Slovenija

FOTO: 'Slišite? Prenehajte poslušati, ukrepajte!'

Ljubljana, 25. 11. 2009 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po podatkih UNIFEM nasilje pri ženskah od 15 do 44 let povzroči več smrti in invalidnosti kot rak, malarija, prometne nesreče in vojne skupaj. V Sloveniji v tem trenutku 20 do 25 odstotkov žensk doživlja nasilje s strani svojega intimnega partnerja.

Danes obeležujemo mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami, ob katerem vladne in nevladne organizacije izpostavljajo zlasti pomen osveščanja javnosti o nesprejemljivosti nasilja.

Najmanj ena od treh žensk na svetu je že bila pretepena, prisiljena v spolni odnos ali drugače zlorabljena v svojem življenju. Povzročitelj zlorabe je ponavadi mož, partner ali nekdo, ki ga ženska pozna. Ena od štirih žensk doživi telesno ali spolno nasilje med nosečnostjo, kar med drugim poveča nevarnost za splav.

Ministrstvo za notranje zadeve ter nevladne organizacije ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami začenjajo 16-dnevno kampanjo ozaveščanja javnosti o pojavu nasilja v družini "Slišite? Prenehajte poslušati, ukrepajte!".

Nasilje nad ženskami-5
Nasilje nad ženskami-5 FOTO: Blaž Garbajs

Ministrica Katarina Kresal je opazovalce nasilja pozvala k odgovornosti in ukrepanju ob zaznavi nasilja v družini."Vem, da so ženske načeloma pogumne in se želijo soočiti s problemom, a jim zmanjka tista mala pomoč s strani družbe, sosedov, prijateljev, ki vsak dan poslušajo pa nič ne naredijo. Zato je skrajni čas, da nehamo samo poslušati in ukrepamo. Dvignemo slušalko in pokličemo 113. To bo morda kdaj rešilo kakšno življenje," je na današnji novinarski konferenci poudarila ministrica za notranje zadeve Kresalova.

Cilj kampanje, ki jo danes začenjajo na Prešernovem trgu, je po njenih besedah osveščanje javnosti, naj se ne umikajo, ko nasilje v družini zaznajo, temveč svoje sume prijavijo in zavzamejo aktivno vlogo proti nasilju. V ta namen so pripravili tudi televizijski oglas, brošure, razstave, posvete in nalepke za policijske avtomobile.

V Sloveniji v tem trenutku 20 do 25 odstotkov žensk doživlja nasilje s strani svojega intimnega partnerja. Po podatkih slovenske policije je bilo od leta 2000 do leta 2008 72 odstotkov vseh ubitih ali umorjenih v partnerski zvezi ženskega spola. Ubite ali umorjene so bile s strani sedanjega ali bivšega partnerja ali zakonca.

Sistemski zakon o preprečevanju nasilja

Ena od tragičnih zgodb prihaja iz Murske Sobote. Že včeraj smo poročali o smrti 49-letne ženske. S partnerjem sta se sprla, pri čemer jo je moški odrinil, tako da je padla vznak in se hudo poškodovala. Partner ni poklical reševalcev, niti ji ni nudil ustrezne pomoči, zato je dan pozneje poškodbam podlegla. Policisti so ga ovadili zaradi suma povzročitve smrti iz malomarnosti, preiskovalni sodnik pa je zoper njega odredil pripor. Moški se bo moral zagovarjati tudi zaradi nasilja v družini in povzročitve hude telesne poškodbe.

A na področju boja proti nasilju nad ženskamu je bil storjen  velik napredek, zlasti z lani sprejetim sistemskim zakonom o preprečevanju nasilja v družini, se ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami strinjajo tako nevladne organizacije kot vlada.

V. d. direktorice direktorata za družino na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) Ana Vodičar je med številnimi ukrepi na tem področju poleg sistemskega zakona izpostavila tudi spomladi sprejet pravilnik o postopkih medsebojnega obveščanja in nudenja pomoči organov.

Na tej podlagi so sprejeli resolucijo o nacionalnem programu preprečevanja nasilja v družini do leta 2014, pripravljajo pa tudi prvi akcijskih načrt za 2010 in 2011, v katerem bodo opredelili konkretne naloge, dejavnosti in finančne posledice za doseganje ciljev iz resolucije.

