Slovenija

Grad razrešen

Ljubljana, 29. 01. 2008 13.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanke in poslanci so z mesta ustavnega sodnika soglasno razrešili Franca Grada.

Poslanke in poslanci so z mesta ustavnega sodnika soglasno razrešili Franca Grada. V obrazložitvi stališč poslanskih skupin pred glasovanjem je Jožef Školč v imenu poslanske skupine LDS izrazil obžalovanje, da ustavno sodišče zapušča tako velika pravna avtoriteta kot je Grad. Po Školčevem mnenju bo Gradovo mesto težko zapolniti, posebej po odnosu, ki sta ga do izbire ustavnih sodnikov pokazala DZ in vladajoča politika. "Sprašujem se ali ni tudi ta odnos razlog, da se je Grad odločil za odstop," je dejal poslanec.

Po izglasovanem sklepu o razrešitvi se je predsednik DZ France Cukjati Gradu zahvalil za opravljeno delo.

Šest predlogov za ustavne sodnike

Iz Urada predsednika republike so sporočili, da so na poziv za zbiranje predlogov kandidatov za tri prosta mesta sodnikov na Ustavnem sodišču prejeli šest predlogov.

Med evidentiranimi kandidati se jih je pet prijavilo na lastni predlog, in sicer višji sodnik na upravnem sodišču Damjan Gantar, odvetnik Bojan Kukec, strokovni sodelavec v odvetniški pisarni Janez Obreza, vrhovna sodnica Kristina Ožbolt ter svetovalka generalnega direktorja na ministrstvu za okolje in prostor Adrijana Viler Kovačič.

Šesti predlog pa so podali predsednik Tretjega senata Evropskega sodišča za človekove pravice dr. Boštjan M. Zupančiča ter profesorji dr. Anton Grizold, dr. Bojka Bučar, dr. Ljubica Jelušič ter dekan dr. Tone Jerovšek. Omenjeni so za kandidata predlagali slovenskega veleposlanika v Avstriji Ernesta Petriča.

Franc Grad je kot razlog za odstop navedel preobremenjenost in zasutost ustavnega sodišča z bagatelnimi konkretnimi zadevami.
Franc Grad je kot razlog za odstop navedel preobremenjenost in zasutost ustavnega sodišča z bagatelnimi konkretnimi zadevami. FOTO: Dare Čekeliš

Trije zaključili mandat

Če bodo predlagani trije kandidati dobili potrditev v Državnem zboru, bodo nadomestili Zvonka Fišerja, Mirjam Škrk in Janeza Čebulja, ki jim je mandat že potekel, vendar še vedno opravljajo funkcijo ustavnega sodnika do izvolitve novih sodnikov.

Predsednik republike lahko državnemu zboru v izvolitev predlaga tudi več kandidatov, kot je mest. Pri svoji odločitvi ni vezan samo na predloge, ki so prispeli na javni poziv, ampak lahko predlaga tudi druge pravne strokovnjake. Poslanci volijo ustavne sodnike na tajnem glasovanju, za izvolitev ustavnega sodnika pa je potrebna večina glasov vseh poslancev.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ak58745@yahoo.com
03. 02. 2008 14.02
Prav je naredil. Čestitke za pogum! Škoda časa za reševanje bednih malenkosti, bolj ustvarjalno je biti profesor in pisati knjige.