Slovenija

Fakin se bo pritožil

Ljubljana, 17. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po dveh tednih odkar je svet zavoda celjske bolnišnice razrešil direktorja Sama Fakina, je soglasje k razrešitvi dala tudi vlada. Fakin je že napovedal, da se bo na odločitev pritožil.

Samo Fakin se bo pritožil
Samo Fakin se bo pritožil FOTO: POP TV

Vlada je takšen ukrep sprejela potem, ko so Sama Fakina razrešili s funkcije direktorja celjske bolnišnice že člani sveta zavoda Splošne bolnišnice Celje na seji 2. oktobra.

Fakina so razrešili predvsem zaradi nepravilnosti pri predpisovanju zdravila za dializo eritropoetina in zaradi načina poslovanja, ki naj ne bi omogočal uresničitve sanacijskega programa bolnišnice.

Fakin je povedal, da je bila po mnenju pravnih strokovnjakov njegova razrešnica pravno sporna, predvsem v proceduralnem in vsebinskem smislu, kar bo na sodišču tudi dokazano. Opozoril je, da v zadnjih treh desetletjih v slovenskemu zdravstvu ni bil nihče razrešen s funkcije direktorja zaradi načina poslovodenja. Meni tudi, da je svet zavoda naredil napako, ker očitkov, ki so se nanašali na način poslovodenja, ni preveril oziroma poiskal dokaze. Na vprašanje, ali še vedno kljub odstavitvi ostaja v celjski bolnišnici, saj ima odločbo o zaposlitvi za nedoločen čas, je Fakin odgovoril, da še ne ve ter da bo o tem premislil.

Razrešeni direktor še ocenjuje, da v zdravstvu še ni dozorel čas za spremembe, kar naj bi dokazala tudi oktobrska seja sveta zavoda, ko naj bi svetniki popustili pod pritiskom posameznikov. "To, kar se je zgodilo v Celju, se bo zgodilo tudi v drugih bolnišnicah," je še dejal Fakin, ki je svetnikom na štirih straneh podal svoje mnenje o očitkih in pri tem opozoril, da celjske bolnišnice kazen zaradi nepravilnega predpisovanja eritropoetina ne more doleteti, ker na domnevno kršitev ni bila pravočasno opozorjena.