po njegovih besedah pozvali, naj pride ponj.