Slovenija

Divjanje vetra odneslo življenja

Dunaj/Berlin, 19. 01. 2007 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.M./B.M./Reuters/STA/M.K.
Komentarji
12

V divanju viharja Kyrill je po Evropi umrlo najmanj 42 ljudi. Močne vetrove so občutili tudi v vzhodni Sloveniji.

Močan veter, ki je v četrtek največ nevšečnosti povzročil na vzhodnem Štajerskem in v Prekmurju ter se ponoči še okrepil, se je danes le umiril. "Po nižinah je ponekod še vetrovno, a brez posebnih odstopanj, medtem ko v višjih legah veter še piha s hitrostjo okoli 70 kilometrov na uro," je povedal dežurni meteorolog na uradu za meteorologijo Agencije RS za okolje Andrej Velkavrh. Močnega vetra ni pričakovati niti v prihajajočih dneh. Po besedah Velkavrha je posebnost orkana Kyrill, da je zajel skoraj celotno srednjo Evropo in ne le posameznih delov.

Močan veter v Londonu
Močan veter v Londonu FOTO: Reuters


Največ težav na vzhodu države

Danes ob 7.44 je bil Regijski center za obveščanje Murska Sobota seznanjen, da je močan veter v naselju Mota v občini Ljutomer odkril strehe več kot desetim hišam, podiral drevje ter električni drog.

Močni sunki vetra so že včeraj popoldne največ nevšečnosti povzročili na Ptuju in njegovi okolici, ko je veter ruval drevesa in podiral električne drogove. Kot so povedali na ptujskem regijskem centru za obveščanje, se je nekaj po 15. uri zaradi močnega vetra v Brezovcu v občini Cirkulane na hišo nagnil električni drog, ki so ga morali zamenjati delavci Elektra Ptuj.

Samo v Nemčiji je po ocenah zavarovalnic nevihta povzročila okoli milijardo evrov škode. Kot so za 24ur.com pojasnili pri Upravi RS za zaščito in reševanje, pa bo škoda, ki jo je veter povzročil pri nas, znana šele čez nekaj tednov.

Nekaj pozneje je veter podrl drevo na Zidanškovi ulici na Ptuju, ob pomoči tamkajšnjih prebivalcev pa so posredovali gasilci iz Turnišča. Do podobnih težav je prišlo tudi na cesti v naselju Frankovci v občini Ormož, kjer so posredovali ormoški gasilci. Prav veter je bil najverjetneje tudi vzrok za izpad daljnovoda v Dornavi.

Močan veter je v noči na petek pihal tudi na območju Murske Sobote. Veter je odnašal strešne konstrukcije in lomil drevesa, ki so padala na vozišča. Na cestah so se znašli različni predmeti, ki jih je nanašal veter.

Okrog 23.50 ure je veter v naselju Gomilica s stanovanjske hiše odnesel strešno konstrukcijo z kritino, ki je padla na parkiran osebni avtomobil na dvorišču. V Murski Soboti pa je veter utrgal ostrešje s kritino z garaže. Na območju Ljutomera je bilo na cestah 22 ovir zaradi polomljenih dreves in odpihnjenih predmetov, ki so padali na vozišča. V petih primerih je bila poškodovana električna napeljava.

Na Kredarici hitrost vetra 162 km/h

Meteorologi so največjo hitrost vetra ponoči izmerili na Kredarici, kjer je pihal s hitrostjo 162 kilometrov na uro. "V naslednjih dneh v Sloveniji ne pričakujemo močnejših vetrov," je povedal Velkavrh, ki jemed višjimi legami z močnejšim vetrom izpostavil še Lisco, kjer je veter dosegel 112 kilometrov na uro, ter Roglo in Krvavec, kjer so merilniki hitrosti vetra pokazali rezultate okoli 95 kilometrov na uro. Po nižinah je na mariborskem letališču in v Murski Soboti veter dosegel hitrost 80, v Črnomlju 70 in Ljubljani 60 kilometrov na uro.