Nasilje nad ženskami-14
Nasilje nad ženskami-14 FOTO: Blaž Garbajs

Ministrstvo se je po besedah Kresalove v ponedeljek srečalo z nekaterimi žrtvami nasilja v družini. Med problemi so žrtve izpostavile, da državni organi pogosto klica žrtve ne vzamejo dovolj resno, da imajo neprimeren odnos do žrtev, da se sodni postopki vlečejo in tudi, da varne hiše pogosto niso dovolj varne, je pojasnila ministrica.

Špela Veselič iz Društva SOS telefon meni, da je nasilje nad ženskami in otroci problem, ki ima razsežnost pandemije. Po podatkih Unifem nasilje pri ženskah s starosti od 15 do 44 let povzroči več smrti in invalidnosti kot rak, malarija in prometne nezgode skupaj.

Veseličeva je opozorila na novi družinski zakonik, pri katerem so nevladne organizacije kritične zlasti do uvajanja partnerskega svetovanja in mediacije kot metod dela.

"Menimo, da sta obe metodi neprimerni, celo nevarni v primerih nasilja v družini. Predvidevata namreč enakovreden odnos moči med vključenimi uporabniki in uporabnicami, prav razmerje moči pa je v primerih nasilja v družini porušeno, saj ima storilec več moči," je pojasnila.

Nasilje nad ženskami-2
Nasilje nad ženskami-2 FOTO: Blaž Garbajs

Po statističnih podatkih se v zadnjih letih vztrajno povečuje število kaznivih dejanj nad ženskami in nasilja v družini, kar po mnenju strokovnjakov kaže na večjo občutljivost družbe do nasilja in tudi nove zakonodaje.

V letu 2005 je bilo zaradi nasilja v družini podanih nekaj več kot 3000 kaznivih dejanj, lani pa nekaj čez 5000. Lani je policija izrekla tudi 555 ukrepov prepovedi približevanja, v desetih mesecih letošnjega leta pa 893 teh ukrepov.

Letos je bilo skoraj 92 odstotkov nasilnih dejanj v družini prijavljenih, preden je prišlo do telesne poškodbe, v letu 2002 je bilo takih prijav za 13 odstotkov manj, kar še kaže na občutljivost družbe glede nasilja.

Mednarodni dan od leta 1981

25. november je za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami razglasila Organizacija združenih narodov leta 1981 v spomin na sestre Mirabel, ki so bile brutalno umorjene v času Trujillove diktature v Dominikanski republiki leta 1960. 16-dnevne akcije proti nasilju nad ženskami so del svetovne kampanje za pravice žensk. Prva kampanja je potekala že leta 1991, vladne in nevladne organizacije v Sloveniji pa od leta 1994 v okviru teh dni izvajajo številne aktivnosti.

Ste žrtev nasilja in ne veste kam se zateči po pomoč? Več informacij o tem si lahko preberete na spletni strani Vizita.si.

