Slovenija

Gramoz je ustrezen

Lendava/Ljubljana, 06. 02. 2007 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Delavci na avtocestnem odseku pri Lendavi spet vgrajujejo madžarski gramoz.

SCT nadaljuje gradnjo avtoceste pri Lendavi
SCT nadaljuje gradnjo avtoceste pri Lendavi FOTO: POP TV
Ministrstvo za promet letos za prometne programe načrtuje približno 480 milijonov evrov sredstev, kar je 17 odstotkov več kot v letu 2006. Zaradi slabega stanja prometne infrastrukture je dobrih 47 odstotkov proračunskih sredstev namenjenih za programe Direkcije RS za ceste, dobrih 40 odstotkov pa za železniške programe, je dejal minister za promet Janez Božič.

Gradbeno podjetje SCT na avtocestnem odseku Pince-Lendava spet vgrajuje gramoz, ki ga vozijo z Madžarske. Vgrajevanje materiala so ustavili 23. januarja zaradi izvršilnega postopka gradbenega inšpektorja, ker je inšpektor ugotovil, da gramoz nima ustreznega certifikata. Ker je izvajalec, ki trdi, da je imel potrebno dokumentacijo, po ugotovitvi inšpektorja konec januarja pridobil ustrezna dokazila o skladnosti, razloga za ustavitev del ni več, zato jih intenzivno nadaljujejo.

Gradbeni inšpektor je pri pregledu gradbišča avtoceste na odseku Lendava-Pince ob pregledu dokumentacije ugotovil, da gramoz, ki ga kopljejo v gramoznici Tornyi na Madžarskem in se vgrajuje na gradbišču od 5. decembra lani, še nima potrebne izjave oziroma certifikata o skladnosti, zato je izrekel prepoved vgrajevanja. Ker izvajalec ni ustavil gradnje, je inšpektor uvedel izvršilni postopek in z denarno kaznijo izvajalca prisilil k prenehanju vgrajevanja.

Kot pravijo pri SCT, prvotnega ukrepa inšpektorja niso spoštovali, ker so bili skupaj z naročnikom del, Družbo za avtoceste v RS, oziroma nadzorno inženirsko organizacijo Družbe za državne ceste in glede na izsledke certificiranega pristojnega organa (Inštitut za gradbene materiale - Igmat) prepričani, da material ustreza vsem pogojem za gradbeni material, kot so ti opredeljeni v razpisni dokumentaciji ter veljavnih slovenskih in evropskih predpisih.

Gradbinci so še vedno mnenja, da peščeni prod iz stranskega odvzema, s katerim so gradili nasipe, ni gradbeni proizvod. Zato ne podleže sistemskemu standardu, ki ga je zahteval inšpektor, pač pa tehničnih pogojem, ki jih je predpisal projektant in so upoštevani v gradbenem dovoljenju, za kar so pridobili ustrezno poročilo o preiskavah.

Pri SCT pravijo, da iz obrazložitev sklepa Inšpektorata za okolje in prostor RS, ki so ga dobili v ponedeljek in ki dovoljuje nadaljnjo gradnjo, izhaja, da je inšpektorat "na podlagi poročil o notranji in zunanji kontroli gramoza, vgrajevanega v nasipe na avtocestnem odseku Lendava-Pince, ki sta jih izdelala Igmat in Zavod za gradbeništvo Slovenije, ugotovil, da je vgrajevani gramoz ustrezen in skladen z vsemi zahtevami za njegovo vgradnjo v nasipe voziščnih konstrukcij". Poleg tega je inšpektorat za okolje po uradni dolžnosti ugotovil, da ima "gramoznica Torny tudi certifikat, ki potrjuje ne le, da je gramoz iz te gramoznice ustrezen kot material za vgrajevanje v nasipe, ampak tudi kot gradbeni proizvod".

SCT dela intenzivno nadaljuje, da bi nadomestil zamudo in v največji možni meri skušal zmanjšati škodo, ki jo je utrpel zaradi s strani inšpektorata zaradi neupravičene ustavitve del, še dodaja izvajalec, ki se je zoper inšpekcijsko odločbo pritožil, o pritožbi pa bo odločilo ministrstvo za okolje in prostor.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.