Slovenija

Erjavec zavajal?

Ljubljana, 18. 01. 2007 09.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Obrambni minister zatrjuje, da imajo vsi kupljeni oklepniki Patrie vso potrebno opremo. Opozicija mu ne verjame.

Po podpisu pogodbe je minister Erjavec večkrat dejal, da bodo novi oklepniki, ki bodo davkoplačevalce stali 278 milijonov evrov, popolnoma opremljeni, zdaj pa se je izkazalo, da jih bo treba še nadgraditi. 25 od skupaj 135 oklepnikov, ki jih je do sedaj kupila vojska, bo namreč potrebno še nadgraditi, saj so brez opreme.

Obrambni minister Karl Erjavec je danes po seji odbora DZ za obrambo zagotovil, da je v zvezi z nakupom oklepnikov držal obljubo, hkrati pa je kot netočne zavrnil tudi navedbe časnika Dnevnik, da naj bi bilo nabavljenih 25 vozil s samo osnovno konfiguracijo in da jih bo potrebno še dodatno opremiti. "Kupili smo 135 vozil za 61,9 milijarde tolarjev in sicer z vso konfiguracijo, se pravi z oborožitvenimi sistemi in tudi omenjenih 25 vozil ima osnovno konfiguracijo," je dejal Erjavec.

Erjavec zavrača navedbe časnika Dnevnik, ki mu očita da zavaja javnost
Erjavec zavrača navedbe časnika Dnevnik, ki mu očita da zavaja javnost FOTO: POP TV

"Jaz sem držal obljubo, kot veste, je v splošnem dolgoročnem programu napisano 'nakup 135 vozil' in 135 vozil smo tudi nabavili. Med njimi je tudi 25 vozil "z osnovno konfiguracijo, in sicer za potrebe inženirstva in izvidništva, tako da tisto, kar je danes zapisano v Dnevniku, ni točno," je zagotovil Erjavec. Na novinarsko vprašanje, kakšna je osnovna konfiguracija omenjenih vozil, pa minister ni želel odgovoriti, saj je "odvisno od tega, kaj lahko razkrijemo z dovoljenjem Patrie ali Rotisa".

Tajnost zahtevata Patria in Rotis

MORS je kupil 135 oklepnikov za 61,9 milijarde tolarjev
MORS je kupil 135 oklepnikov za 61,9 milijarde tolarjev FOTO: POP TV

Sicer je minister zavrnil tudi špekulacije, da naj bi uvrstitev določenih podatkov med poslovno skrivnost nakupa zahtevalo tudi ministrstvo za obrambo. "Patria in Rotis sta zahtevala, da zavarujemo podatke, ki jih sami štejejo kot poslovno skrivnost. Naj povem, da so v začetku zahtevali, da bi bila poslovna skrivnost pogodba v celoti, s čemer se jaz nisem strinjal ... to imamo tudi dokumentirano in lahko dokažemo," je še dejal Erjavec.

Predsednik odbora DZ za obrambo Anton Anderlič (LDS) je ob tem sicer spomnil, da bo delegacija odbora 24. januarja obiskala ministrstvo, da se seznani z razpisno dokumentacijo in ugotovi, "kaj so naročili in kaj so nato dejansko dobili". Glede namigov, da naj bi 25 vozil imelo samo osnovno konfiguracijo, pa je dejal, da "če gre za take razlike, potem je nekaj hudo narobe". Če pa se izkaže, da so očitki resnični, je Anderlič napovedal, da bodo zahtevali odgovornost ministra, "tako kot v vseh demokratičnih državah sledi takim dejanjem".

Mi se ne spuščamo v razmerja med dvema podjetjema, ampak v razmerje med državo, državnim denarjem in oddajo naročila privatnemu podjetju in prav gotovo se vse poslovne skrivnosti dajo zavarovati znotraj postopkov, ki obstajajo. Predsednik odbora DZ za obrambo Anton Anderlič

V zvezi z napovedanim obiskom odbora DZ za obrambo na ministrstvu je Erjavec sicer pisal predsedniku DZ Francetu Cukjatiju, naj preveri, ali imajo člani odbora sploh pravico do vpogleda v "poslovne skrivnosti". Anderlič je na drugi strani prepričan, da je javni interes nad poslovno skrivnostjo.

