Slovenija

'Dela ne smemo odkloniti, nato pa nam očitajo zaslužek'

Ljubljana, 23. 07. 2010 15.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministrstvo za zdravje meni, da je obrazec za preklic soglasij za nadurno delo zdravnikov, ki ga je pripravil Fides, nezakonit. V sindikatu pa opozarjajo, da gre tu za delo pod prisilo, ki je sicer "definicija novodobnega suženjstva".

Današnji časopis Dnevnik je poročal, da je ministrstvo za zdravje obrazec za preklic soglasij za nadurno delo zdravnikov, ki ga je pripravil sindikat Fides, označilo za nezakonit in zavajajoč. Ministrstvo smo povprašali, na podlagi česa so se tako odločili. Za obrazložitev nastalih zapletov pa smo prosili tudi omenjeni sindikat.

Na ministrstvu so za 24ur.com povedali, da so pravno mnenje pripravili v sodelovanju z ministrstvom za delo, za javno upravo, pristojnimi inšpekcijskimi službami in službo vlade za zakonodajo. Mnenje so nato poslali direktorjem javnih zdravstvenih zavodov. V mnenju je zapisano, da Fides zavaja zdravnike s trditvijo, da ne kršijo svojih delovnih obveznosti, če odklonijo delo prek polnega delovnega časa v obsegu osem ur tedensko, in da soglasja umikajo za nazaj.

Letna kvota 170 ur za zdravnike pravno ne obstaja

Predsednik sindikata Fides Kuštrin (levo).
Predsednik sindikata Fides Kuštrin (levo). FOTO: Blaž Garbajs

"Zdravnik, ki bi kršil zakonito odrejene delovne obveznosti (npr. odredbo za nadurno delo v obsegu osem ur tedensko), bi bil lahko s strani delodajalca obravnavan v disciplinskem postopku v okviru njihovih internih aktov in zakona. Obstaja obveznost delodajalca, po kateri mora delavca pisno opozoriti na izpolnjevanje delovnih obveznosti in možnost odpovedi (prvi odstavek 83. člena ZDR). Letna kvota 170 ur za zdravnike pravno ne obstaja. Prav tako s 1. 9. 2010 zaradi morebitnega umika soglasja za nadurno delo nad osmem ur tedensko za zdravnika nastopi nova pravna situacija, ko se njegova povprečna tedenska obremenitev začne upoštevati znova. Na ta način se zdravnika od 1. 9. 2010 do konca leta 2010 lahko razporedi v dežurno službo oziroma se mu odredi opravljanje nadurnega dela v skupnem trajanju 144 ur (za 18 tednov), povprečno osem ur tedensko,“ so razložili.

Fides odgovarja: Zgroženi smo!

V sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov odgovarjajo, da je vlada šla nad zdravnike z zavajanjem, grožnjami in prisilo. Nad tovrstnim ravnanjem so zgroženi. "Zgroženi opazujemo, kako politični odločevalci zlorabljajo lastne strokovne službe za to, da bi "dokazali", da za zdravnike delovnopravna zakonodaja ne velja. Ne glede na to, da je v vseh civiliziranih državah že od 2. svetovne vojne dalje v veljavi 40 urni delavnik, naši politični odločevalci menijo, da mora zdravnik delati neomejeno, pri tem pa dela ne sme odkloniti. Ob tem pa mu še očitajo zaslužek. Oblasti je med možnimi oblikami zdravniškega dela trenutno očitno še najbližje delo pod prisilo, ki je sicer definicija novodobnega suženjstva,“ je razložil predsednik sindikata Konrad Kuštrin.

