Slovenija

Cvikl zahteva dokumentacijo

Ljubljana, 18. 09. 2007 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov, Cvikl je dejal, da MORS ni dostavil vseh dokumentov.

Ministrstvo za obrambo komisiji DZ, ki preiskuje vladni nakup finskih oklepnikov patria, ni dostavilo vse dokumentacije o nabavi oklepnikov, je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik komisije Milan Cvikl (SD). Komisija še vedno ni dobil ponudbe Rotisa, temveč je dobila le dopolnitve ponudbe, je pojasnil Cvikl. Komisija bo zato zahtevala, da ji ministrstvo posreduje obe prvotni ponudbi, saj drugače ne more primerjati originalnih ponudb dveh ponudnikov.

Komisija bo zahtevala, da ji ministrstvo posreduje obe prvotni ponudbi, saj drugače ne more primerjati originalnih ponudb dveh ponudnikov.
Komisija bo zahtevala, da ji ministrstvo posreduje obe prvotni ponudbi, saj drugače ne more primerjati originalnih ponudb dveh ponudnikov. FOTO: POP TV

Po Cviklovih besedah je zunanji svetovalec komisije Aleksij Mužina, sicer poznavalec sistema javnega naročanja in bivši predsednik državne revizijske komisije, že pripravil povzetek naročila zaupne narave ministrstva glede nabave oklepnikov. Kljub temu, da ima dokument oznako interno, pa Cvikl pričakuje, da se bo komisija na četrtkovi seji uspela dogovoriti, da se objavijo celotni oz. nekateri deli dokumenta.

Cvikl je napovedal, da namerava zaradi zapletov v zvezi s pritožbo drugega ponudnika predlagati, da bi komisija v končnem poročilu predlagala državnemu zboru, da se tudi za naročila zaupne narave zagotavlja pravno varstvo. V primeru nakupa patrij je namreč ministrstvo zavračalo možnost pritožnika do pritožbe, ker je bil nakup izveden na podlagi zaupne narave.

Nakup oklepnikov s posrednikom

Predsednik komisije bo sicer tudi predlagal, da komisija državno tožilstvo zaprosi, naj od hrvaških kolegov pridobi vso dokumentacijo, ki jih imajo v zvezi s trgovanjem orožja v času po osamosvojitvi.

Cvikl je še spomnil, da tudi hrvaška kupuje finske oklepnike. "Za delo te komisije pa je pomembno, da hrvaška kupuje oklepnike neposredno od proizvajalca, kjer bo sodeloval tudi domači proizvajalec. Hrvati kupujejo brez posrednika, zakaj Slovenija kupuje oklepnike s posrednikom," se je vprašal Cvikl.

Kot je znano, ima preiskovalna komisija dva področja dela, in sicer raziskati okoliščine pri pripravi in izvedbi nakupa oklepnih vozil in preveriti sum o povezavi med akterji tega nakupa in nekdanjimi akterji prodaje orožja med leti 1991 in 1993. Cvikl bo zato komisiji predlagal, da pridobi dokumentacije dveh preiskovalnih parlamentarnih komisij, ki sta se ukvarjala s trgovino z orožjem. Po njegovem mnenju pa bi morala komisija pridobiti tudi ostale dokumente, s katerimi razpolagajo organi pregona.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

manjakranjc@hotmail.com
18. 09. 2007 21.54
kej si JOŽAJOŽA, še nič nisi komentiral?