Slovenija

Ericsson s podkupnino do posla za UMTS?

Hamburg, 25. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po pisanju nemškega tednika Der Spiegel naj bi švedski proizvajalec telekomunikacijske opreme Ericsson nekaterim posameznikom in podjetjem v več državah, med njimi tudi v Sloveniji, plačal okoli 360 milijonov evrov, da bi dobil posel za izgradnjo omrežja tretje generacije mobilne telefonije UMTS.

Ericsson je največji svetovni proizvajalec telekomunikacijske opreme
Ericsson je največji svetovni proizvajalec telekomunikacijske opreme FOTO: Reuters

Čeprav časnik v članku ne navaja imen oseb in podjetij, ki naj bi jih Ericsson podkupil, je v Sloveniji edino podjetje Mobitel od države kupilo koncesijo za tretjo generacijo mobilne telefonije (UMTS).

Kot je za 24 ur povedala tiskovna predstavnica Mobitela Urša Manček, so za obtožbe o podkupninah izvedeli iz medijev in jih zato težko komentirajo, a jih odločno zanikajo. "Ericsson smo za dobavo opreme iz izgradnjo omrežja UMTS izbrali na podlagi tenderja, na katerem so sodelovali glavni proizvajalci opreme za tretjo generacijo mobilne telefonije UMTS," je povedala Urša Manček.

Kot navaja časnik, ki se sklicuje na kroge blizu predstavnikom švicarske banke UBS, ki vodijo preiskavo, naj bi domnevne podkupnine v skupni višini 545 milijonov švicarskih frankov (približno 360 milijonov evrov) izplačali posameznikom in podjetjem v Sloveniji, Bolgariji in na Poljskem. Poleg tega naj bi podkupnino izplačali tudi nekemu svetovalcu, ki je za Ericsson delal v Libiji. Švedski koncern za zdaj zavrača očitke o podkupninah, piše Der Spiegel.

Ericsson je leta 1999 na Poljskem izgradil mrežo mobilne telefonije, leto zatem pa je to švedsko podjetje v Sloveniji podpisalo pogodbo za izgradnjo mreže UMTS. Po pisanju časnika preiskovalci ne izključujejo možnosti, da je švedski koncern za te posle izplačal podkupnino, ki so jo nakazali preko bank v Švici.

Švedsko podjetje se v soboto ni želelo odzvati na navedbe nemškega tednika. "Omenjenih podatkov ne moremo komentirati, saj smo za vse očitane nepravilnosti izvedeli iz medijev," je dejala tiskovna predstavnica koncerna Pia Gideon.