Kirurg
Kirurg FOTO: Reuters

Pravna služba sindikata je izdelala "utemeljen in zakonit obrazec za preklic soglasij za nadurno delo", opozarjajo v Fidesu. "Podpisan in oddan obrazec predstavlja jasno izraženo in svobodno voljo vsakega posameznega zdravnika, ima vso pravno veljavo in ga bo moral delodajalec v celoti upoštevati. Tega se vodstva zdravstvenih zavodov in tudi ministrstva dobro zavedajo, zato so njihovi zadnji poskusi groženj, diskreditacij in ustrahovanja zdravništva toliko bolj sporni. Verjamemo, da bodo še poskusili. 29. julija bodo namreč izvedeli, koliko zdravnikov je izrazilo jasno voljo, da se v razmerah, ki jih je povzročila ta država, ne želijo več odpovedati delovnim pravicam, ki jih imamo vsi državljani – tudi zdravniki. Fides bo v primerih, če bo vlada nadaljevala z uporabo nedemokratičnih oblik pritiska in zlorabo pooblastil, prisiljen stopnjevati oblike sindikalnega pritiska," so odločni zdravniki.

Pravno mnenje o obrazcu Fidesa

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Javoje
24. 07. 2010 14.42
Na eni od spletnih strani je objavljeno, da naj bi (?)novembra 2008 eden od slovenskih radiologov dobil izplačano 18.435 evrov bruto: (redno delo 5.100 evrov, stanje pripravljenosti 1.500, dežurstva in nadure 5.700, poračun za dodatne programe v drugi polovici leta 2008 približno 4.100 evrov ...). Povprečna plača naj bi bila oktobra 2008 1.424 evrov bruto za oktober 2008; predsednik vlade pa je zaslužil 6.361 evrov bruto. * * * Ali lahko FIDES: 1. Potrdi ali zanika zgornje številke (z DA ali NE, noben komentar in "razlaga" nista potrebna, številke preprosto držijo ali ne in pač so, kakršne so). 2. Pojasni zakaj so zgroženi in zakaj napovedujejo "stopnjevanje oblik sindikalnega pritiska"?
Javoje
24. 07. 2010 13.24
Tole se najde na internetu (zgoraj se omenja v članku "novodobno suženjstvo"): "Kot poroča Radio Slovenija, je bila najvišja plača tokrat izplačana v Splošni bolnišnici Celje, znašala pa je 12.286 evrov bruto. Drugo mesto je zasedel zaposleni na mariborskem kliničnem centru. Prejel je 12.271 evrov bruto. Poročilo Ajpesa o aprilskih plačah v javnem sektorju V nadaljevanju najdemo še zdravnike iz šestih bolnišnic, ki so aprila na račun nadurnega dela oziroma dodatkov, o čemer med socialnimi partnerji prav v teh dneh poteka vroča razprava, zaslužili več kot 10.000 evrov bruto, in zaposlene v kar 26 zdravstvenih zavodih, ki so prejeli od 7 do 10 tisoč evrov bruto. Ob tem je treba pojasniti, da agencija za javnopravne evidence za vsak zavod oziroma organ navaja zgolj najvišjo izplačano plačo, zato ni jasno, koliko je bilo aprila vseh zdravnikov, ki so prejeli plače, višje od evidentiranih zneskov. Za primerjavo pa: predsedniki državnega zbora, republike in vlade so aprila prejeli skoraj za polovico nižje plače od najbolje plačanih zdravnikov, še poroča Radio Slovenija.
Javoje
24. 07. 2010 01.08
Zaradi treh razlogov: 1. Ker so na višku največje gospodarske krize zahtevali in dosegli 30% dvig plač. 2. Ker jih tako zelo malo ni, ki zaslužijo več, kot kdorkoli v javem sektorju - in ni niti pošteno niti humano, da morajo delati stotine nadur na mesec v obliki dežurstev. 3. Ker jih kar nekaj sedi na dveh stolih - javnem in zasebnem. V javnem vrste, v zasebnem "kšeft". Nikomur nisem favš, ampak sodniki popoldan tudi nimajo odprtih svojih odvetniških pisarn.
