Slovenija

Dovolj popuščanja?

Otočec/Zagreb, 01. 09. 2006 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Premier Janša meni, da gre pri Hotizi za poskus spreminjanja stanja tam, kjer državna meja še ni določena.

Janša: Ne bomo več popuščali
Janša: Ne bomo več popuščali FOTO: POP TV


Člani stalne slovensko-hrvaške komisije za vodno gospodarstvo, ki so na Otočcu obravnavali tehnična vprašanja in izmenjali stališča v zvezi s problematiko na celotnem območju reke Mure, niso sprejeli konkretnih odločitev v zvezi z gradnjo nasipa pri Hotizi. Vodja slovenskega dela komisije, državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Marko Starman, je po šesturnem srečanju sicer dejal, da je obnova spornih nasipov nujna zaradi zaščite prebivalstva.

Slovenski premier Janez Janša meni, da gre pri vprašanju gradnje nasipa na Muri pri Hotizi za nadaljevanje hrvaške politike enostranskih ukrepov. "Gre za spreminjanje stanja na območju, kjer meja še ni določena. In Slovenija tega ne bo več dopuščala. Popuščala je 15 let, zdaj pa je tega dovolj," je premier dejal na Kredarici, kjer je bil med udeleženci tradicionalnega pohoda na Triglav. Ob tem je poudaril, da meje katastrskih občin ne gre enačiti z državno mejo. "V veliki meri so bile te meje usklajene za sporazum Drnovšek-Račan, vendar ga hrvaška vlada ni ratificirala, zato pač ne velja in se je nesmiselno sklicevati na nekaj, kar nisi ratificiral," je še menil.

Slovenski minister za okolje in prostor Janez Podobnik pa je poudaril, da je imela Slovenija za obnovo trhlih nasipov vsa dovoljenja, denar in soglasja lastnikov, o čemer je obvestila tudi sosedo, a je ta na hitro in brez soglasij začela delati sama. “Ljudje imajo prav, stanje na dan 25. 6. 91 je tako, da je nasip vzdrževala Slovenije, edino logično je, da ga tudi zdaj,” je dejal. O hrvaškem skrivnostnem hitenju pa Podobnik pravi: “To je njihova neevropska poteza, za našimi ukrepi v celoti stojim.”

Sicer pa so se na Hotizi danes nepričakovano vrstile skrivnostne delegacije, ki so si ogledovale območje. Iz Zagreba sta na pogovore prišla hrvaška ministrica za okolje Marina Dropulić-Matulović in namestnik hrvaške zunanje ministrice Hido Biščević, iz Ljubljane pa državni sekretar na zunanjem ministrstvu Božo Cerar.


Sanader: Nasip je treba zgraditi

Ivo Sanader je poudaril, da je treba težave odpraviti z dogovorom
Ivo Sanader je poudaril, da je treba težave odpraviti z dogovorom FOTO: Reuters

Hrvaški premier Ivo Sanader je na seji vlade v Zagrebu dejal, da je treba nasip pri Hotizi čim prej zgraditi, probleme, ki so se pri tem nastali, pa urediti z dogovorom obeh strani. "Če ni določena državna meja, obstajajo meje katastrskih občin," je kot izhodišče za pogovore izpostavil Sanader in spomnil, da bi morali nasipe končati tako na slovenskem kot hrvaškem katastrskem območju.

Omenil je tudi možnost, da bi slovenska podjetja sodelovala pri obnovi nasipa, ki je v interesu vseh prebivalcev na tem območju.

Dodal je, da sta se s slovenskim premierom Janezom Janšo dogovorila, da bosta državi skušali najti skupno stališče. Ob tem je poudaril, da je namen gradnje nasipa "zaščita prebivalcev z obeh strani meje pred poplavami, ne da bi ob tem prejudicirali sporazum o meji". Za gradnjo nasipa se je Zagreb po njegovih besedah odločil po lanskih katastrofalnih poplavah v Medjimurju.

Hrvaški predsednik bi meddržavna vprašanja reševal postopno
Hrvaški predsednik bi meddržavna vprašanja reševal postopno FOTO: POP TV

Hrvaški predsednik Stipe Mesić pa je glede odnosov med državama v luči dogodkov na Hotizi dejal, da bi morali "vladi in strokovnjaki znova sesti za mizo" in "enega za drugim" rešiti odprta vprašanja. "Žal mi je, da s Slovenijo nismo rešili osnovnih problemov. Vedno je ena od držav pred volitvami, tako da stvari nismo dokončali," je dejal na novinarska vprašanja ob obisku v Požegi.

