Slovenija

Gjerkeš prepričal odbor

Ljubljana, 21. 10. 2009 07.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Parlamentarni odbor je z 10 glasovi za in 5 glasovi proti podprl predstavitev Henrika Gjerkeša. O njegovem imenovanju mora tako odločati še DZ.

DZ naj bi o imenovanju Gjerkeša za novega ministra odločal v četrtek.

Kandidat za novega ministra, pristojnega za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, Henrik Gjerkeš, se je predstavil pred pristojnim parlamentarnim odborom, ti pa so z 10 glasovi za in 5 glasovi proti sklenili, da je bila predstavitev ustrezna.

Po uvodni predstavitvi so člani odbora kandidata seznanili s svojimi pogledi in mu zastavljali vprašanja. Zasedanje je trajalo dobri dve uri, nato so ga zaradi redne seje prekinili in ga po njej spet nadaljevali, saj morajo zaslišanje kandidata opraviti pred četrtkovim zasedanjem DZ, ko ima ta na dnevnem redu odločanje o Gjerkeševem imenovanju na ministrsko mesto.

Parlamentarni odbor
Parlamentarni odbor FOTO: DZ

Gjerkeš je sicer kot ključne naloge izpostavil uspešno črpanje evropskih sredstev, vzpostavitev odličnega sodelovanja z županjami in župani ter pripravo predloga pokrajinske zakonodaje. Pravi, da ga je povabilo h kandidaturi presenetilo, a po temeljitem premisleku se je odločil, da poskusi. Dodaja, da je doslej v življenju opravil kar nekaj zahtevnih in odgovornih nalog. Po naravi je praktik in je ob pedagoškem in znanstvenem delu sodeloval tudi pri različnih projektih trajnostnega regionalnega razvoja, predvsem na področju energetike in obnovljivih virov energije. Priznava pa, da bo moral še marsikaj preučiti in se tudi poučiti, da bo izoblikoval nekatera stališča na področju službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko in prioritetnih nalog, ki ga čakajo.

Razlike v regionalni razvitosti so v Sloveniji po njegovih besedah zelo velike, kar je tudi sam čutil, saj izhaja iz Pomurja, nerazvitega dela Slovenije. Da je problem hitrejšega in enakomernejšega regionalnega razvoja še večji, pa po njegovem vpliva tudi razdrobljenost države na 210 občin. Gjerkeš meni, da nadaljnje drobljenje države ni racionalno in je treba dobro premisliti pogoje o ustanavljanju občin. Smiselno pa se mu zdi povezovanje občin skozi oblikovanje skupnih občinskih uprav in projektno sodelovanje.

Premier Borut Pahor pričakuje, ''da bo poslanski klub DeSUS podprl kandidata za novega ministra brez listnice, odgovornega za regionalno politiko in lokalno samoupravo. Ta kandidat je prišel na predlog iz stranke DeSUS, jaz sem ga ocenil za dobrega. Menim, da ima vse izobrazbene in vodstvene reference, da to zelo zahtevno delovno mesto v vladi dobro opravi''. Pahor je Gjerkeša zato kot predsednik vlade predlagal DZ, pričakuje pa, da ga bodo poslanci in poslanke koalicijskih strank podprle.

Ocenjuje, da je Slovenija še vedno močno centralizirana država in je treba nadaljevati proces decentralizacije, pri čemer je pomembno, da denar sledi nalogam. Slovenija pokrajine potrebuje in bo z njimi dobila nove razvojne možnosti. Kot je pojasnil, pri tem soglaša z dosedanjo usmeritvijo, da mora najprej svoje povedati stroka.

Ob usmeritvi strateškega sveta za tri do osem pokrajin tudi sam poudarja, da je ključno, da ima Slovenija majhno število večjih pokrajin. Prenos pristojnosti z države na pokrajine mora potekati postopoma, sedanje organizacije upravnih služb pa ne bi bilo smiselno spreminjati. Pri tem Gjerkeš opozarja, da pokrajin ne gre mešati s programskim financiranjem, saj bodo pokrajine ostale tudi, ko morda kohezijski skladi ne bodo več delovali.

