Slovenija

Golob ob robu vrha za prihodnost ZN s predsednico ICRC in predsednikom MOK

New York, 22. 09. 2024 19.55 | Posodobljeno pred 10 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Premier Robert Golob se je ob robu vrha za prihodnost ZN v New Yorku srečal s predsednico mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) Mirjano Spoljarić Egger in predsednikom Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomasom Bachom, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Mirjana Spoljarić Egger, ki bo v sredo nastopila tudi na posebnem odprtem zasedanju Varnostnega sveta ZN z naslovom Voditeljstvo za mir, ki ga bo kot premier predsedujoče države v septembru vodil slovenski premier Robert Golob, je na pogovoru predstavila ključne probleme, s katerimi se ICRC sooča v osrednjih kriznih položajih na svetu.

Predvsem v Gazi, Ukrajini, Mjanmaru in Sudanu. "Predsednik vlade je ponovil močno in nedvoumno podporo delovanju organizacije. Pozval je k sodelovanju pri oblikovanju konkretnih ukrepov za zagotavljanje in spoštovanje mednarodnega humanitarnega prava," so sporočili iz kabineta.

Robert Golob v New Yorku
Robert Golob v New Yorku FOTO: AP

Predsednik MOK Thomas Bach pa se je Golobu zahvalil za prispevek Slovenije v Varnostnem svetu ZN in posebej izpostavil temo zasedanja pod naslovom Voditeljstvo za mir, ki po njegovih besedah lahko prispeva k svetu brez dvojnih standardov.

Sogovornika sta se dotaknila Pakta za prihodnost, ki tudi v Deklaraciji o prihodnjih generacijah poudarja pomen športa. Strinjala sta se, da bi olimpijska ekipa beguncev lahko služila kot odličen primer dobre prakse tudi na drugih področjih, ne le v športu, so sporočili iz kabineta.

Golob je imel danes govor na vrhu za prihodnost ZN, kjer so sprejeli Pakt za prihodnost. Vrh se bo sklenil v ponedeljek, v torek pa se začenja splošna razprava svetovnih voditeljev ob začetku 79. zasedanja Generalne skupščine ZN. Golob bo imel svoj govor v petek, vmes pa bo imel več dvostranskih in drugih srečanj.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lion91
22. 09. 2024 20.28
Zakaj pa ni slike, ki pokaže dvorano? Je on to predaval med kosilom?