Slovenija

En referendumski dan: opozicija za, koalicija proti

Ljubljana, 03. 03. 2011 16.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Opozicija z zakonom o referendumu in o ljudski iniciativi predlaga uvedbo enega referendumskega dne v letu. S tem bi po njihovem mnenju prihranili. Koalicija predlogu nasprotuje zaradi možne enoletne blokade sprejetih zakonov.

Od leta 1991 smo imeli v Sloveniji že skoraj sto referendumskih pobud.
Od leta 1991 smo imeli v Sloveniji že skoraj sto referendumskih pobud. FOTO: Dare Čekeliš

Koalicija in opozicija se strinjata, da je referendum pomemben demokratični institut, vendar koalicija opozarja na zlorabe. Medtem opozicija ob današnjem prvem branju zakona izpostavlja tudi, da referendum pomeni neposreden nadzor ljudstva nad oblastjo.

Imeti en referendumski dan v letu je razumno, racionalno in demokratično, je v imenu predlagateljev dejal Branko Grims (SDS). Referendumsko odločanje ustava postavlja na prvo mesto. Zato v SDS ne razumejo "želja o omejevanju pravice od referenduma, vključno z idejami o kvorumu, ki se vedno znova oživljajo, ob tem pa zavračanje, da bi se vprašanje referenduma uredilo tako, da bi bilo njegovo uresničevanje polnodemokratično, a hkrati čim cenejše". Grims je spomnil, da je uvedbo referendumskega dne koalicija zapisala v koalicijski sporazum.

Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za javno upravo Tine Teržan že sedanja ureditev omogoča referendumski dan, vendar je za to potrebna dvotretjinska večina poslancev. Predlog bi lahko po mnenju vlade povzročil zastoj v zakonodajnem postopku, glavna pomanjkljivost predloga pa je, "da ne določa nobenih izjem, ko bi bilo mogoče referendum razpisati tudi v šestih mesecih pred drugo nedeljo v maju".

V SD zakona ne bodo podprli, saj je po njihovem veliko več drugih pomembnih vprašanj v zvezi z referendumom. Miran Potrč opozarja, da bi z referendumskim dnem lahko prišlo tudi do enoletne blokade uveljavitve sprejetih zakonov. Kot pravi, je treba z zakonodajo ustrezno razmejiti odgovornost parlamenta ter odgovornost, ki jo želimo uresničevati preko referenduma.

Tudi v LDS predloga ne bodo podprli. Ko tehtamo argumente za to, da bi bil referendumski dan "odrešitev" za pretirano število referendumov ter trošenja davkoplačevalskega denarja, se moramo po besedah Antona Anderliča vprašati, kako to, da smo v Sloveniji parlamentarizem "pripeljali na tako nizko raven, da zaupanja ni in celo sami poslanci prednjačimo v zahtevah za razpis referenduma" o vprašanjih, o katerih bi moral odločati DZ.

Koalicija opozarja na možne zlorabe referendumov.
Koalicija opozarja na možne zlorabe referendumov. FOTO: Dz-rs.si

Vito Rožej (Zares) je spomnil, da smo imeli od leta 1991 v Sloveniji že skoraj sto referendumskih pobud, realiziranih pa je bila dobra desetina. Po njegovih besedah je postal institut referenduma talec različnih interesov, predvsem pa blokada zakonodaje v postopku. Ker je referendumski dan že sedaj omogočen, je za Zares predlog opozicije nepotreben.

V SLS kot osnovni cilj sprememb izpostavljajo predvsem racionalnost, ki bi jo dosegli z enim referendumskim dnem. Poleg tega je po besedah Gvida Kresa referendum ena od najvišjih oblik demokracije in najmočnejši instrument neposrednega soodločanja državljanov.

Predlog je po besedah Antona Urha (DeSUS) na prvi pogled všečen tako s finančnega vidika kot z vidika volivcev. Kljub temu pa po njegovem izvedba ni tako preprosta, zato so v DeSUS kljub kritikam do sedanje referendumske zakonodaje podporo temu predlogu umaknili. Med drugim opozarjajo na možne enoletne blokade uveljavitve zakonov.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič pozdravlja spremembe, ob čemer izpostavlja zlasti prihranek ob uvedbi enega referendumskega dne. Predlog je po njegovih besedah jasen in utemeljen. Po njegovem je zanimivo, da je DZ prejel dopis Mestne občine Ljubljana, ki se "v principu strinja z zakonom", zato se Jelinčič sprašuje, zakaj je koalicija proti.

Pod predlogom sta podpisana tudi nepovezani poslanec Andrej Magajna in predstavnik narodnih skupnosti Roberto Battelli. DeSUS je podpise umaknil. Opozicija je spomnila, da je referendumskemu dnevu naklonjena tudi večina javnosti.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

poper99
03. 03. 2011 22.25
Predlagam samo referendume in razpustitev vlade.
major1
03. 03. 2011 19.59
Tonček Balonček 03.03.2011, 17:2 Pošteno si zapisal glede izobrazbe. Ti kvazi demokrati ne poznajo besede demokracija, ker jo v občinah kjer so župani kršijo po celi črti.
major1
03. 03. 2011 19.46
V teh dveh dnevih zasedanja parlamenta si poslanci niso zaslužili plače in njihovo delo je bilo v posmeh svojim volivcem.
rageinblack
03. 03. 2011 19.25
Če je koalicija za sem jaz proti.
botjabotja
03. 03. 2011 18.53
Tonček, tukaj se pa moram strinjati. Poslance smo izvolili, da opravljajo svoje delo. Narod ne bo odgovarjal za njihovo NEODLOČANJE.
botjabotja
03. 03. 2011 18.52
Danes ima koalicija vsaj en dober izgovor za referendume-denar. Ob uvedbi referendumskega dneva bi ta izgovor splaval po vodi...
alterego
03. 03. 2011 18.47
in na vsakem referendumskem odločanju tudi obvezno vprašanje: ali imate trenutne vlade že čez glavo zadosti?
Holobček
03. 03. 2011 17.37
Pa kaj je za Borata 4 miljone??Bakšiš.
Tonček Balonček
03. 03. 2011 17.29
Kaj če bi imeli referendum o tem, ali naj bi iemli referendumski dan? Mene zanima, čemu sploh služi ta parčlament? Menda ja ne le temu, da daje referendumske pobude? če je tako, naj ga ukinejo in na Ministrstvu za javno uptravo ustanovimo Direktorat za referendume, bo ceneje in demokratično, odpadle bodo volitve, stranke, in še kaj! Končno še volišlč ne potrebujemo, z digiztalnim podpisom lahko volimo po spletu, ni treba vabil, komisoij, odborov, kar nas naj povprašajo, ne rabimo nekih poslanskih razpra, komisij itd., a to naj bi bila demokracija, neki Pukšići, Mariniči in podobni polpismeni poslanci? Pa še levaki so zraven!