Mesić je še dejal, da Hrvaška večinoma dobro sodeluje s Slovenijo, čeprav imata državi odprta vprašanja "glede Piranskega zaliva, dolga varčevalcem Ljubljanske banke ter Trdinovega vrha in meje". Ob tem je izrazil prepričanje, da je treba ta vprašanja rešiti enega po enega, saj so poskusi reševanja v paketu bili doslej neuspešni. Prepričan je, da bi bilo z dobro voljo moč rešiti vsa odprta vprašanja, kjer pa to vendarle ne bi bilo mogoče, je treba iti na Meddržavno sodišče v Haagu, je še dejal Mesić.

Na Hotizi mirno

Slovenija si želi tudi po vstopu v schengensko območje ohraniti olajšan mejni režim s Hrvaško, kot ga določa sporazum o obmejnem prometu in sodelovanju (SOPS), je ob robu neformalnega zasedanja zunanjih ministrov Evropske unije na Finskem dejal šef slovenske diplomacije Dimitrij Rupel. Ob tem pa je priznal, da težave obstajajo, saj schengen prehoda z osebnimi izkaznicami ne predpostavlja.

Na spornem območju pri Hotizi je sicer danes mirno. Hrvaška televizija HTV je poročala, da so hrvaški delavci tudi danes prišli na gradbišče nasipa, vendar ne delajo na spornem ozemlju. Potem ko je v četrtek popoldne posebna policijska enota Policijske uprave Murska Sobota zapustila mesto v bližini naselja Hotiza, ki je približno dva kilometra oddaljeno od mejnega prehoda Hotiza-Sveti Martin na Muri, se je danes znova vrnila na območje.

