Slovenija

Cesto hočejo do konca maja

Ljubjana, 08. 12. 2008 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hitra cesta čez Rebernice mora biti končana v pol leta, zahtevajo v Vipavski dolini. Gradnja se vleče zaradi številnih pritožb neizbranega izvajalca del. Vložili so jih že 17.

V Vipavski dolini vztrajajo, da mora biti hitra cesta prek Rebernic končana do konca maja prihodnje leto. "Ne pristajamo na julij ali drugo polletje," je poudaril novogoriški župan Mirko Brulc. Delegacija iz Vipavske dolini se je o problematiki gradnje omenjene ceste pogovarjala na ministrstvu za promet v Ljubljani.

Po regionalni cesti prek Rebernic se vsak dan v povprečju pelje 1700 tovornjakov. Vsi pa pot nadaljujejo skozi Podnanos, kjer vaščani čakajo tudi deset minut, da lahko prečkajo cesto. Če hitre ceste ne bo do začetka naslednje turistične sezone, bodo zahtevali obvoz okoli vasi.

V Vipavski dolini vse intenzivneje opozarjajo na počasnost gradnje slabih 10 kilometrov dolgega odseka hitre ceste prek Rebernic in celo napovedujejo zapore ceste za prihodnje poletje. Gradnja se vleče zaradi javnega razpisa za elektro in strojno opremo zadnjih dveh predorov in dveh vkopov, ko neizbrana družba Vidoni vlaga pritožbe na izbiro. Zadnja je že 17., zato v Vipavski dolini pričakujejo, da bo Državna revizijska komisija o njej lahko hitro odločila. "Gradivo že poznajo in odločitev lahko sprejmejo v osmih do desetih dneh. Odločitve ne želimo prejudicirati, a 45 dni čakanja bi bilo za nas nesprejemljivo," je poudaril novogoriški župan. Ob tem je izpostavil tudi nujnost spremembe zakona o javnih naročilih, ki naj bi omogočal stalne pritožbe neizbranih ponudnikov. Kot poslanec si bom prizadeval za to, je obljubil.

Sicer pa so se na sestanku dogovorili tudi, da bosta družba za avtoceste (DARS) in direkcija za ceste (DRSC) ustrezno uredili odvodnjavanje, da voda ne bo več zamakala vasi pod hitro in regionalno cesto čez Rebernice. Slednjo bodo v celotni dolžini devetih kilometrov obnovili po odprtju nove ceste, na kateri pa bodo poenotili oznake do meje z Italijo, da bo jasno, ali gre za hitro cesto ali avtocesto.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ArseneLupin
08. 12. 2008 22.47
Morda bi bil potreben zakon, ki bi zahteval enkraten razpis, ki bi zahteval vsaj deset ponudb. Se pretehta, pogleda reference, odloči in basta. V tisti komisiji naj sodeluje tudi Računsko sodišče, da mu potem ne bo potrebno prekladati papirjev in zadeva naj se uredi. V razpisu naj se zahteva take penale za zamudo ali malomarnost, da bodo izvajalci vzeli zadevo zares. In to je to!
www.NaVrsti.si
08. 12. 2008 21.21
srečno kekec
hribovka
08. 12. 2008 17.01
Ma sramota, kako malo lahko take predpise za javna naročila / investicije, da se lahko v nedogled pritožuje nekdo. Pa naj že enkrat enga zberejo pa mir. Koliko škode je bilo v teh letih že narejene, ko so tako zavlačuje. In to za 10km. Pa saj nisi verjet. Še dobro da ljudje, ki sprejemajo te zakone, ne vodijo podjetij. Če bi se tam tako dolgo odločali in cincali...Kriv pa seveda ni nikol nobeden.
VZ
08. 12. 2008 16.44
Če se ne pritoži neizbrani izvajalec, se ustanovi civilna iniciativa. Rezultat je zavlačevanje.. Živela demokracija.
insaner
08. 12. 2008 16.34
17 pritožb pomeni, da imamo pri nas zakonodajo, ki je na zahtevo bogatih ne spoštujemo, če oni tako zahtevajo. Vse, ki so 17 krat odločali, bi bilo treba postaviti pred preiskovalno komisijo in brez dvoma večino od njih pred sodišče. Zavlačevanje v obliki odločitev, ki dopuščajo vsakokratni zakonsko upravičen ugovor, je očitno prikrito lobiranje za slovenske »monopolne« magnate.