Slovenija

Cukova zavrača očitke

Ljubljana, 12. 10. 2005 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po štirih mesecih očitkov na račun sklada kmetijskih zemljišč je odstopila direktorica sklada Marja Majer Cuk.

Marja Majer Cuk odstopa s položaja direktorice sklada
Marja Majer Cuk odstopa s položaja direktorice sklada FOTO: POP TV

Direktorica sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Marja Majer Cuk bo s 1. novembrom iz osebnih in zdravstvenih razlogov odstopila s položaja. Svojo odstopno izjavo je že posredovala Državnemu zboru in vladi.

Majer Cukova je sporočila, da je "delo opravljala v skladu z zakonskimi določili ter letnimi finančnimi in delovnimi načrti, kar kaže tudi uspešno zaključeno leto 2004, ko so prihodki presegli odhodke za 500 milijonov tolarjev".

Direktorja sklada kmetijskih zemljišč in gozdov za štiri leta z možnostjo ponovnega imenovanja na predlog vlade imenuje Državni zbor. Majer Cukova je bila za direktorico sklada marca 2003 imenovana že drugič.

Kot je pojasnila Majer Cukova, so se kljub korektnemu šestletnemu delu in ponovnem imenovanju pred dvema letoma v zadnjih mesecih pojavljali žaljivi in povsem neutemeljeni očitki o nepravilnostih in nezakonitostih na skladu, čeprav do zdaj še nobena nepravilnost ali nezakonitost ni bila dokazana.

Majer Cukova je mnenja, da je sklad "z vso odgovornostjo vodila šest let, in to ne samo v funkciji kmetijskega pomena, temveč tudi z zavedanjem vloge pri gospodarskem razvoju tako na državni kot na lokalni ravni". Pri tem pa je imela, kot je zapisala, v mislih predvsem, da upravlja z državno lastnino kot nacionalno dobrino, kar zemljišča so.

Očitki o okoriščanju

Ugibanja o morebitnem odstopu Majer Cukove se pojavljajo od začetka junija, ko je izbruhnila afera v zvezi s poslovanjem sklada kmetijskih zemljišč in gozdov. Zdaj že nekdanji član nadzornega odbora sklada Milan Kuster ji je namreč očital, da se je okoristila pri preprodaji zemljišč. Kustrove očitke je Majer Cukova zavrnila in jih označila za "laži" ter menila, da gre "za grobo natolcevanje in blatenje dobrega imena vseh, ki smo navedeni".

Lukačičeva odstopa Majer Cukove zaenkrat še ne komentira
Lukačičeva odstopa Majer Cukove zaenkrat še ne komentira FOTO: POP TV

Domnevne nepravilnosti pri poslovanju sklada je obravnaval tudi nadzorni odbor sklada. Stari odbor je na zadnji seji pred iztekom svojega mandata, 14. junija, sicer sprejel letno poročilo o delovanju sklada v letu 2004, vendar pa je v predlogu svetu sklada zahteval izredno revizijo poslovanja sklada, odločili pa so se tudi, naj delovanje sklada pregleda računsko sodišče. Poslovanje sklada so pod drobnogled vzeli tudi ljubljanski kriminalisti.

Kuster je, potem ko se je staremu nadzornemu odboru sklada 19. junija iztekel mandat, vse dokumente o domnevnih nepravilnosti v skladu posredoval novim nadzornikom. Z domnevnimi nepravilnostmi v poslovanju sklada se je tako ukvarjal tudi nov nadzorni odbor, ki ga vodi Marija Osvald. Osvaldova je že udeležencem prve seje novega odbora konec julija predstavila vso dokumentacijo, ki ji jo je predal Kuster.

Osvaldova brez komentarja

Osvaldova odstopne izjave Majer Cukove ni želela komentirati, je pa nekoliko več povedala glede navedbe Majer Cukove o uspešnem zaključku leta 2004, ko so prihodki presegli odhodke za 500 milijonov tolarjev. "Pol milijarde presežka prihodkov nad odhodki je rezultat prodaje državnega premoženja in s tem se ni mogoče hvaliti," je povedala Osvaldova.

Kot je pojasnila, sklad upravlja s finančnimi sredstvi, ki jih dobi z gospodarjenjem s kmetijskimi zemljišči, kmetijami in gozdovi. Presežek prihodkov nad odhodki je tako v skladu s finančnim načrtom in programom sklada ter prihodek državnega proračuna, če se medresorsko ne odloči drugače. Do danes pa v državni proračun ni šel niti tolar, je povedala Osvaldova.

''Tajni'' predlog o odstopu

Nadzorni odbor sklada kmetijskih zemljišč in gozdov je nato sredi avgusta na izredni seji na tajnem glasovanju sprejel sklep, po katerem je Majer Cukovi predlagal odstop. Majer Cukova je takrat dejala, da se ji zdi "nelogično in smešno, da je nadzorni odbor predlagal moj odstop, glede na to, da so pri vseh postopkih do sedaj niso ugotovili nobenih nepravilnosti in nezakonitosti." Dodala je, da odpovedi ne misli dati.

Majer Cukovi nekdanji član nadzornega odbora sklada očita okoriščenje pri preprodaji zemljišč
Majer Cukovi nekdanji član nadzornega odbora sklada očita okoriščenje pri preprodaji zemljišč FOTO: POP TV

Člani nadzornega odbora sklada kmetijskih zemljišč so nato na dopisni seji 1. septembra ugotovili, da delo na skladu ne poteka normalno in ob tem direktorico sklada, ki je na bolniškem dopustu od 25. avgusta, opozorili, naj v skladu s statutom sklada v osmih dneh skliče izredno sejo sveta, na kateri bi se ta organ upravljanja, dopolnjen z novimi člani, konstituiral in začel z delom.

Svet sklada kmetijskih zemljišč in gozdov se je odzval na opozorilo nadzornega odbora sklada in se konec septembra sestal na ustanovni seji, na kateri so člani sveta zaradi daljše bolniške odsotnosti Majer Cukovo pozvali, da nemudoma imenuje pristojno osebo s polnimi pooblastili, ki jo bo nadomeščala v času njene odsotnosti.

Lukačičeva bo spoštovala odločitev

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Marija Lukačič je poudarila, da bo odločitev Majer Cukove spoštovala in že v naslednjih dneh pričela z aktivnostmi za iskanje novega direktorja. "Direktorica je prišla do odločitve, da je njen odstop najboljša poteza za njeno zdravje in poslovanje sklada."