Slovenija

Cvikl: Zmagal je razum

Ljubljana, 24. 04. 2007 18.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

DZ je za predsednika preiskovalne komisije o nakupu oklepnikov 8X8 imenoval poslanca SD Milana M. Cvikla.

Milan M. Cvikl je predsednik preiskovalne komisije o nakupu oklepnikov 8x8.
Milan M. Cvikl je predsednik preiskovalne komisije o nakupu oklepnikov 8x8. FOTO: POP TV

Državni zbor je potrdil člane nove preiskovalne komisije o nakupu oklepnikov 8X8 ter po postopkovnih zapletih za predsednika komisije imenoval poslanca SD Milana M. Cvikla, (za 45, proti 14). Državni zbor tudi v drugo ni imenoval zamejskega Slovenca Marjana Terpina za člana programskega sveta RTV Slovenija. Do potrebne večina 46 glasov sta mu zmanjkala dva glasova, saj je uspel prepričati le 44 poslank in poslancev.

Današnje glasovanje je zame neke vrste moralna obveza, da se potrudim, da bom v skladu z zakonom o parlamentarni preiskovalni komisiji in v skladu s poslovnikom izvajal dokaze in ugotovil, ali je bilo vse v povezavi z omenjenim nakupom narejeno v skladu z razpisi, predpisi in v skladu z zakonodajo. Milan M. Cvikl

Dobro je, da je koalicija uvidela, da je prav, da ima opozicija v tem mandatu svojo prvo parlamentarno preiskovalno komisijo, je po imenovanju dejal Cvikl. Imenovanje komisije zato razume kot potrditev zmage razuma. Prvo sejo komisije, na kateri bodo začrtali delo, namerava sklicati konec maja oz. v začetku junija, potem ko se bo seznanil z vso dokumentacijo.

Opozicijski poslanci iz vrst LDS, SD, NP (podpise izpod zahteve so umaknili poslanci SNS) so zahtevali ustanovitev preiskovalne komisije, potem ko je državni zbor 15. februarja na izredni seji o domnevno spornem poslu s finskimi oklepniki patria s preglasovanjem ugotovil, da obrambni minister Karl Erjavec ni zavajal javnosti glede postopka nabave in vrednosti oklepnikov ter da sklenjena pogodba ni škodljiva.

Cvikl je zadovoljen s sestavo komisije, saj je med člani "kar nekaj velikih poznavalcev te problematike".

Cviklova kandidatura kamen spotike

Poslanska skupina SD je za predsednika komisije, ki naj bi preiskovala domnevno sporen vladni nakup finskih oklepnikov patria, predlagala nekdanjega poslanca LDS Milana M. Cvikla (SD). Čeprav mesto predsednika pripada predlagateljem zahteve za preiskavo, pa je bila Cviklova kandidatura kamen spotike, še zlasti njegovo delovanje v času, ko je bil predsednik komisije za nadzor nad porabo javnega denarja in naj bi kot predsednik te komisije po mnenju koalicije ravnal v nasprotju s parlamentarnim poslovnikom.

Koalicija za preložitev glasovanja

Med koalicijskimi poslanskimi skupinami Cvikl namreč ni užival zaupanja. Koalicijska večina je danes predlagala preložitev glasovanja, vendar pa sklep ni bil izglasovan. Predsednik DZ France Cukjati je zato sejo prekinil in sklical posvet vodij poslanskih skupin. Po posvetu so nadaljevali s postopkom imenovanja predsednika te komisije.

Komisija bo preiskovala domnevno sporen vladni nakup finskih oklepnikov patria.
Komisija bo preiskovala domnevno sporen vladni nakup finskih oklepnikov patria. FOTO: POP TV

Alojz Sok (NSi) se ne strinja z načinom dela, "kot ga razume Cvikl v DZ in ne s takšnim načinom prestopanja, kot so ga uprizorili poslanci LDS". Tudi Rudolf Petan (SDS) meni, da ni nobenega jamstva, da bo Cvikl spoštoval poslovnik pri vodenju preiskovalne komisije. Franc Pukšič (SDS) pa nasprotno nima težav s sestavo komisije. Če je nekdo delal v nasprotju z veljavno zakonodajo, je dolžan odgovarjati pred parlamentom in volivci, je dejal Pukšič.

Podpredsednik komisije je poslanec iz vrst SDS Robert Hrovat. Med člani so še iz vrst LDS Rudolf Moge, iz vrst NSi Alojz Sok, iz SLS Josip Bajc, poslansko skupino NP bo zastopala Cveta Zalokar Oražem, SNS Zmago Jelinčič in DeSUS Vili Rezman.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič je pred glasovanjem s proceduralnim predlogom predlagal, da bi skladno z dogovorom vodij poslancev koalicije o tem glasovali 7. maja. Temu sta v imenu SD in LDS ostro nasprotovala Miran Potrč in Rudolf Moge, češ da želi s takšnim načinom koalicija onemogočiti delovanje preiskovalne komisije, ki jo prvič v tem mandatu predlaga opozicija. Predlog za preložitev ni bil sprejet, saj mu je nasprotovala več kot tretjina poslancev.