Kyrill divjal po Evropi

Samo v Nemčiji je zaradi divjanja viharja umrlo 11 ljudi.
Samo v Nemčiji je zaradi divjanja viharja umrlo 11 ljudi. FOTO: Reuters


Avstrijske in nemške železnice so sporočile, da potniški vlaki med Avstrijo in Nemčijo ne bodo vozili do sobote, 20. januarja, do 7. ure. Mednarodni potniški vlaki iz Slovenije bodo v tem času vozili samo do oziroma iz Salzburga.

Orkan Kyrill, ki je pustošil po Evropi v četrtek in v noči na petek, je po doslej zbranih podatkih zahteval najmanj 42 žrtev. Iz Velike Britanije poročajo o 12 smrtnih žrtvah, za 11 ljudi pa je bil Kyrill usoden v Nemčiji. Iz Poljske poročajo o šestih, prav tako iz Nizozemske, iz Češke o štirih, iz Francije in Belgije pa o dveh smrtnih žrtvah. Veter s hitrostjo do 200 kilometrov na uro se je najprej razbesnel nad Atlantikom, nato pa pustošil po Britaniji, severni Franciji, Nizozemski, Nemčiji, Danski, Poljski, Belgiji in Češki.

Posledice neurja v okolici Frankfurta.
Posledice neurja v okolici Frankfurta. FOTO: Reuters

Na Češkem, kjer je Kyrill divjal s 180 kilometri na uro, so razglasili izredne razmere. Iz države pa tudi poročajo, da je brez električne energije ostalo več kot milijon gospodinjstev. Na Poljskem, kjer je Kyrill pihal s hitrostjo do 120 kilometrov na uro, je brez elektrike ostalo okoli milijon gospodinjstev. Zaradi slabega vremena so morali odpovedati tudi kvalifikacije v smučarskih skokih v Zakopanih, ki so jih prestavili na sobotni termin.

Veter, ki je dosegal hitrosti od 140 do 200 kilometrov na uro, je v Avstriji odkril več kot sto hiš, zaradi poškodovane električne napeljave pa je brez elektrike ostalo več kot 130.000 gospodinjstev. Poročajo o dveh huje poškodovanih osebah. Več cest po Avstriji je bilo ponoči zaprtih, neprehodni so bili tudi nekateri mejni prehodi med Avstrijo in Češko. Zaradi podrtih dreves je bil moten tudi železniški promet, prav tako je bil oviran promet na letališčih.

V Nemčiji je veter podiral drevesa, odkrival strehe, povzročil prometne zastoje in izpade oskrbe z elektriko. Zaradi močnega vetra, ki še vedno piha v okolici Frankfurta, so morali na tamkajšnjem letališču odpovedati več poletov. Večina gospodinjstev v Nemčiji, z izjemo nekaterih delov na vzhodu države, je že dobila elektriko. V nasprotju z Nemčijo, je več tisoč gospodinjstev v Veliki Britaniji, kjer se tudi sicer življenje normalizira le počasi, še vedno brez elektrike.

Vihar Kyrill, kar je starogrški izraz za gospod, je po mnenju meteorologov ena najhujših neviht v minulih 20 letih. "Sodi v najvišjo ligo," je dejal Manfred Spatzierer z nemške meteorološke službe Meteomedia. V Veliki Britaniji takšnega viharja ne pomnijo zadnjih 17 let.

Vreme pa se bo sodeč po napovedih meteorologov že kmalu spremenilo. Za Kyrillom nad Nemčijo prihaja ciklon Lancelot, ki s seboj prinaša deževje, pa tudi nižje temperature. Na severu Nemčije naj bi tako že v nedeljo snežilo. Podobne napovedi pa so tudi za Slovenijo, ki se ji bližajo padavine, meja sneženja pa se bo v ponedeljek predvidoma spustila pod 1000 m.