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

arkan111
26. 11. 2009 23.43
KLERIK KAPA DOL!!!
R57
26. 11. 2009 22.06
Brez vezno nakladanje. Poznam zelo malo primerov nasilja. Gre za umetno ustvarjanje neke družbene klime z namenom odvračanja pozornosti od pravih problemov. Sigurno pa ne gre za problem pandemičnih razsežnosti. Po takšnem sklepanju izgleda, da je večina moških v Sloveniji brezvestnih pretepačev svojih partneric in žena. Naj se vlada raje ubada s tem kako bo ustvarila takšno gospodarsko klimo, da bodo imeli ljudje delo in sredstva za preživetje. Potem bo tudi nesporazumov med partnerji manj. Vse se začne in konča pri denarju.
Milivoje Hajdukovi?
26. 11. 2009 20.35
Eva je adama zapeljala v greh, tako se življenje na tej zemlji nadaljuje, z razliko, da se je greh pomnožil. To kar počnejo ženske, glede prostitucije me je sram da sem človek. V ostalem: ženske imajo rade barabe. Ne zagovarjam nasilnežev. Samo lahko povem: danes so enako moški kot ženske brez človeških vrednot, razen redkih ki so še vredni človeškega dostojanstva.
Froc
26. 11. 2009 19.53
Naše organizacije - pazite državne organizacije kot je npr. tudi policija - favorizira prijavljanje nasilja nad ženskami. Halo kaj pa ustava, ki med drugim govori nekaj okoli prepovedi diskriminacije glede na vero, raso, SPOL.... Kaj pa se greste. Pa da ne bo kdo narobe zastopil, sem proti nasilju, tako proti ženskam kot tudi proti moškim!
Simon Tomaži?
26. 11. 2009 19.40
umori v družinah samomori v vojski napadi študentov..... kaj mislite zakaj je vse to???
Suckhead
26. 11. 2009 19.18
Dej dej sej takega nasilja skoraj sploh ni. To je spet vse napihnjeno. Verjetno je več nasilja nad moškimi. Smo še dobeden si ni izmislil rezultatov za analizo.
jaka
26. 11. 2009 18.59
Babe so žleht. Če jo pa mal bolj an trdo vzgajaš pa je že kar vse narobe...
blanci
26. 11. 2009 18.32
klerik nobeno žensko ne rajca, če jo moški pretepa do krvi, po stopnicah vrže, zabije v vrata...to se dogaja in zato če kdaj kaj sumiš raje ukrepaj.....poznam pa primer, ko je ženska z nožem napadla moža, to se pa tudi dogaja ja..........večina vas pravi, da ženska nad moškega izvaja psihično nasilje - halo, če vam kaj ni všeč pa pejte, sej ste moški, sej imate jajca.........fizično nasilje je povezano s psihičnim..npr. ko moški pretepa žensko, se ga ona začne bati in se boji pobegnit, ker kaj če jo bo dobil, jo bo lahko pretepel do smrti
NENORMALEN
26. 11. 2009 18.16
mene ne briga vaša malomeščanska dvolična morala, pr men je tko: oko za oko, ženske spoštujem kot meni enaka in enakopravna človeška bitja in če se nad mano izvaja nasilje, ji ga v enaki meri tudi vrnem. Kriv nisem ničesar, če sem pač močnejši od nje, tudi zebra ne gre leva dražit, a ženska moškega gre, pa mi to pogruntajte, moralisti...
NENORMALEN
26. 11. 2009 18.05
ženske so žleht, ne jih idealizirat, moški so ratal večinoma copate, psihično uničeni, institucije ščitijo samo ženske (kje pa je dan proti mučenju moških?), če si nasilen do drugih, se lepijo nate, ker si frajer, če pa se obrneš proti njej, pa si baraba. Priznajte, da ženske nasilje rajca, sam ko so same tega deležne, pa je moški "ta slab". Banda dvolična ste!!!
iasmina
26. 11. 2009 17.32
ktire številke... pa kak se pustite??? udari enkrat, udari tut zadnjič! joj, dejte se postavt za sebe no...
Janja Zorko
26. 11. 2009 15.31
Odgovor drejcMB: Ja, se popolnoma strinjam - več strpnosti in medsebojnega spoštovanja ter samokritike! Se tudi strinjam, da je psihično naslilje na splošno lahko zelo mučno, samo, a res misliš, da je psihično nasilje žensk nad moškimi tako pogost, pereč in boleč pojav kot telesno nasilje moških nad ženskami. In mimogrede, tudi moški izvajajo psihično in verbalno nasilnje...vsega je, jst samo pravim, da ni treba pljuvati po takih akcijah in poudarjat, da moški so bolj bogi...
coccolinetta@email.si
26. 11. 2009 15.07
