Slovenija

Golob: Gospodarske rezultate nam zavida vsa Evropa

Ljubljana, 01. 10. 2024 12.17 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Premier Robert Golob v parlamentu odgovarja na poslanska vprašanja. Slovenija ima po njegovih navedbah takšne gospodarske rezultate, da jih ji zavida vsa Evropa. "Delamo na tem, da bodo taki ostali," je zatrdil in dodal, da je v tej luči oblikovan tudi predlog davčnih sprememb. Komentiral je še reševanje romskih vprašanj in prestrukturiranje Teša.

Jožef Horvat iz NSi je premierja v poslanskem vprašanju spomnil, da je napovedoval davčno reformo, s katero se bo znižala obremenitev dela in povečala obremenitev premoženja. "Pričakovali smo davčno reformo v polnem pomenu te besede, od teh obljub pa državljani nimamo nič pozitivnega," je dejal. Ali je ob ohlajanju gospodarske rasti racionalno zaostrovati pogoje za podjetnike, saj vlada s predlogom novele zakona o dohodnini drugič napada dobro delujoči sistem normirancev, spremembe pa bodo udarile 15.000 podjetnikov, ga je vprašal Horvat.

"Ne razumem, zakaj se borite za 6000 privilegiranih in iz tega delate davčni problem za vso državo, pri čemer 100.000 drugih obrtnikov normalno obračunava stroške in plačuje davke," mu je odgovoril Golob. Za normirance, ki imajo letno do 60.000 evrov prihodkov, kar pomeni 5000 evrov na mesec, se nič ne spreminja. Nad to mejo pa bo treba prikazovati stroške, tako kot jih ostali podjetniki. "Vsi, ki jih dejansko imajo, bodo plačevali enako, tisti, ki jih nimajo, pa bodo morali temu ustrezno plačevati podobne davke, kot jih plačujemo mi, ki smo zaposleni," je dejal.

Po predlogu se najvišja dovoljena meja za sodelovanje v sistemu za polne normirance znižuje s 100.000 na 60.000 evrov letnih prihodkov, za popoldanske pa s 50.000 na 30.000 evrov. "Med 60.000 in 100.000 jih je 6000, med njimi pa prevladujejo odvetniki in tisti s področja IT, torej visoko izobraženi, ki so našli nišo, kako povečevati svoj neto prihodek na način, da se zmanjša davčna obveznost," je ponazoril Golob. Po njegovih besedah velika večina tistih, za katere se bori Horvat, dejansko drugih stroškov nima.

Tudi pri popoldanskih normirancih po Golobovem mnenju ne gre za obrtnike in podjetnike, temveč večinoma za ljudi, ki so v službi, največkrat v javnem sektorju, in ki bodo nad novo postavljeno mejo morali dokazovati stroške. Med njimi je Golob naštel zdravnike, odvetnike in visokošolske učitelje. "To niso podjetniki, še posebej ne tisti, ki bi skrbeli za gospodarski razvoj," je dodal in med dobrimi rezultati Slovenije naštel podatke za gospodarsko rast, brezposelnost, inflacijo in realno rast plač, ob tem pa spomnil na rekordne dobičke družb.

Horvatovo navedbo, da so davčne spremembe nastale na dopisni seji, je zavrnil. Na tem področju sta delovali skupina za povečevanje konkurenčnosti in svet za davke, v obeh so bili poleg predstavnikov stroke tudi predstavniki socialnih partnerjev, ker Ekonomsko-socialni svet takrat ni deloval, je navedel. "Vsi do 60.000 evrov prihodkov bodo ohranili obstoječi privilegiran položaj brez dokazovanja stroškov, kdor ima pa prihodkov več kot 5000 evrov na mesec, si pa lahko privošči, da bo stroške enako kot vsi ostali dokazoval in tudi plačeval davke," je sklenil premier.

Golob ocenil, da je kaznovalna politika napada na uradne osebe premila

Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič je Goloba vprašala, kako in kdaj bodo začeli reševati romska vprašanja. Dejala je, da so Romi žrtve napačne socialne, kaznovalne in delovnopravne zakonodaje. Posledica tega je varnostna problematika na jugovzhodu Slovenije. Meni, da bi pristojni morali poseči v zakonodajo.

Golob ji je odgovoril, da se je le v določenih romskih naseljih, morda desetih od 92, varnostna problematika "razrasla čez vse meje". Kot je dejal, je treba v teh izvajati drugačno politiko, pri tem pa spomnil, da je policija v teh naseljih od poletja bistveno povečala svojo prisotnost. Poleg tega je ministrstvo septembra ustanovilo podskupino za obravnavo varnostne tematike.