mikic007
23. 07. 2010 22.50
Super je to kar si povedal. Ampak zakaj ne bi začeli torej kar pri vseh. Zakaj ravno pri zdravnikih? S celim javnim sektorjem, ki ga večina sploh ne pozna, je skrit pred očmi javnosti, kar zdravniki pač niso. Nisem zdravnik, nihče od mojih bližnjih ni, ne "zagovarjam" jih, ker bi imel kaj od tega, ampak zato, ker me ta gonja proti njim moti. In motiti bi morala vse tiste "strpneže", ki jih je toliko, ko je treba zagovarjati pravice manjšin. To kar si ti govoril, bi moral posplošiti samo na ves javni sektor in bi zvenelo super, tako pa ne...
Javoje
23. 07. 2010 21.36
mikic007 - večina zapisanega drži. Kakovosten in delaven zdravnik ne more delati za 2.000 ali 3000 bruto na mesec, ampak nedvomno za več. Vendar, "plače vzete iz konteksta" bo pa nujno treba dati v kontekst. In pri tem predvsem odpraviti uravnilovko med bolj in malo manj delavnimi zdravniki. Da nekateri garajo cele dneve je jasno, ampak nekateri menda ne - bo treba enkrat s pravimi podatki na mizo - pa plače diferencirati glede na opravljeno delo. Drugo - bo treba s podatki pojasniti, koliko dni dopusta imajo (nekateri-?) zdravniki v javnem zdravstvu? Tretje - bo treba zarezati črto med delo v zasebnem in privatnem sektorju in ju popolnoma ločiti. In četrto - sprostiti popolnoma pretok zdravnikov v državo (in iz nje!) - pa enako storiti za paciente (tiste, ki to želijo).
mikic007
23. 07. 2010 21.11
Plače zdravnikov, ki jih omenjajo mediji so vzete iz konteksta. Ker direktor javnega zavoda zasluži 10.000€ lahko rečemo, da vsak delavec v javni upravi zasluži toliko? Ne, velika večina jih zasluži bistveno manj. Enako je pri zdravnikih. Dejstvo je, da je delovnopravna zakonodaja jasna in zdravniki ne rabijo delati toliko, kot delajo zdaj. Sedaj vsaj dobijo kompenzacijo v denarju, če se bo ta zmanjšala, bodo jasno, kot bi vsi mi, izbrali raje svoj čas in družino. Ni več socializem, jasno je, da zdravnik pač mora imeti višjo plačo, kot ključavničar, saj je tako tudi v tujini. Spet bo prišel čas, ko nam bodo bežali ven. Si to kdo želi? Dokler si zdrav mogoče, ko pa ležiš tam, pa raje ne slišiš bolgarskega dohtarja. Zdaj se vsi spravljajo na zdravnike, kaj pa je z vsemi direktorji nepomembnih uradov, občinskih podjetij ipd.? Plače so zelo visoke, delovna mesta zagotovljena po poznanstvih (ne po vloženem trudu, kot v zdravstvu) in ogromno jih je. Pomesti bo potrebno pred vsakim pragom, pri zdravstvu pa drugje, ne takoj pri plačah.
rewritable@email.si
23. 07. 2010 19.13
oprosti,... ni se mi posvetilo, da samo citiras. Ne vem, kje so dobili te stevilke (verjetno za podjemne pogodbe za druge zavode). Realne stevilke so tretjina do max polovica tega zneska.
rewritable@email.si
23. 07. 2010 19.12
bobbymcgee, to si si enostavno izmislil.
Javoje
23. 07. 2010 18.58