Gjerkeš po mnenju nekaterih članov odbora kandidira za ministrsko mesto na enem od najzahtevnejših resorjev, kjer je vrsta perečih vprašanj. Franca Pukšiča (SLS) je strah, kaj se bo v bodoče dogajalo z državo in lokalno samoupravo, sploh če bo uresničenih vsaj deset odstotkov tega, kar je Gjerkeš navedel v svoji predstavitvi. Medtem ko je Franc Begovič (SLS) ugotavljal, da bi kandidatu prav prišla kakšna izkušnja več s tega področja, pa je Cveta Zalokar Oražem (Zares) izrazila prepričanje, da ima veliko izkušenj, predvsem na področju, povezanim z njegovo poklicno potjo. Andrej Vizjak (SDS) od Gjerkeša pričakuje jasne odgovore na odprta vprašanja, Antom Kampuš (SD) pa je kandidatu čestital za pogum in dejal, da ima njegovo podporo.

Gjerkeš pred parlamentarnim odborom
Gjerkeš pred parlamentarnim odborom FOTO: DZ

Gjerkeša predlagala Pahor in DeSUS

Spomnimo, da je predsednik vlade Borut Pahor predlog za imenovanje Gjerkeša na ministrsko mesto, s katerega je odstopila Zlata Ploštajner, v DZ poslal pretekli teden. V utemeljitvi predloga je premier zapisal, da bo z njegovim imenovanjem zaradi njegovega znanja, izkušenj, prizadevnosti in osebnostnih lastnosti delo službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko potekalo nemoteno.

Medtem ko je Pahor sporočil, da se v razprtije ne bo vmešaval, je v poslanski skupini DeSUS precej napeto.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
22. 10. 2009 10.58
Takšnega, kot je ministroval v prejšnji vladi, gotovo ne bodo nikoli več našli! Takoreč sanjski je bil!
dejkometod
22. 10. 2009 07.16
Eno je stroka, drugo politika. Prvo je na prvem mestu . V dobro vseh. Hvala bogu da je domač strokovnjak da ni kak tuj . Najprej je treba iskati doma ker imamo toliko strokovnjakov. Vso srečo.
OrodniK
21. 10. 2009 21.54
Dejstvo je samo to, da Pahor in že tako nestabilna vlada samo potrebujejo enega takega kimavca kot je Gjerkeš.
OrodniK
21. 10. 2009 21.52
Ta Gjerkeš je, kar ga sam poznam, ena megla brez vetra.... Močno dvomim, da bo kaj iz tega.....
AJAJAJAJAJ
21. 10. 2009 19.20
Pravi strokovnjaki za praznenje drzavne blagajne na vseh podrocjih so eni
Uporabnik463696
21. 10. 2009 16.45
Erjavec odidi med "prave" penzioniste!!!
jazbins2
21. 10. 2009 16.09
Spet nov poslanec v SLS Franc Begovič, pa se vprašam, če ima kaj več izkušenj Begovič .
8JASMIN
21. 10. 2009 13.17
ERJAVEC JE ZANIČ, SAMO PLAČO VLEČE JE PA POPOLNOMA NEUČINKOVIT, SICER CELA STRANKA DESUS, JE ENO ZAVAJANJE VOLILCEV, TO JE ISTI DREK, KOT KOMUNISTI-TARDEČI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Krasinius
21. 10. 2009 11.32
Žnidaršič je človek z daleč najbolj zoprnim glasom v DZ, pa še take hudobne norosti govori vedno, komunajzarske.
petdan
21. 10. 2009 08.48
Ja pa kdaj se boste rešili cirkusanta Erjavca?
fracola
21. 10. 2009 08.15
vse gre k vragu