Slovenija

Denar bo, dela lahko stečejo

Ljubljana, 21. 05. 2009 17.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je sprejela predlog zakona, ki Darsu zagotavlja skoraj 330 milijonov evrov sredstev za realizacijo letnega plana gradnje avtocest. Tega so zaradi zamud oklestili.

Dars bo dobil skoraj 330 milijonov evrov za gradnjo avtocest.
Dars bo dobil skoraj 330 milijonov evrov za gradnjo avtocest. FOTO: DARS

Vlada je sprejela predlog zakona o soglasju in poroštvu države za obveznosti Darsa iz kreditov in izdanih dolžniških vrednostnih papirjev za realizacijo gradnje avtocestnih odsekov v višini 329,73 milijona evrov. S tem se zagotavljajo finančna sredstva za realizacijo letnega plana razvoja in obnavljanja avtocest.

V avtocestnem križu bodo letos prometu predali več kot 55 kilometrov cest.
V avtocestnem križu bodo letos prometu predali več kot 55 kilometrov cest. FOTO: DARS
Vlada je potrdila nov letni plan gradnje in obnove avtocest. Ker so ugotovili, da nekateri odseki iz plana zaradi zamud v postopkih javnega naročanja v letu 2009 in izvedbi del ne bodo realizirani do take mere, kot je bilo sprva načrtovano, so ga ustrezno zmanjšali.

Skupno bo v letu 2009 predano prometu 44,7 kilometra štiripasovnih avtocest, 10,3 kilometra hitre ceste ter 1,9 kilometra navezovalne ceste.

Sredstva bodo namenili za financiranje gradnje cestnih odsekov Šentvid–Koseze, Peračica–Podtabor, Gruškovje–meja z Republiko Hrvaško, Želodnik–Mengeš z obvoznico Mengeš, Gorišnica–Ormož, navezava na Luko Koper 2. faza, Mengeš–Žeje, za financiranje sistemov za nadzor in vodenje prometa na avtocestnem obroču Ljubljana – severna, vzhodna in južna obvoznica ter odseku Slivnica–Pesnica, za obnavljanje avtocestnega omrežja v letu 2009 in za ostale postavke iz nacionalnega programa in letošnjega planskega akta izgradnje avtocest.

Prav tako zakon daje soglasje in poroštvo za kratkoročno premostitveno zadolževanje za dobo enega leta v višini 30 milijonov evrov za odseka Slivnica–Draženci in Beltinci–Lendava, in sicer v primeru izpada ali nepravočasnega črpanja sredstev iz kohezijskega sklada.

Vir za odplačilo zadolžitve v višini 299,73 milijonov evrov bodo sredstva koncesijske dajatve, za dodatno zadolžitev v višini 30 milijonov evrov pa prispela sredstva iz kohezijskega sklada, po razrešitvi problematike ustreznosti vinjetnega sistema cestninjenja med slovensko vlado in Evropsko komisijo.

Promet bo stekel po …

Na štajerskem avtocestnem kraku bodo letos predvidoma predani v promet odseki Pesnica–Slivnica, Zrkovska cesta–Ptujska cesta in del navezovalne ceste Nova Zrkovska. Na dolenjskem kraku naj bi promet stekel po odsekih Pluska–Ponikve in Ponikve–Hrastje, na vipavskem kraku na odseku hitre ceste Razdrto–Vipava, na podravskem kraku pa odsek Slivnica–Gruškovje in del pododseka Draženci–Gruškovje.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

X33
21. 05. 2009 21.40
a ste slucajno sli cez grosuplje - ljubljana tok so neumni da grejo rezat asfalt tko da so ble lukne in so jih zakrpal,.. mislm kje je kle logika ker je tko recen vec kot polovica ceste zakrpane ubistvu je tko skorej cela... se ne bi splacalo da bi celo cesto od grosuplja do šmarja sap porušili in nardili lepo in gladko.? ne pa da te skos mece gor pa dol... nasledn let bodo pa spet tole rusl.! boste vidl.!
smeh-lol
21. 05. 2009 19.16
Prek cest pa v žepe gradbincev.
jezek_puha_puha
21. 05. 2009 19.14
Ja kr lepo da se bo tolk odprl novih odsekov, predvsem sem vesel na štajerskem, pa tudi tile projekti ki se vlečejo že cela leta (dolenjska, gorenjska). Aja pa ne bit tolk samoušečni in si ne devite točke sami zraven ,).
LazniviZares
21. 05. 2009 18.35
Kje je avtocesta Postojna Ilirska bistrica ???? Kje je avtocesta Kozina Ilirska bistrica??? Italiani so avtocesto pripeljali do Trsta , Hrvati so z avtocesto v Rupi -umes pa je veeeeeeeelika slovenska sramotna polkolovozna pot za katero tujcem ukrademo 35€ da jo lahko preckajo.
Strelja?ko
21. 05. 2009 18.27
Spet keš za ceste. Raje za ljudstvo dajte, prekleto...