Ali to, kar sem prebral na eni od spletnih strani drž?: "Zdravnik za dežurstvo na ravni osnovne dejavnosti dobi bruto: •812,85 evra za nedeljsko dežurstvo, ki se začne v nedeljo zjutraj ob 7. uri in konča v ponedeljek zjutraj ob 6. uri. •663,79 evra za dežurstvo od sobote zjutraj od 7. ure do nedelje zjutraj do 6. ure. •261,12 evra za dežurstvo v delovniku, ki se začne ob 20. uri in konča naslednje jutro ob 6. uri. •Izplačila za dežurstva v bolnišnicah so višja." V zgornjem članku piše: "...delo pod prisilo, ki je sicer definicija novodobnega suženjstva,“ je razložil predsednik sindikata Konrad Kuštrin."
papaaa!
23. 07. 2010 18.46
hipokratovo prisego naj preimenujejo v hipokritovo!
papaaa!
23. 07. 2010 18.45
novodobno suženjstvo!? ja ob dohodku cca 17 000 eur. na mesec, se dr. milošević res počuti kot suženj!
Javoje
23. 07. 2010 18.39
3. junija je Dnevnik objavil: "Pri najbolje plačanemu zdravniku so celo presegli dohodke na račun rednega dela. Podatki potrjujejo, da je ura dežurstva precej bolje plačana od rednega dela..." Nekje drugje pa beremo: "S spremembami kolektivnih pogodb želijo zdravnikom porezati število dni letnega dopusta. Upravni odbor ugotavlja, da je od 40 do 60 dni letnega dopusta nedopustno." Zanimivo - koliko imamo pa mi ostali letnega dopusta?
Javoje
23. 07. 2010 18.01
"... naši politični odločevalci menijo, da mora zdravnik delati neomejeno". To je v popolnem nasprotju z zapisanim "...opravljanje nadurnega dela v skupnem trajanju 144 ur (za 18 tednov)". Omejitev je torej jasno postavljena. Kdo torej tu koga zavaja? Predvsem pa: 1. Zakaj se ne uvede turnusno delo? 2. Takoj ne razpiše mednarodnih razpisov za zaposlovanje zdravnikov? Kdor se prijavi in izpolnjuje pogoje - naj se zaposli. 3. Zakaj na ti dve vprašanji (saj se že mesece postavljata) nilkakor ni odgovorov?
gizadlinka
23. 07. 2010 17.38
da jih ni sram te zdravnike, najprej se na račun državve oz. delavcev šolajo do 30.leta, potem koristijo porodniške in druge ugodnosti do 50.leta, potem se pa kar naprej petelinijo da imajo premale plače. Če pa si slučajno bolan, te pa itak čimprej odslovijo. Res je ,da je veliko namišljenih bolnikov, ampak takega itak laik spozna na daleč, ni treba da si zdravnik. Ko pa vidim tega kuštrina, mi kar slabo postane, groza če bi moral človek priti v njegove roke. Samo za dnar se mu gre, kaj pa ta Hipokratova prisega, a več ne velja.
babls
23. 07. 2010 17.38
heh.....v naši "vukojebini" je premalo zdravnikov za vsa dežurstva urgence, ki morajo biti, če se želi davkoplačevalcen nuditi vsaj osnovno zdravstvo..........ok dejstvo je, da niso malo plačani, pa vendar se lih ne tepejo za ta dežurstva (jebada je, če moreš dežurat 24 ur in potem odpikat še svojo ordinacijo)..........verjetno domov ne pridejo sveži k rožice a ne...... p.s.: gre za ZD ne za SB......
victoriosus
23. 07. 2010 17.24
Zdravniki hočejo delati manj. In jim vlada tega ne pusti. Poleg tega so zdravniki grdi, ker za svoje delo zaslužijo denar. A samo jaz vidim ironijo?!
wert1
23. 07. 2010 17.17
@odbogaposlan prosim, pokaži mi jih 10! pa lep pozdrav
vicki
23. 07. 2010 17.12
Zakaj ne bi zdravniki delali na 3 ali 4 smene, tako kot ostali delavci. Bi bili veliko manj obremenjeni z nadurami, ker bi vsak pač oddelal svojih 8 ur, pacienti pa bi imeli skoz zagotovljeno oskrbo.
odbogaposlan
23. 07. 2010 16.41
novodobni sužnji zdravniki - z jadrnicami?!?