Slovenija

Davki: Premalo o bistvenem

Ljubljana, 06. 09. 2006 14.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odprava davčnih anomalij pri obdavčitvi podjetij je pomemben del reforme, menita finančni minister in njegov državni sekretar.

Bajuk o 'gnilem kompromisu'

"Davčna reforma v obdobju prevzemanja evra je podobna servisiranju letala med čezoceanskim poletom. Z razpravljanjem, ali je turbina boljša od propelerja, se samo izgublja čas, saj ju med poletom ne moremo zamenjati." Finančni minister Andrej Bajuk o očitku Jelka Kacina (LDS), da je davčna reforma 'gnil kompromis'

Dosedanja javna razprava o spremembi davčne zakonodaje se je po Bajukovem mnenju preveč osredotočila na višino davčnih stopenj pri dohodnini, premalo pa je bilo govora o drugih davkih, "ki so prav tako pomembni".

"Skoraj nič ni bilo razprav o tem, kaj vse je bilo narejeno od decembra 2004, ko je ta vlada prevzela odgovornost," je povedal finančni minister, pri čemer naj bi bile zlasti pomembne spremembe zakona o davku pravnih oseb in zakona o davčnem postopku.

Finančni minister Andrej Bajuk: Javna razprava se je omejila zgolj na obdavčitev osebnih dohodkov
Finančni minister Andrej Bajuk: Javna razprava se je omejila zgolj na obdavčitev osebnih dohodkov FOTO: 24ur

Konec davčnih 'anomalij'

Dividende in kapitalski dobički pogojno izvzeti iz obdavčitve

Za holdinge je mnenju finančnega ministrstva zelo pomembno, da bodo dividende in kapitalski dobički ob določenih pogojih izvzeti iz obdavčitve. S tem naj bi vlada spodbudila tuja in tudi domača vlaganja ter s tem enakopravno obravnavo kapitala.
Državni sekretar na finančnem ministrstvu Andrej Šircelj je pri tem poudaril pomen ukinitve določenih "anomalij" kot so dvojne obdavčitve, kar je predlagalo ministrstvo v zakonu o davku na dohodek pravnih oseb.

"V sedanjem sistemu imamo številne dvojne obdavčitve na področju izplačevanja dividend in priznavanja določenih odhodkov," je povedal Šircelj. Kot primere dvojnih obdavčitev je Šircelj navedel obdavčitev uporabe službenih avtomobilov, zaradi katere je treba hkrati plačati davek za boniteto pri dohodnini, obenem pa gre za davčno nepriznani odhodek. "Smo ena redkih držav, če ne edina v EU, ki ima takšno rešitev," je povedal državni sekretar. Ministrstvo predlaga odpravo tovrstne omejitve, kar pomeni, da bo od vseh odhodkov, od katerih bo plačana dohodnina, uporaba službenega avtomobila davčno priznani odhodek.

Višina dnevnic ne bi bila več določena

Prav tako predlagajo odpravo uredbe, ki določa višino povračil za zaposlene. Višina dnevnic za potrebe davka od dohodka pravnih oseb je zdaj omejena, s predvidenimi spremembami pa ne bo več določena. "Od vseh odhodkov, od katerih bo plačana dohodnina, bodo to davčno priznani odhodki," je povedal Šircelj. Dnevnice bodo tako davčno priznani odhodek v višini obračunanih zneskov, od katerih bo dejansko že plačana tudi dohodnina.
Državni sekretar na finančnem ministrstvu Andrej Šircelj: Odpravljene anomalije glede dvojnih obdavčitev in davčnega postopka
Državni sekretar na finančnem ministrstvu Andrej Šircelj: Odpravljene anomalije glede dvojnih obdavčitev in davčnega postopka FOTO: 24ur


Šircelj je potrdil, da se ukinja olajšava za opremo, kar je pojasnil z dejstvom, da učinki te olajšave na dodatno investiranje niso takšni, kot pa je sam znesek olajšave. Po drugi strani pa so v pripravljene spremembe zakona vnesli ukrepe, ki so po njegovih besedah tudi zelo pomembni za razvoj podjetništva ter za ustvarjanje čim višjega dobička podjetij, ta pa naj bi se uporabljal za nadaljnjo rast.

Dolgoročne rezervacije: 50-odstotni priznan odhodek

"Na področju dolgoročnih rezervacij se vračamo v sistem, ki smo ga že imeli," je še povedal Šircelj. S tem želi vlada po njegovih besedah prevzemati tveganje, ki ga imajo podjetja na trgu, denimo glede prodaje, plačil, garancij. Po novem jim bo država vnaprej priznala odhodke za ta tveganja v višini 50 odstotkov, je napovedal. Spremembe je omenil tudi na računovodskem področju.