Na tem območju, kjer meja še ni določena, je pred dnevi zaradi obnove nasipa ob Muri pri Hotizi prišlo do zapleta. Hrvaški delavci so v ponedeljek podirali drevje in začeli graditi pot od mejnega prehoda do zaselka Mirišče, ne da bi obvestili slovenske lastnike zemljišč. To so počeli na območju, ki sicer leži v hrvaškem katastru, zemljišča pa so v slovenski lasti.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alojz Ovni?
03. 09. 2006 11.20
Falcon007, veš , da se skoraj v celoti strinjam s tabo. Rupel je že zdavnaj za v staro šaro. Kajti kaj več od zmešnjave še ni naredil nikjer. Če ga niso spametovali v času, kot radi trdijo sedanji kratkohlačniki - železne zavese - ga tudi kratkohlačniki ne bodo. Seveda, pa argentinska hunta ne ve kako nič ni sposoben. Dajte Dimsiju že enkrat počitka, saj edino v spanju ne dela škode.
jaka37
03. 09. 2006 10.44
albertinum! Čas za reševanje teh vprašanj sta imela LDS in Drnovšek, ki sta vse zakuhala in s svojo medlo politiko povzročila to, kar imamo danes. Strinjam se, da je bil Rupsi tisti, ki je bil zunanji minister takrat in sedaj, a glavno odgovornost nosi Drnovškova vlada. Sicer pa bi veliki "mirovnik" in naš Dalej Lama Drnovšek lahko tudi danes kaj storil, če bi bil sposoben predsednik. Ne, on raje skače po Afriki, piska na piščalko in pleše z indijanci.
bnam 2707
03. 09. 2006 10.39
albertinum,pomisli na čas,ko je bil primeren za reševanje teh vprašanj.Janša takrat ni bil v izvršni oblasti.Nisem član nobene stranke,ne prej ne kasneje in tudi nikoli ne bom. Krivdo za stanje kakršno je,izključno nosijo tisti politiki,ki niso ukrepali takrat ,ko je bil čas.Le oni nosijo polno odgovornost za take in podobne nerešene zadeve. Slovenija je veliko izgubila že zaradi Jugoslovanske zunanje meje po drugi svetovni vojni.Saj je zahod potiskal mejo proti jugu,Jugoslavija pa proti severu Hrvaško,če bi se zgodilo kaj nepredvidenega.Torej republiška meja med Hrvaško in Slovenijo,bi se morala urejati po podpisu osimskih Sporazumov med Italijo in Jugoslavijo,saj je bila Hrvaška meja potisnjena precej proti severu,seveda na račun Slovenije.Torej zadeva je precej široka in obširna,glede na to,da Hrvatje enkrat govoričijo o zgodovinskih dejstvih,drugič o katastru,tretjič o republiških mejah...torej kakor njim paše!Nobenih naćel ,nobenih resnih in trdnih stališč nimajo.Slovenija nikoli,resda nikoli ni prišla na tuje ozemlje z nikakršnimi buldožerji ali s specialci,z nikakršnimi izgovori,da rešujejo ljudi pred naravnimimi ujmami.Morda pa bi morala takrat,ko so sosedje z Balkana zasadili prvo lopato na naših tleh.Morda bi morala,ko so sosedje z Balkana gradili most čez Muro,seveda na naših tleh.Vse to je zamujeno.....Kar se tiče pa sporazuma Drnovšek -Račan,je pa ta bil bolj ugoden za Hrvaško,kot za Slovenijo.Verjamem pa,da se bodo Hrvatje,ko bodo uvideli,da so zaglavili,zahtevali uresničevanje takratnega sporazuma.Vse pa je seveda odvisno od potez naše vlade.Če bo odločna se bodo stvari rešile,v nasprotnem pa izgubimo mi.Tu niso potrebni specialci,temveč odločna poteza naše vlade! Mi se nismo dolžni v imenu takozvanega evropskega miru odrekati pravični rešitvi mejnih vprašanj.Ima pa EU moč in možnost,da prepreči vstop v EU državi,ki bi utegnila zanetiti spore v tej skupnosti.Torej to je Evropska zadeva in ne samo zadeva Slovenije in Hrvaške.Navsezadne imamo v Eu svoje poslance,ki znajo igrati na orglice in držati kozarce za peclje,probleme pa niso sposobni reševati v evropskem parlamentu,jih predstaviti in postaviti svoja jasna strališča in zahteve,ki so več kot upravičene. Torej škarje in platno imamo mi.Ko nam bodo vzeli škarje in platno bomo več ali manj izgubili to bitko.
Rijad Proši?
03. 09. 2006 10.27
bnam 2707- ej, ne se toliko obremenjevati, se bodo že zmenili.
bnam 2707
03. 09. 2006 09.46