Vremenske ujme tudi v ZDA


Obilica snega, močan veter in nizke temperature še naprej povzročajo težave v Združenih državah Amerike. Najhuje je v Teksasu, kjer je zaradi snega nastal prometni kaos. Nenavadno nizke temperature imajo tudi v Kaliforniji, kjer je pozebla večina nasadov citrusov. Škode naj bi bilo za milijardo dolarjev.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

goso
20. 01. 2007 01.34
Večina vremena pride k nam iz zahoda. Ja res, Alpe so čudež. Kar se rodi v Genovi al pa nad Atlantikom v glavnem šiba najprej po drugih, pol pride oslabljeno k nam. Mi smo v raju. Sam ne delat slabih streh. Saj od zdej naprej.
anman
19. 01. 2007 20.57
Aja, da ne bo kdo mislil, ali pa govoril, nisem noben strokovnjak na tem področju - daleč stran od tega - sem popolni amater. Sem pa dlje časa živel v vipavski dolini. V teh dneh pa sem doživel tudi ta orkan. Razlika je očitna. Tu ni šlo za sunke, ampak kar za nepretrgano pihanje - če temu lahko rečemo pihanje - z različnih smeri.
anman
19. 01. 2007 20.54
-1
Torrentslo: 1) Prvič, v Vipavski dolini ZELO redko piha 180km/h, ko pa piha, je v prometu ravno tako kaos. 2) Drugič, ko v tej dolini piha, je to burja in ne orkan, kar je razlika. Tudi ciklon lahko piha "le" s hitrostjo 150km/h, pa bi zrušil večino hiš v vipavski dolini. Zato se ne more enačiti obojega. 3)Tretjič in kar je najpomembneje, v vipavski dolini je burja naravni pojav, kar pomeni, da je tudi dolina geografsko na to pripravljena. Medtem ko se sedaj ta orkan pojavlja na mestih, kjer mati narava tega ni predvidela, in zato so posledice toliko hujše.
Rok Koši?
19. 01. 2007 17.01
Ko pa v Vipavski dolini piha burja s hitrostjo okoli 180 kmh, pa ne vlada taka panika...
civitasstain@gmail.com
19. 01. 2007 13.26
Pocasi ze dobivamo placilo, za osnezitve narave. Morbit se bodo politikarji, kot zastopniki prebivalstva, pocasi zbudili iz zimskega spanja. Zadnji cas, je ze 5 min. pred 12 uro.
Riko Hirsl
19. 01. 2007 12.46
kak so ubogi amerikanci, res ubogi. Tako skrbijo za naravo pa za našo mater zemljo potem pa majo take katastrofe. Treba jim pomagat drugače nebo več mcdonaldsa.
andrej.rajh@ibe.si
19. 01. 2007 12.16
Žalostno, da na spletni strani ne premorete posnetkov škode, ki jo je neurje povzročilo v Sloveniji... Kot da so ZDA, Avstija in druge države bližje?
matej1111
19. 01. 2007 11.01
Naslov naslednjih Trenj : Ali je vlada kriva za neurja v Prekmurju?
Netman
19. 01. 2007 10.45
Doma sem na 450m n.m. v. v Halozah in sem zadevo doživel. Vremenska postaja pri sosedu je kazala sunke nad 110km/h. Odkritih nekaj streh in polomljenega ogromno drevja.
otof
19. 01. 2007 09.40
mkoc, ti očitno nič ne gledaš tv-ja ali poslušaš radia, ker če bi bi vedel da se je del tega orkana to noč pomikal tudi prek vzhodne slovenije, in da je veter pihal v okolici ptuja prek 80km/h, v višinah še več. Zato je podiralo drevesa, odkrivalo strehe,....
predaI
19. 01. 2007 09.40
Ta cudez se imenuje: Alpe. Ker sicer gre za veliko vremensko motnjo z nizkim pritiskom, se to pri nas pozna, da vlece zrak iz JZ. Zato je bolj vetrovno, kaj drugega pa se ne bi smelo poznati. Saj je razdalja vseeno dokaj velika. LP
mkoc@email.si
19. 01. 2007 09.30
Matr, a je tolk težko še napisati zraven tisto, bistveno, ki nas vse najbolj zanima: kako kaže glede tega s Slovenijo oz. ali lahko kaj takega pričakujemo tudi tukaj... OK saj vem, da je poseben oddelek vremenska napoved - a vseeno bi taka informacija sodila pod novico, še posebej, če se tudi tukaj obeta kaj podobnega (in če se zadeva premika iz smeri severozahoda proti Avstriji, ne vidim po kakšnem čudežu bo obšla Slovenijo).