Slovenija

Gaber ostaja, Lahovnik odhaja

Ljubljana, 29. 01. 2007 16.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanca Gaber in Cvikl, ki sta po kongresu LDS izstopila iz stranke, ostajata v njeni poslanski skupini.

Poslanca Slavko Gaber in Milan M. Cvikl, ki sta po sobotnem kongresu liberalne demokracije, na katerem je predsednik Jelko Kacin dobil zaupnico večine delegatov, izstopila iz LDS, ostajata v strankini poslanski skupini. Iz nje je izstopil le Matej Lahovnik, ki bo delo opravljal kot samostojni poslanec.

Slavko Gaber ostaja član poslanske skupine LDS
Slavko Gaber ostaja član poslanske skupine LDS FOTO: POP TV

Gaber in Cvikl tako kljub izstopu iz stranke ostajata člana poslanske skupine, so potrdili v poslanski skupini LDS. Za izstop iz poslanske skupine se je odločil le Matej Lahovnik, ki mu bodo službe državnega zbora nudile tehnično in administrativno pomoč pri njegovem delu. Ostal bo namreč brez logistične podpore poslanske skupine, zmanjšajo pa se mu lahko tudi funkcijski dodatki zaradi članstva v delovnih telesih. Lahovnik sicer predsednika DZ Franceta Cukjatija še ni obvestil o izstopu iz poslanske skupine.

Službe DZ bodo Lahovniku nudile le tehnično in administrativno pomoč pri njegovem delu
Službe DZ bodo Lahovniku nudile le tehnično in administrativno pomoč pri njegovem delu FOTO: POP TV

Ustanovitev nove poslanske skupine?

V prejšnjem mandatu, med letoma 2000 in 2004, je bilo samostojnih poslancev še več. Franc Čebulj je zapustil poslansko skupino SDS ter se nato leta 2003 pridružil SLS, Stranko mladih Slovenije so leta 2004 zapustili Marko Diaci, Peter Levič in Igor Štemberger in delovali kot samostojni poslanci (četrti poslanec te stranke Bogomir Vnučec pa se je istega leta pridružil SDS, kar pomeni, da stranka mladih v državnem zboru ni imela več nobenega poslanca). Za kratek čas, le mesec dni, je bil samostojni poslanec tudi sedanji zunanji minister Dimitrij Rupel, preden se je iz LDS preselil v SDS.

Če bi se Lahovniku pri izstopu pridružila tudi druga dva poslanca, pa bi lahko ustanovili poslansko skupino nepovezanih poslancev, ki mora imeti najmanj tri člane, je pojasnil pravni sodelavec DZ Miro Cerar. V takšnem primeru ne bi šlo za pravo poslansko skupino, temveč za nepovezano skupino poslancev, ki bi se združili zaradi lažjega delovanja. Ni pa jasno, kako bi se v takšnem primeru upoštevalo njihovo članstvo v delovnih telesih, saj takšnega primera, odkar delo DZ določa nov poslovnik, še ni bilo.

Matej Lahovnik je sicer največjo opozicijsko stranko zapustil 25. januarja. V izstopni izjavi je zapisal, da je bilo preveč prikritega medsebojnega spotikanja in premalo odkritega sodelovanja. Cvikl in Gaber pa sta se za izstop odločila po sobotnem kongresu LDS. Medtem ko Gaber svoje poteze ni komentiral je Cvikl ocenil, da LDS ni več stranka, ki bo ustrezno odgovarjala na izzive razvoja Slovenije.

Izstopi so se dogajali že v preteklosti

V zgodovini slovenskega parlamentarizma se je sicer večkrat zgodilo, da so poslanci prestopili v druge poslanske skupine ali pa delo opravljali samostojno. Že v mandatu med letoma 1992 in 1996 je denimo poslansko skupino SNS zapustilo več poslancev, nekateri so se priključili drugim poslanskim skupinam, nekateri pa so se vključili v skupino samostojnih poslancev (Brane Eržen, Jožef Kopše, Sašo Lap, Andrej Lenarčič, Štefan Matuš, Irena Oman, Marijan Poljšak, Marjan Stanič in Ivan Verzolak). V istem mandatu sta LDS zapustila Ljerka Bizilj in Janez Jug, ki sta postala samostojna poslanca. V letu 1993 je sledila tudi "ugasnitev" poslanske skupine Zelenih Slovenije.

Tudi v mandatu 1996 do 2000 je nekaj poslancev funkcijo opravljalo samostojno. Ciril Pucko je zapustil tedanje Slovenske krščanske demokrate (SKD), Eda Okretič Salmič DeSUS, Polonca Dobrajc pa SNS (leta 2004 je bila sicer v državni zbor izvoljena kot poslanka SDS).

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomipirc@siol.net
09. 03. 2007 15.01
piko pejt mal v malo šolo se kulture učit.
albertinum@excite.com
29. 01. 2007 22.24
Najbolj smrdi Janša, a vsi mediji poročajo o LDS.
piko2263
29. 01. 2007 17.58
Ladja se potaplja, podgane skušajo pobegnit pred potopom!!!