Državni zbor je danes preložil tajne volitve podpredsednika državnega zbora iz vrst najmočnejše opozicijske poslanske skupine. SD predlaga, da to funkcijo še naprej opravlja Marko Pavliha (SD). Glasovanje o Pavlihi je namreč del svežnja razdelitve sedežev in vodstvenih mest v delovnih telesih po izstopu 12 poslancev iz poslanskega kluba LDS.

"Nekoga je močno strah, da bi ta komisija začela delovati v predlagani sestavi," je menil Moge, zato gre za očitno zaviranje in zaušnico komisiji pred začetkom njenega dela. Edino normalno je, da tisti, ki so predlagali komisijo, predlagajo tudi njenega predsednika, pa je dejal Potrč.

V komisiji s člani sodelujejo vse poslanske skupine (z izjemo poslancev narodnih skupnosti), podpredsednik komisije je iz vrst koalicijske SDS Robert Hrovat.

Še ena preiskovalna komisija

DZ bo v četrtek odredil še eno orožarsko preiskovalno komisijo. To so zahtevali poslanci koalicijskih strank, potem ko predlagatelji prve preiskave niso privolili v njeno razširitev še s preiskovanjem domnevno spornih nakupov oborožitve in vojaške opreme vse od leta 1994 naprej. Nakup izraelskih havbic, minometov, šestkolesnih oklepnih vozil valuk, letal pilatus, vladnega leta falcon, obnovo zastarelih tankov sovjetske izdelave T55 bo tako preiskovala nova preiskava.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

exim@t-2.net
26. 04. 2007 09.12
pkorosec:ti pa sigurno nikoli nisi poslusal Cvikla govoriti. vsaj in najmanj 2x ponovi isti stavek, ga obrne okoli, nikoli pa nic konkretnega in, predvsem, nic konstruktivnega ne pride iz njegovih ust. ves, pkorosec, ce bi bil moralen in clovek nacel, ne bi skakal iz stranke v stranko. amen!
pkorosec
25. 04. 2007 15.46
doki007, mislim da se motis, ko trdis, da bo vse prislo nad. Vraga! Ne bo! Praksa zadnjih 16 let je ta imamo eno afero za drugo, za katero se ustanovi dobro placana preiskovalna komisija, ki preiskuje in preiskuje, odkriva toplo vodo, a na koncu ni nihce kriv. Tako je bilo v prejsni vladi in zdajsni. Ko postane vroce, pa spet iz neke luknje ven potegnejo kosti domacih pomagacev nacistov in preusmerijo pozornost proc od aktualnih problemov.
doki007@email.si
25. 04. 2007 14.29
Cvikl je bolj pameten kot Janša, Bajuk in vsi simpatizerji SDS- a skup ,.....v tem nakupu je ogromno nepravilnosti za katere ša zdaleč ni kriv Erjavc ampak leader stranke in vlade in njegovi kompanjoni ,....vse bo pršl na dan ....
pkorosec
25. 04. 2007 13.38
cmask, kaj pa bluzis, da se stresa nad nami, normalnimi ljudmi? Pa mater ste pateticni obupanci! Bojite se Cvikla, ker je bil imenovan za predsednika preiskovalne komisije glede nakupa Patria. Joj, kak bodo spet ubogi desnicarji trpeli. Te preiskovalne komisije itak nikoli ne najdejo nobenega epiloga. Ceravno gre pri nakupu Patrije po mojem mnenju za eno najvecjih potegavscin zdajsne Republike Slovenije, pa dvomim o smiselnosti te komisije, ker je itak vsem vrabcem na veji jasno, da do epiloga ne bo prislo, saj ima parlamentarna večina absolutno oblast.
exim@t-2.net
25. 04. 2007 10.19
Tako zafrustriranega cloveka pa se ne. Kljub mojim zrelim letom, mi ni bilo do sedaj se nikoli dano biti v stiku s tako negativno in nezrelo osebo, kot je Cvikl. Zalostno, da mora nekdo, ki res nima nobene pameti, stresati svojo zafrustriranost nad nami, normalnimi ljudmi.
falcon007@email.si
25. 04. 2007 07.33
Cvikl nima nič razuma, zato pri njemu razum ne more zmagati.
Franc Kavka
24. 04. 2007 19.36
Že brez njega je dovolj sr****.