rijo27,v mojem članku ni omenjenih nobenih specialcev.Nič ni neevropskega.Je pa nevarno za Evropo,če bodo sprejemali v svoje članstvo take države,ki se ves čas napihujejo in rožljajo z buldožerji in podobno šaro na tujih tleh.Slovenija in Hrvaška sta bili priznani kot državi s strani držav,ki so članice ZN v okviru tedanjih republiških mej in tu ni kaj dodati.To je treba spoštovati z ene in druge strani.Takrat je bil čas,da tedanji politiki razmislijo v kaj se spuščajo.Ko so Hrvatje gradili mejni prehod je bil čas,da se ukrepa,pa ni nihče. Torej so za tako stanje odgovorni vsi takratni politiki,katerih interes je bil samo družbeni kapital in državniški klobuk.Takrat,le takrat je bil čas,da Slovenija postavi mejo tam,kjer bi morala biti. Še nekaj;to kar piše dnevna politika ni vse,je samo delček nekih dogajanj.Vsi pozabljajo na Snežnik,kjer Hrvatje sekajo,kot da tam ni slovenskega ozemlja.In še in še,kar je ljudem prikrito...
pavel.ferluga@siol.net
02. 09. 2006 15.02
Ali niso katastrske meje enakovredne tudi ob obali?
Rijad Proši?
02. 09. 2006 14.28
Slovenski in Hrvaški politični vrh ni nič drugega, kot popolna koalicija, ki vsak svoje volilce ( ubogo rajo) že vrsto let vlečejo za nos. Resnično nimajo bolj pametnega dela.
Adolph
02. 09. 2006 12.49
Nobena juha ne bo tako vroca za pojest,kot se kuha.Brati Hrvati so uzaljeni,da jih Evropska skupnost se ne smatra za odrasle,pa se obnasajo se kot otroci.Eneg dne bodo tudi te NOVE meje spet brez pomena in ne bojo dajale razloga politicarjem se profilirati.
Rijad Proši?
02. 09. 2006 09.43
bnam2707- zelo podobno pišeš, kot je govoril Jovan Rašković Srbom na Hrvaškem, skratka, zelo hujskaško. Pošiljati specialcek sosedom, na sporne točke , je nivo militaristično usmerjenega in motenega premierja, ki ima Bushevski stil.
falcon007@email.si
02. 09. 2006 09.19
Čas bi že bil, da se Rupla umakne iz vseh pozicij in se mu onemogoči kakršno koli delovanje v državnih službah v prihodnje. Rupel je edini minister, ki je deloval praktično pod vsemi vladami, tako pod Demosom, LDS in sedaj pri SDS in pod njegovim vodstvom smo na področju urejanja meje vedno izgubljali. Mislim, da je čas, da se slovenska politika končno ozavesti in ugotovi, da je popolnoma nesposoben. Seveda se bo Rupel obregnil in komentiral, da se ne ozira na politiko s ceste, vendar pa naj končno enkrat pogleda ter oceni svoje delo. Kaj je na podrocju slovensko - hrvaške meje že naredil koristnega. Popolnoma nič. Vedno se samo popušča in pošilja note, ki pri balkancih popolnoma nič ne zaležejo. Največ kar je naredil, je bilo to, da je hrvatom zagrozil, da Slovenija ne bo podprla hrvaskega vstopa v Evropo, a sedaj je tudi to že vse potisalo, saj so verjetno iz EU pritisnili nanj. Naslednja zadeva pa je to. Naj hrvatom nekdo že enkrat pove, da če se pri Hotizi sklicujejo na katastrske meje, naj se jih tudi v Piranskem zalivu. To pomeni. Ok. Spustimo Hrvate na mejo katastrske občine v Hotiyi, ampak istočasno zasedimo katastrsko mejo v Piranskem zalivu do Savudrije. Tako bo enostavno rešen tudi naš dostop na odprto morje.
nonac
02. 09. 2006 09.11
Ja, edino še smeh enim pomaga.
albertinum@excite.com
02. 09. 2006 09.02
bnam in nonac, kakšna zaplankanost! vidva sta del mase krivcev za nerešena vprašanja. dejstvo je, da bi se politika že zdavnaj zmenila o vseh odprtih vprašanjih, če ne bi bilo raje, ki ob vsakem dogovoru skače in tuli o izdajstvu in ne vem še čem. tudi ko je bil sprejet za slovenijo ugoden sporazum drnovšek-račan, so narodnjaki na obeh straneh meje tulili, kakšna izdaja to da je. potem pa nič. potem pa pridemo do takšnih poceni potez za rajo, kot so specialci na meji (kako evropsko, zrelo in civilizirano, ne?) in izjav Janše, da po 15 letih je bilo pa dovolj in da se Hrvatom ne bomo več pustili. kaj v resnici pomeni ta izjava? da se bo kaj rešilo, da bo kaj bolje, da ne bo več incidentov? hahahaha! pomeni samo pravljice za lahko noč za rajo, ki naseda na take fore. se kdo spomni skupnih sej in sestankov Janša-Sanader takoj po Janševem prevzemu vlade? in vse bo bolje, so rekli. hahahahaha! se je kaj spremenilo? še vedno prepucavanja na obeh straneh in ko Janša ni uspel rešiti niti ene male zadevice glede odprtih vprašanj, reče, da po 15 letih je bilo pa dovolj. hahahaha!
nonac
02. 09. 2006 08.52
bnam,globoko se strinjam s tvojim komentarjem, tu ni kaj za dodati.Vsak Slovenec bi si ga moral vsaj 2-krat naglas prebrati! Hvala.
bnam 2707
02. 09. 2006 04.22