Nedavni napad na policista je po besedah Goloba pokazal, da je kaznovalna politika napada na uradno osebo premila. Omogoča, da je napadalec iz pripora izpuščen prehitro. Ocenil je, da je to nekaj, kar mora ministrstvo za pravosodje prilagoditi, in sicer tako, da bo napad na uradno osebo kaznovan najmanj z dveletno kaznijo. "Če tega ne bomo naredili, smo mi tisti, v tem primeru državni zbor, ki bo dovoljeval, da se napadi na uradne osebe nadaljujejo," je dejal.

Kriminalizirati celotno romsko populacijo je sicer krivično, je poudaril Golob. Kot je dejal, ga je pretreslo, da starši večinskega prebivalstva jemljejo pravico v svoje roke in napadajo romske otroke, ker so spodbujani s sovraštvom, ki ga širijo politiki. "Mislim, da bi to moral biti zadnji opomin, da nehamo s širjenjem sovraštva do Romov, ker to jasno pripelje do takih incidentov, kot smo mu bili priča prejšnji teden," je dejal.

Čadonič Špelič je poudarila pomen obiskovanja šol za socializacijo otrok. Golob ji je odgovoril, da s pristojnimi ministrstvi pripravljajo ukrepe za integracijo romske manjšine. Izpostavil je, da bodo razširili instrument romskega pomočnika, torej osebo, ki bo pomagala pri integraciji otrok.

Prestrukturiranje Teša 6

Nataša Bogovič Avšič iz Svobode je medtem spomnila na zgodbo o gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Potem ko je vlada napovedala reševanje Premogovnika Velenje in Teša, ki mu sicer grozi stečaj, z interventnim zakonom za zagotavljanje javne službe za oskrbo s toploto v Šaleški dolini, je premirja povprašala o njegovem stališču do te zgodbe.

"Šesti blok Teša je nastal kot projekt lokalne ekipe, ki ji je uspelo ugrabiti celotno državno politiko in stroko v letih od 2004 do 2012 z redkimi izjemami. Od leta 2008 smo govorili, da so podatki o premogu zlagani, da ga ni niti dovolj niti po takrat navedeni ceni, kar se je za resnično pokazalo ob energetski krizi," je povzel Golob in dodal, da je ob tej krizi obiskal jamo in se lahko prepričal, da "ni ne premoga, ne rudarjev in ne električne energije".

Sedaj smo po njegovih besedah soočeni s tem, da zaradi zaostrenih razmer na trgu - predvsem na trgu emisijskih kuponov in kar se tiče državnih pomoči - Teš na isti način ne more več obratovati, saj bi letno ustvarjal več kot 250 milijonov evrov tekoče izgube. Holding Slovenske elektrarne (HSE), v katerega sodita Teš in Premogovnik Velenje, Evropska komisija in gospodarsko ministrstvo zato snujejo rešitve za družbi, ki naj bi ju zaprli v letu 2033.

"To obdobje se bo izkoristilo za to, da se poskrbi za toplotno oskrbo celotne regije, da se prilagodi obratovanje Premogovnika Velenje in Teša potrebam po toploti, zalogam premoga in delovne sile ter da se začnejo izvajati določena zapiralna dela in da se izrazito zmanjša strošek zapiranja v primerjavi s tistim, če bi nanj čakali do leta 2033. V tem obdobju se predvideva prihranek za državo v višini več kot milijarde evrov," je povedal.

S takšnim programom prestrukturiranja se po njegovem odpravlja glavno napako iz preteklosti. "Glavna napaka je bila, da je celoten projekt temeljil na lažnih podatkih o premogu in je bil zato predimenzioniran z namenom, da se lahko naroči pilotni projekt, v katerem je šla cena v nebo," je dejal. Ob tem se s programom prilagaja obratovanje obeh družb potrebam Šaleške doline po toploti in obsegu obstoječe delovne sile.

Prihranek HSE iz naslova emisijskih kuponov se bo po njegovem lahko porabil za naložbe v nove vire toplote v Šaleški dolini, predvsem pa v nove vire električne energije. "To, da bo HSE po novem plačeval za polovico manj emisijskih kuponov, v ničemer ne vpliva na prihodke Podnebnega sklada RS iz naslova emisijskih kuponov," je opozoril premier in zatrdil, da prihodki oz. sredstva, ki jih ima država na razpolago, ostanejo enaka, zmanjšal se bo le strošek HSE.

