Slovenija

Delavcem omogočite dostojno življenje!

Ljubljana, 23. 04. 2009 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mirovni inštitut je ob tragediji, v kateri je več kot sto stanovalcev samskega doma v požaru izgubilo vse svoje imetje, pozvalo Vegrad, naj preuči, kako se je lahko to zgodilo.

V požaru so izgubili vse.
V požaru so izgubili vse. FOTO: Reuters

Mirovni inštitut v javnem pismu opozarja na nevzdržne razmere, v katerih se znajdejo migranti, ki pridejo v Slovenijo iskat službo.

OZRK Ljubljana je danes dostavilo 60 prehranskih paketov z osnovnimi živili in dodatno še konzervirano prehrano in kavo, higienske pripomočke, pralni prašek in brisače. 29. aprila pa bo od 16. do 18. ure v Humanitarnem centru OZRK Ljubljana prizadetim v požaru na voljo tudi izbira primernih oblačil in obutve.

Kot piše Mirovni inštitut, so ti delavci že v izhodišču prisiljeni sprejeti kakršno koli delo, ne glede na njihove kvalifikacije in izobrazbo ali delovne pogoje in pravice iz delovnega prava. "Že tradicionalno opravljajo težavna dela, ki se jim večina izogiba, zlasti dela v gradbeništvu, skrbstvenem sektorju in gostinstvu.“

Ob tem izpostavljajo gradbena podjetja, ki izkoriščajo svoje delavce, še posebej pa tiste, ki na slovenska gradbišča prihajajo iz drugih držav. Po njihovih besedah delavce držijo v izkoriščevalnem delovnem razmerju in jih posledično silijo živeti v pogojih, ki niso dostojni za življenje.

Zato "apeliramo na gradbena in druga podjetja, ki večajo svoje dobičke na račun (pre)nizkih plač in prekomernega dela migrantov in migrantk, naj izplačujejo poštena plačila in jim omogočijo dostojno bivanje“, še piše Mirovni inštitut.

Je Vegrad res naredil vse?

Delavcem iz Šentvida so priskočili na pomoč tudi svobodni sindikati, ki pozivajo vse, naj donirajo tako oblačila, obutev, kozmetiko, torbe kot tudi hrano in jedilni pribor. Zbirno mesto je samski dom na Podmilščakovi ulici 51. Akcija bo trajala do 10. maja.

Ob tem izpostavljajo tragedijo, ki se je zgodila v samskem domu v Šentvidu, kjer je živelo več kot sto delavcev, zaposlenih v podjetju Vegrad. V požaru, ki je izbruhnil pred dnevi, so ostali brez vsega, "s čimer so si prazen prostor spremenili v zasilno bivališče. Vrsta tistih, ki so neposredno ali posredno odgovorni za položaj, v katerem so se znašli delavci, je dolga. Pozivamo jih, naj se pridružijo iniciativam, ki so v teh dneh solidarnostno priskočile na pomoč delavcem iz Šentvida.“

Požar
Požar FOTO: Žiga Kariž
V Vegradu odločno zavračajo, da so delavce pustili na cedilu. Kot poudarjajo, so imeli zanje še isti večer zagotovljene nastanitve. "Seveda so bile te nastanitve tudi izven Ljubljane zato smo morali poskrbeti tudi za logistiko, prevoze in tudi prehrano na teh lokacijah," pojasnjujejo.