Zdaj ali nikoli!Janši lahko za to izjavo le čestitam.Bile so odločne besede,ki veliko povejo..Bilo je dovolj 15 let. Minister Rupelj naj odstopi,ker je nesposoben!Tudi on je že skoraj 15 let minister,pa od njega ni bilo kaj prida. Na nasprotni strani si vedno znova nekaj domišljajo in izigravajo od enega do drugega politika.V Hotizi tako ,v Piranskem zalivu pa drugače.To je posmehovanje naši državi in nam Slovencem s strani Hrvaške.Imajo se za nekakšno"pomenbno" silo na tem območju,kar je seveda daleč od resnice.Izogibajo se besedi Balkan,kjer dejansko so,ker bi se na zunaj radi kazali v lepi obleki,mi pa vsi vemo kako je z njimi. Njihov nacionalni komplex balkanizma je njihov problem.Naj ga rešujejo kakorkoli,vendar ne na račun Slovenije.Hrvaški izgovor,da so pač pred volitvami je enak kot heiderizem v Avstriji. Nikoli ne smemo slepo zaupati Hrvatom,saj jih poznamo skozi zgodovino,vemo kdo so bili,kaj so bili,kje so bili in kaj hočejo! Zadeva se lahko vleče še 50 let in vedno bo predmet političnih iger Hrvaške,ne glede na to, kdo je tam na oblasti.Vsi so enaki.Rešitev tega problema je potrebno postaviti kot pogoj za vstop Hrvaške v EU,sicer nam bodo nagajali še sto let.Oni so le lisica v lepi obleki. Čakajo,da bomo blagohotno dali zeleno luč za vstop v EU.potem pa hajmo dalje.Tukaj mora EU in Slovenija zastaviti jasna stališča do Hrvaške,kajti,ko bodo notri bo še slabše in te spori se bodo nadaljevali v evropskem parlamentu.Torej nikar več popuščati,nikjer,na nobenem področju,ker bomo sicer potegnili krajši konec. Njihove namere so nizke in podle,kar potrjujejo izjave Mesiča,Sanaderja in ostakih ....V Hagu naj oni rešujejo druge stvari. Izgleda pa,da nam članstvo v NATU ne koristi,saj Hrvatje dnevno kršijo zunanje meje EU.
albertinum@excite.com
01. 09. 2006 22.59
Malo humorja ne škodi. Sploh če se že Janša takole heca. Janša naj raje reši probleme z mejo, če je že tak frajer. Specialce na mejo lahko pošlje vsak južnoameriški diktator. Tudi zaostri zadeve lahko vsak polpismen kolovodja plemena nekje v Sudanu. Razumete? Napenjanje mišic zmore vsak bebo, najbolje pa sta to zmogla Slobo in Franjo. Ko bo kdo kakšno zadevo rešil na civiliziran način, pa mu bomo lahko ploskali.
ssg
01. 09. 2006 22.26
@albertinum, heh, I hope ur joking... Sploh pa so ta vprašanja glede meje po 15 letih že zdavnaj za v muzej, mislm, koga sploh še briga ta meja, ko da se nimamo s čim pametnejšim za ukvarjat...
kuku_lele
01. 09. 2006 21.09
To kar se dogaja v Hotizi in okolici in sploh na naši južni meji je katastrofa! Kdo je kriv - to sploh nbi vprašanje, vse skupaj je režirano zaradi odvračanja pozornosti javnosti, tako slovenske kot hrvaške od resničnih problemov. Predlagam, da se po celotni meji s Hrvaško postavijo z obeh strani table z napisom "POLITIKA GO HOME"! Pardon, POLITIKI GO HOME". Mogoče se bo kdo zganil, ko bo prišlo do žrtev, ne slepimo se da to ni mogoče.
albertinum@excite.com
01. 09. 2006 20.55
Meni je Janša všeč, ker je tako možat. Kako je povedal Hrvatom! Gotovo se zdaj vsem Hrvatom tresejo hlače! Če Hrvati ne upoštevajo evropske prakse, kot pravi Podobnik, pa jo upoštevajmo mi, ki smo evropska država - specialce na mejo! Tudi druge evropske države si pošiljajo specialce na mejo, o tem ni dvoma. Tako se to dela po evropsko. Prepričan sem, da bomo s takšnim pristopom, ki je veliko bolj evropski od hrvaškega pristopa (mi smo pametni, Hrvati pa neumni), zelo hitro rešili vse odprte probleme in oba naroda bosta zaživela v dobrososedskih odnosih. Kar niso mogle rešiti prejšnje vlade, bo Janša rešil z levo roko. Zgodovina nas uči, da so pristopi trde roke najboljši, sploh najbolj pa takšni pristopi delujejo v odnosih Slovenija-Hrvaška. Še dobro, da nismo podobni kakšnim Izraelcem in Palestincem, ki stalno eden drugega obtožujejo, kdo je začel prvi in kdo je bolj odgovoren. Mi vemo, da imamo prav, Hrvati pa narobe. Kaj ni to dober občutek, sploh če vemo še, da so Slovenci sploh super in boljši od Hrvatom. Bravo, Janša, pokaži jim specialce, če je treba, tudi vojaške, samo da bo raja razumela, da s teboj se pa ni za zaj...
anzi_mahackala
01. 09. 2006 20.43
hehe dobr sta jansa pa podobnik rekla. Zdej bo tega dovolj oni se 10 let EU ne bodo vidl.
zamejec
01. 09. 2006 17.21
Mesicu pa vprasanje,kdaj bodo hrvati odplacali kredite ki so jih vzeli pri ljubljanski banki?