KOMENTARJI (355)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123soba
01. 10. 2024 14.43
+1
Sem mislil da nam vsa Evropa zavida sestavo naših veleumno neumnih in kradljivih ministrov. Kaj ta klobasa...
CyberWorm00000
01. 10. 2024 14.44
smo widli fonlajno k se z janšotom še rokowat ni hotla zdej wsasj na obisk pride : )))
trac
01. 10. 2024 14.43
Zdravstvo je v razsulu. In ker pravijo, da je smeh pol zdravja. Eto, s svojimi izjavami dela vsaj na tem.
XVXC
01. 10. 2024 14.42
+2
Golub Slovenci ti na mrazu čakajo. 90 letna ženička sedi. In nato pride policija. Ajde policija ..... se. Ta vlada vam je dala JAVNO zdravstvo- da bolj ne more biti-ljudje čakajo javno na ulici. Ta vlada je obljubila 30dni do specialista, no dejansko 30dni čakanja v vrati na ulici pred ZD da bi si vpisal osebnega zdravnika.... vlada dela..........PV in ostali politični sateliti imajo dostop do zdravnika in takojšen tudi do obravnave specialista. Država, ki nima za vse urejen normalen dostop do zdravstvene obravnave, NIMA PERSPEKTIVE ZA NAPREDEK. Torej globoko propadamo in nazadujemo.!
suleol
01. 10. 2024 14.41
on bo vodo iskal😂😂😂, elektriko si je ze prilastil se vodo rab 😄😄
VladaPada
01. 10. 2024 14.39
+2
Ta izjava je ena največjih neumnosti ki mu je zletela iz ustta mesec, že takoj 1.10. 2024. 🤣🤣🤣 večina evropejcev sploh neve kje je Slovenija. Še balkanci preslišijo ime Slovenija. Sem prejšnjič videl posnetek kako je en ponujal Srbkinji 100 eur če našteje 5 držav, ki se začnejo na črko S in je začela. Somalija, Senegal, San Marino, Slovaška potem pa blokada. Ni se spomnila več nobene države na S. 🤣🤣🤣
King Kralj
01. 10. 2024 14.46
Nic cudnega. Srbkinja se ni spomnila niti na svojo drzavo, Srbijo.
Duh8
01. 10. 2024 14.39
Ta vrti svoj film
karolinakarolina
01. 10. 2024 14.36
-9
Gospodarska rast je v tem trenutku vrhunska in upajmo da tako ostane. Le tako najprej vlada, ogromno imajo za pripomniti ravno tisti, ki niso naredili nič.
XVXC
01. 10. 2024 14.34
+5
Golub...Nihče Vam ne more dati več kolikor mi lahko obljubimo...1.) Ukinili so Muzej slovenske osamosvojitve. 2.) Ukinili so nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. 3.) Spremenili so zakon o dohodnini tako, da je prinesel nižje plače in višje davke. 4.) Uvedli so zakonsko podlago, da nam lahko tajno sledijo brez sodne odločbe. 5.) Ne upoštevajo potreb in gmotnega položaja upokojencev. 6.) Ne upoštevajo potreb občin po ustrezni višini povprečnine. 7.) Izvajajo politični pritisk na vodstvo RTVS in Ustavno sodišče RS. 8.) Z interventnim zakonom za skrajšanje čakalnih dob so se čakalne vrste še podaljšale. 9.) Za številne nujne investicije v zdravstvu so izgubili Evropska sredstva. 10.) Dopolnilno zdravstveno zavarovanje so spremenili v obvezni zdravstveni prispevek. 11.) Obljubili so 3000 stanovanj na leto, a zgradili niso niti enega. Vsa novozgrajena stanovanja so projekti prejšnje vlade. 12.) Obljubili so kakovost in dostopnost domov za starejše, a dosegli daljše čakalne vrste zaradi kadrovskega primanjkljaja ob praznih kapacitetah domov. 13.) Košarica cen hrane naj bi se znižala, a v praksi so cene tudi do 30 % višje. 14.) 50.000 kmetov ni prejelo pomoči zaradi visokih cen energentov. 15.) Vračajo globe in razveljavljajo postopke za prekrške, storjene v času epidemije covida-19. 16.) Ob 4-kratnem povečanju števila nezakonitih prehodov meje odstranjujejo ograje na meji. 17.) Nedopustno usmerjajo policijo glede javnih shodov in tako ustrahujejo kmete. 18.) Ukinili so urad za demografijo s sedežem v Mariboru. 19.) Ustavili so izvedbo del na projektih državnih cest. 20.) Zmanjšali so sredstva za železniško infrastrukturo. 21.) Sprostili so sporni projekt graditve kanala C0. 22.) Niso preprečili visokih cen pogonskih goriv in energentov. Južna pohlepnež !!! 23.) Prepočasi so ukrepali pri pomoči gospodarstvu. 24.) Daleč najbolj konkreten oz. viden rezultat je prestavljanje t. i. časovnic. 25.) Po letu dni dajanja obljub so obljubili, da ne bodo več obljubljali.