Podaljšan rok za pritožbe

SD pričakuje pojasnila

Poslanska skupina SD je danes znova izpostavila, da želi od vlade še pred odločitvijo o spremembi davčnega sistema pridobiti jasne odgovore na vprašanja, ki so jih zastavili. Kot je dejal vodja poslanske skupine Miran Potrč, so zahtevali tudi, da se zakonodajo sprejme po rednem postopku. Po Potrčevem mnenju je nerealno in nemogoče, da bi državni zbor v mesecu in pol ali dveh obravnaval vsa vprašanja.

V SD predlagajo nekatere spremembe tako pri predvideni obdavčitvi pravnih kot fizičnih oseb, od vlade med drugim želijo pojasnilo, kako bo nadomestila predvideni primanjkljaj v proračunu.

V spremembah zakona o davčnem postopku je Šircelj izpostavil podaljšanje roka za pritožbo s 15 na 30 dni, možnost popravljanja davčnih napovedi tudi po njihovi oddaji ter možnost odloga plačila oz. obročnega odplačevanja davčne obveznosti. "Pri zakonu o dohodnini bo mogoče že za leto 2006 urediti tako, da bodo zavezanci prejeli napoved že delno izpolnjeno," je še povedal Šircelj.

Za finančnega ministra je posebej pomembna javna razprava o svežnju sprememb sedmih davčnih zakonov, ki bo sledila v naslednjih tednih in mesecih. "Pomembno je, da so državljani seznanjeni z učinki davčne reforme," je poudaril Bajuk, zato zakona v državnem zboru ne bodo obravnavali po hitrem postopku.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rijad Proši?
11. 09. 2006 22.14
Danes sem teku na Slovanu, in mimogrede videl kako nekateri politiki igrajo tenis. SAMOPOMEMBNI, sluzasti, ki si niso pošteno zaslužili kosila .
jaka37
11. 09. 2006 21.53
nintendo64. Kako lahko nekdo, ki je reven in to pomeni, da nima denarja troši več? Če želiš trošiti, potrebuješ denar. Če tega ni, potem tudi trošiti ne moreš. Že osnova ekonomske logike ti pove, da se država ne da financirati na bremenih slabše plačanih ljudi. Res pa je, da se tem bolj pozna kot tistim z več sredstvi. Reforme so nujno potrebne. Po mojem premalo usmerjene v gospodarstvo in nekoliko preveč v socialo. Zgleda, da je bil sprejet nekakšen kompromis, s katerim nihče ne bo ravno najbolj zadovoljen, kar pomeni, da je rešitev dobra. Saj takrat, ko nobena stran ni najbolj zadovoljna pomeni, da je zadeva ok. Sicer pa se bo mogel narod navaditi, da bo moral tudi sam nekaj narediti za svoj uspeh, država ni dolžna dajati ljudem, dolžna je poskrbeti za pogoje in možnosti, vse to pa je vlada naredila- Žal so še vedno nekateri, ki zaostajajo (tudi s sposobnostmi) in še vedno živijo v prejšnjem režimu.
nintendo64@email.si
11. 09. 2006 21.33
Vse novosti so usmerjene k bogatejšim prebivalcem. Gospodarsko rast bomo povečali, če bo lahko večinski "revnejši" sloj več trošil. Tisti bogati ne bodo nič več trošili, kot že trošijo... Vsak pa ve, da se za večino ne bo nič spremenilo.
albertinum@excite.com
11. 09. 2006 21.25
In kako bo nov davčni sistem pripomogel k gospodarski rasti? Po besedah finančnih strokovnjakov se za podjetja ne spreminja nič. Vlada nima pojma o financah in zdaj nekaj meša, da bi izgledalo, kot da dela. Da ne govorim, da je Janša govoril, da je enotna davčna stopnja ključna za uspeh reform. Enotne davčne stopnje ni, torej so po Janševih besedah padle tudi reforme.
kritika@email.si
11. 09. 2006 20.43
Davčni postopek je bistveno poenostavljen, davčni sistem je bolj usmerjen k temu, da pripomore h gospodarski rasti, ki je bistvena za ekonomsko blaginjo sleherne države. Zato so edini nesmisli tvoji komentarji albertinum.
janezek123@gmail.com
11. 09. 2006 20.32
In kaj naj bi bilo v tem clanku nesmiselnega? Razen omembe davcnih nesmislov, ki jih sedaj koncno smiselno ukinjajo...
albertinum@excite.com
11. 09. 2006 19.45
Kot davkoplačevalec plačujem vlado za to, da dela v korist državljanov, ne pa da brezglavo producira nesmisle.