Mirovni inštitut se ob tem tudi sprašuje, ali je podjetje Vegrad res naredilo vse, da svojim delavcem zagotovi varno in dostojno življenje. Od odgovornih tako pričakujejo, "da preučijo, zakaj so se delavci znašli v položaju, v katerem so, in kako bi podjetje to lahko preprečilo – ter tako ravnati v prihodnje. Pričakujemo, da bo škoda, ki so jo utrpeli delavci, ustrezno povrnjena in da jim bo v prihodnje omogočeno varno in dostojno bivanje.“

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jinks
23. 04. 2009 18.03
Vegrad, pa podjetniki in gradbeni mogotci ala Zidar, Božičnik, itn. naj pomagajo ustanoviti in financirati sklad za take primere, v katerih se lahko znajdejo ti reveži, ki zanje garajo praktično za drobiž. Tisti, ki so si zgradili imperije na račun tujih žuljev naj že končno začnejo plačevati !!!
igor.zemljic1@telemach.net
23. 04. 2009 12.54
Ne samo Vegrad, ampak cela Slovenija je poligon za izko- riščanje delavcev iz bivše skupne države. In,da se doga- jajo v naši Sloveniji take kolonialistične anomalije,je kriva naša oblast,ker ne izvaja kontole nad delodajalci,kako ti spoštujejo delovno-pravno zakonodajo,ki pa delavca še kar do neke mere ščiti,vendar pa je ta nemočen,če delovna inšpekcija " AJA " in se ji po domače fučka za delavce. Če bi inšpektorji bili plačani po učinku,bi gotovo vsak dan imeli polne roke dela,pa tudi kršitelji bi pomalem izpuhteli iz tržišča.
jamajaka
23. 04. 2009 12.27
naj bodo bilo kakšne narodnosti tudi oni so ljudje
oldigoldi
23. 04. 2009 12.04
tole je blo pravkar na sta objavleno... Ljubljana, 23. aprila (STA) - Območno združenje Rdečega križa Ljubljana skupaj z Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije in Vegradom pripravlja humanitarno akcijo za delavce in migrante, ki jih je v samskem domu v Ljubljani prizadel požar. Danes jim bodo med drugim dostavili 60 prehranskih paketov, zanje pa bodo na voljo tudi oblačila in obutev, so sporočili z območnega združenja. bi pričakoval od mirovnega inštituta da bi vsaj preveril kaj piše...
sottozero
23. 04. 2009 12.00
Vegrad in nasploh Slovensko gradbeništvo, je v lasti MAFIJE oz. TAJKUNOV! In žalost je kako velike dobičke (z abnormnimi cenami storitev) kujejo s poceni (nezavarovano, slabo plačano in dostikrat tudi neplačano) delovno silo iz področja ex.yu!
dr.psiho
23. 04. 2009 11.42
Ja kaj ni že predpisan zakon o človekovih pravicah?? Ja v domačem kraju je privatnik ,ki ima v dvo sobnem stanovanju 40 južnjakov(srbi,makedonci) spijo po tleh,celo vode in elektrike ni.HALOOOO DRŽAVA;voluharji,...kaj se bo sploh kdo zbudil in kaj naredil???
viliboh
23. 04. 2009 11.10
jezek-za 300€ bi si pa lahko ti privoščil precej kreme za mazolje
jezek_teka_teka
23. 04. 2009 10.40
Pravkar sem nakazal 300 eur ... :)
comment123
23. 04. 2009 10.20
TO JE NEZASLIŠANA SRAMOTA ZA PODJETJE VEGRAD, SAJ SO TAM ŽIVELI LJUDJE, KI SO JIM USTVARJALI DOBIČEK S SVOJIM GARANJEM.PRVI BI JIM MORALI POMAGATI. S SVOJO POSLOVNO POLITIKO NA DOLGI ROK NE BODO IMELI USPEHOV, POHLEP !
-speed-
23. 04. 2009 10.13
Sicer pa naj vse stroške poravna Vegrad,saj je keša na preteku k pa izkoriščajo tujce da jima delajo za 2e na uro !!!!!!!!!
-speed-
23. 04. 2009 10.10
FEVDALIZEM !!!!!!
rei
23. 04. 2009 09.10
upam, da se bomo Slovenci izkazali v svoji najboljši luči in pomagali ljudem. brez nekih nacionalističnih in drugačnih zadržkov!