Obsojam vsakršno nasilje, fizično kot tudi psihično...Menim pa, da se tu spodaj preveč orientirate na dva pola in vsak zagovarja svoj spol...Zame osebno je kriv vsak, ki nasilje zagreši in bi moral zanj ustrezno odgovarjati - tako ženska, kot moški in tudi otrok!
Andreja Nose 1
26. 11. 2009 15.01
hahaha ka prbije: čeprou nekaterim to paše. haha sej nemoreš no.
Drejc MB
26. 11. 2009 14.18
Odgovor Julija 32 Psihično nasilje je bistveno dolgotrajnejši proces kot fizično in če je doziran načrtno precej bolj boleč kot udarci. Zlomiti človeka fizično ni problem, zlomiti človeka psihično pa je bistveno težje in tudi zahteva več časa. Z mojega stališča je udarec bistveno manj boleč, kot pa dolgotrajno psihično nasilje, posebej ko te negdo v glavo j... s stališča ker zelo dobro ve, da je zate nesprejemljivo, da bi se fizično znesel nad fizično šibkejšim. O tem govorim in to igro ženske bistveno bolj obvladajo in očitno je družbeno bolj sprejemljiva, kot pa fizično nasilje, ki je bolj domena moških. Žal je potem v moški naravi, da se s problemom ne želimo predolgo ukvarjati oz. da stremimo h enostavnim in hitrim rešitvam ter hočemo imeti mir, tudi če nimamo prav. Ženske pa pač vedno želijo imeti zadnjo besedo. Venera in Mars pač. Zato še enkrat več strpnosti in medsebojnega spoštovanja ter samokritike pa ne bo potrebe za fizično ali psihično nasilje.
Janja Zorko
26. 11. 2009 13.58
Sem proti vsakršnem nasilju. Sem zelo proti nasliju nad šibkejšimi in zato sem zelo proti nasilju moških nad ženskami. Ne razumem žensk, ki ostajajo v razmerjih z nasilnimi moškimi, ampak ok, one so one jst sem jst... Ampak fantje, lepo vas prosim, ne omalovažujte tega nasilja z nekimi primerjavami psihičnega naslilja in kako znamo biti ženske strupene in lažnive... A se vam sploh sanja, da s(m)o bile ženske zatirane tisočletja? Da v nekateriš državah še vedno so? Pretepene, posiljene, prodane, umorjene... samo zato ker so ženske? Da so na našem ozemlju (takrat seveda SFRJ) ženske dobile volilno pravico šele 1946??? Sej ne rečem; znamo biti manipulativne, žleht ipd. Ampak to ste vi že odkar je človeštvo! Vsaj ni treba pljuvat po takih akcijah, no...
Booky22
26. 11. 2009 13.41
kao ženske prvlačjo barabe,pa neki, se zaplete z nim kao ona carica da se bo pokazala v nakupovalnih središčih,k pa pride dam pa sam batine padajo,važn da se na uzn pokaže,niso samo moški krivi skor v 90 procentih pripravjo ženske do tega da se fantu,al pa možu zmeša..............
x12345
26. 11. 2009 13.36
V SLOVENIJI OBSTAJA TUDI NASILJE Z NASLOVOM: MATI UMORILA KOMAJ ROJENEGA OTROKA! MATI UMORILA SVOJA DVA MLADOLETNA OTROKA! MATI USTRELILA SVOJO HČER! TAKIH NESREČNIH DOGODKOV PA JE ŠE VELIKO?
M-teorija
26. 11. 2009 12.29
drejcMB26.11.2009, 10:54 Vse se strinjam z napisanim. Le pri zadnjem delu je problem kompleksnejši kot predlagana rešitev, da tisti, ki niso za skupaj naj gredo narazen. Sicer lep nasvet za NORMALNE ljudi, problem je pri hujših problemih, kjer žrtev ne vidi tega izhoda, ker ponavadi ji je tudi to prepovedano oz. ji je zagroženo z nasiljem, če bi se morebiti odločila za ta korak. Za takšne primere je zato ta apel na mestu, namreč, da drugi javijo, ker se žrtve same ne upajo. Seveda so tudi varne hiše ena od možnosti, ki pripomorejo.
ffet
26. 11. 2009 12.20
Nasilni so ponavadi ljujdje, ki so v nasilju zrastli, vendar od osemnajstega leta dalje so zato odgovorni sami. Država, družba, bi morala več narediti v smeri, da bi bile žrtve nasilja malce bolj zaščitene. Sama sem zrastla v nasilni družini - oče pijanec, nas je pretepal vsak dan. Vendar, sem šla od doma tako, ko je bilo mogoče 8po konlani srednji šoli) in pazim, da ne ponavljam vzorcev v intimnih odnostih, ki jih imam sedaj. Tako, vsaka žrtev je tudi delno odgovorna, da se pusti pretepati, izjema s(m)o otroci, ki nismi krivi, da nas rodijo napol živali. Za te bi morala poskrbeti in pravilno prepoznavati država in njeni aparati, da ne bi bilo tolikokrat prekleto prepozno!