10. bataljon gre na Kosovo

Trenutno je na Kosovu 143 slovenskih vojakov
Trenutno je na Kosovu 143 slovenskih vojakov FOTO: POP TV

Odbor državnega zbora za obrambo je na 10. redni seji nadaljeval obravnavo poročil, ki so ostale še iz 9. seje 13. decembra lani. Med točkami dnevnega reda je bila tudi obravnava napotitve 10. motoriziranega bataljona SV v mirovno misijo KFOR na Kosovu s 1. marcem, pa tudi obravnava srednjeročnega obrambnega programa 2007-2012. S tem se bo slovenski kontingent na Kosovu razširil na več kot 700 vojakov, kar pomeni, da bo takrat v mirovnih misijah na tujem okoli 11 odstotkov vseh pripadnikov SV, kar je eden najvišjih odstotkov med članicami zveze NATO.

Z napotitvijo 10. bataljona SV na Kosovo bo imela Slovenija prvič v kaki mirovni misiji svoje območje nadzora.

Načelnik generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman je zagotovil, da postopki tečejo po načrtih in da bo bataljon s 1. marcem prevzel dolžnosti. Tudi predstavniki ministrstva za obrambo so zatrdili, da bo 10. motorizirani bataljon s 1. marcem prevzel operativne naloge in nadzor operativnega območja v sektorju Zahod. S 530 pripadniki bataljona, ki bodo nameščeni v okolici Peči, bo na Kosovo odšlo še 45 pripadnikov kombinirane logistične enote, še 14 pa jih bo odšlo v poveljstvo sil KFOR. V Djakovici bo nameščen tudi helikopter SV s posadko. Pod slovenskim poveljstvom bo tedaj tudi madžarska četa.

Na dnevnem redu tokratne seje je bila tudi obravnava informacije o dosedanjem poteku profesionalizacije SV in obravnava poročil o neformalnem zasedanju obrambnih ministrov članic NATO, ki je potekalo konec septembra lani v Portorožu. Člani odbora so obravnavali tudi vmesno poročilo Mednarodne ustanove - fundacije za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF).

Že od ustanovitve je 10. bataljon v celoti profesionalna enota in je tudi prva enota, ki je izvajala usposabljanje po metodah zahodnih vojsk in standardih Nata
Že od ustanovitve je 10. bataljon v celoti profesionalna enota in je tudi prva enota, ki je izvajala usposabljanje po metodah zahodnih vojsk in standardih Nata FOTO: POP TV

Kot je poudaril obrambni minister Karl Erjavec, je bilo neformalno zasedanje obrambnih ministrov članic NATO zelo uspešno, kar Sloveniji priznavajo tudi drugi zavezniki NATO. Za organizacijo srečanja je bilo namenjenih dobrih 500 milijonov tolarjev, to pa je bilo po Erjavčevih besedah eno najcenejših tovrstnih srečanj v primerjavi z ostalimi državami. Predsednik odbora Anton Anderlič je ob tem sicer zahteval podrobnejšo razčlenitev stroškov srečanja, državni sekretar na MORS Franc Žnidaršič pa mu je obljubil, da bodo to pripravili.

Goran Gačnik pa je odboru predstavil vmesno poročilo aktivnosti Mednarodne ustanove - fundacije za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF). Odbor je pri tem sprejel sklep, da predlaga vladi nadaljevanje finančne podporo za delovanje te fundacije in da se vsak po svojih močeh pridruži tem prizadevanjem.

Kako zadržati vojake?

Načelnik generalštaba slovenske vojske je priznal, da je vstop v slovensko vojsko enak izstopu.
Načelnik generalštaba slovenske vojske je priznal, da je vstop v slovensko vojsko enak izstopu. FOTO: POP TV