peresni
01. 10. 2024 14.39
-2
Verjamemo, da vam janšistom gre vse to v nos. Ok...zdaj pa naštej 10 točk uspehov in ukrepov politike JJ, ki so pomagali tej družbi v pravnem, socialno, gospodarskem in sožitvenem aspekti? Ne ponikni kot vsi do zdaj, ko sem to vprašal.
janezdollar
01. 10. 2024 14.33
-1
Razen sekte SDS…oni se z ničemer ne strinjajo, ponavadi niti sami ne vejo zakaj… 😂🤮
CyberWorm00000
01. 10. 2024 14.32
-3
dejte mi janšisti powedat w čem je prištinski komunist in lewičar janšot boljši od desnega guloba? : ))) to da je že od 17ga leta na držawnem proračunu? : ))) kolk sekuind delawne dobe ma janšot w realnem sektorju kolk pa pa janšot : ))) pustmo detalje da je gulob narawoslowc janšot pa sam nawaden fdw komunist : )))
CyberWorm00000
01. 10. 2024 14.33
-3
če bereš janšotowo diplomsko je kot bi brau kardelja leta 1980 itd : ))) to tut približno ni desničar itd : )))
suleol
01. 10. 2024 14.34
-2
se strinjam nic ni bolsi, samo parim je potalal in ga brezgkavo volio ane
CyberWorm00000
01. 10. 2024 14.36
-3
gulobu wsaj nemorjo očitat da je fdw to je kwečjemu njihou janšot z dolančewim faksom pa plagiatom od kardelja : )))
CyberWorm00000
01. 10. 2024 14.38
-1
CyberWorm00000
01. 10. 2024 14.40
-1
pametujete pa družboslowci k ne ločte ampera od wolta : ))) watt je pa za was že znanstwena fantastika ; )))
Lombardo
01. 10. 2024 14.32
+2
Haha, ja vase place, vase cene kosil b parlamentu, nase cene elektrike, delavske place, gorivo.... a ta sam seb naklada ali je tok pameten zaradi uzivanja nutrij..
Jimi1
01. 10. 2024 14.31
+7
Fentanil ni nič napram drogi ki jo Golobu nabavlja njegov diler...
2mt8
01. 10. 2024 14.30
+12
Balkanske plače, jugoslovanski davki in evropske cene in ta sanja da nam je EU fouš?!
suleol
01. 10. 2024 14.35
iziizi
01. 10. 2024 14.27
+7
BRAO ROBI VSI NAM ZAVIDAJO INVALIDSKE PENZIJE MOJA JE 350 EUR ZA 22 LET DELOVNE DOBE
MajaZzz
01. 10. 2024 14.32
+2
Manj bi jamral ko so te testirali Ali si pravi za invalidsko. Takrat se nisi pritozeval kajne? Samo da si doma
suleol
01. 10. 2024 14.38
+1
ja kaj bi pa rad, delavec 40let dobe 700-800 in kok bi moral teb dat s pa smesn
Julijann
01. 10. 2024 14.27
+13
Emo orodjarna, zaposluje več kot 150 ljudi, so pa že hude težave z izplačilom plač. Zamujajo, jih ni. Ampak, gospodarstvo pri nas cveti.
Mamuth
01. 10. 2024 14.25
+17
😀😃😆😅🤣 Ta pa je še večji komedijant kot pa je Šarec. Človek z Napoleonovim kompleksom, patološki lažnivec, v omami vidi stvari, ki nimajo nobene veze z realnostjo.
XVXC
01. 10. 2024 14.25
+20
Janša se mi je zameril zaradi marsičesa, samo za vodit državo in gospodarstvo je pa Einstein proti tem šalabajzerjem. Vseeno, narod se ne bi smel tako igrati s to državo, in jo dajati v roke prvemu ......, ki pride mimo. Mnogi narodi svoje države nimajo, mi jo imamo pa še tako krasno in lepo. Obup golobnjak !!! Obup !!!
suleol
01. 10. 2024 14.39
Semek
01. 10. 2024 14.25
+13
Pa kaj je s tem kustrovcom🤣🤣 ta sam sebi laze. Pa dejte ga skint ze enkat iz polozaja
Rob123
01. 10. 2024 14.27
+4
Kdaj bodo volitve samo škodo delaš pravljičar!
El pi5tolero
01. 10. 2024 14.25
+13
Mislm res tip je zmesan! Nobenih rezultatov v dveh letih ni! Pokradl ste kar se je dal, to je pa to! Komi cakam da janez pride nazaj, ker tam pa so rezultati in to dobri, tole zdej je pa navaden cirkus ki nas drago stane! Lol
Oliguma
01. 10. 2024 14.25
+8
Ko je vse v riti 2x šnofne pernati..in vse je top..zato plešimo.....