Odbor je obravnavala tudi poročilo ministrstva o poteku profesionalizacije SV, predvsem so se ustavili pri upadu zanimanja za službo v SV in povečanju odhodov iz vojske. Kot je priznal Gutman je vstop v SV že enak izstopu. Na MORS sicer zatrjujejo, da so pripravili akcijski načrt, kako doseči plane in kako predvsem zadržati vojake v vojski. Pri tem so poudarili, da je še posebej pereč problem nekonkurenčnosti vojaške službe na trgu in da je plačna politika v SV ena ključnih, ki jih je treba urediti. Aurelio Juri je za rešitev problema predlagal, da bi zmanjšali sestav vojske, ostale pa bolje plačali. Erjavec je ob tem dejal, da bi z zmanjševanjem sestava SV postala že premajhna.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
18. 01. 2007 22.38
Prej ali slej bo tudi v naši vojski npr. 44. slovaški bataljon, 198. bolgarska četa in 81. makedonski polk itd.
anzi_mahackala
18. 01. 2007 21.43
brankob: Prav imas. Kaj se sploh vmesavajo zram? Itak majo 3x bolj sposobno vojsko kaj bodo oni tam delal. Sam guzvo.
neti
18. 01. 2007 16.33
dobro si nadaljeval albertinum, kasneje bom morda jaz lp
albertinum@excite.com
18. 01. 2007 16.27
2 odstotka sta mašilo za rajo, ki ne ve, da gre za izmišljotino. 2 odstotka ni opredeljeno v nobenem za Slovenijo zavezujočem dokumentu, pač pa gre za slogan ameriškega režima in njihove orožarske industrije. Velikokrat pride prav tudi Janši in našim politikom, da opravičujejo nakup dragih igrač, ki jih ne rabimo. 2 odstotka = natega.
neti
18. 01. 2007 15.57
beri: 2 odstotka
neti
18. 01. 2007 15.55
sem proti in če bi smela v naši demokracije reči ne, bi kričala NE! 2 BDD za vojsko, zdr. zav. za kler 1200 "upravičencev", penale iz EU, ki prihajajo že skoraj dnevno........m4rt1n, kako bo prešernoslovec (doktorat v ZDA) vodil pogajanja v gospodarstvu, malce težko! Gospodarska rast je milni mehurček, ker s statistiko se lahko igraš po mili volji, padanje berezposelnosti seveda, ponudijo neko sezonsko delo, pa če ne vzameš te vržejo iz seznama, ma bom nadaljevala kasneje, lp vsem
Tonček Balonček
18. 01. 2007 12.27
Kakšen biznis neki, mislite, da bodo stroške poravnavali Američani? Mi smo z vstopom v "evroatlanstske" povezave prevzeli tudi bremena zaprtja raznih tovarn (sladkor npr.) in vojaške aktivnosti.Počasi s ebodo v Vincenci in Avianu losali ameriške vojske in del ljudi ter orožja preselili v cerkle, se že veselimo kakih 1000 Američanov v Cerkljah, nova delovna mesta, tudi za Ukrajino, Moldavijo....
Uporabnik113189
18. 01. 2007 11.06
V času vlade JJ se bo slovenska vojska kar dobro opomogla. Poleg astronomskih nakupov opreme in sklepanja dolgoročnih pogodb, ki so hudo tajne in ki bodo mogoče obvezovale Slovenijo celo v letu 3000, je vojakom zagotovil dobre plača tako, da jih pošilja v misije na tuje..Tudi to je lahko biznis, nič ne rečem, zanima me le na čigav rovaš gredo stroški? Če gredo na breme slovenskih davkoplačevalcev, potem to ni to. Druga zgodba pa je, ali je tako obsežno število naših vojakov na Kosovu politično modra poteza? Mogoče je bolj pametno uskladiti število z ostalimi članicami NATO in se ne gužvati v ospredje.
brankob@avtomatika.com
18. 01. 2007 10.52
A ni bil eden od argumentov za odcepitev Slovenije tudi ta, da s Kosovom nočemo imeti nič in da naj se s tem ukvarjajo Srbi ?
m4rt1n@go.com
18. 01. 2007 10.49
ja to se strinjam s teboj. pomojem prisotnost vojske ne bo tak problem.Glede na to da ima slovenija velike gospodarske ambicije v srbiji moramo paziti kaj govorimo glede kosova. upam da nebo nasa diplomacija zafurala, ker cene smo u riti
andrej.rajh@ibe.si
18. 01. 2007 10.15
Kako se bo slovenska vojaška prisotnost ( s srpskega stališča - agresija ) odrazila na političnem, gospodarskem področju bo pokazal čas. Naj opomnim, da se bo ravno v času slovenske vojaške prisotnosti na Kosovu, odločalo o nadaljni usodi te pokrajine. Kako zadovoljni (nezadovoljni) bodo z odločitvijo preostali žćiveči Srbi in uradni Beogra bo pokazal čas.