Slovenija

Cerarjeva ponovno o primeru Brus in Železnik

Ljubljana, 09. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Generalna državna tožilka Zdenka Cerar je ponovila mnenje, da je treba okrožno državno tožilko Jožico Boljte Brus razrešiti z mesta vodje skupine državnih tožilcev za posebne zadeve.

Primer Boljte-Brus je v rokah ministra za pravosodje
Primer Boljte-Brus je v rokah ministra za pravosodje FOTO: POP TV

Državnotožilski svet je na seji v četrtek podprl pobudo Zdenke Cerar za razrešitev Boljte Brusove, mnenja pa so bili, da je treba razloge za razrešitev še razširiti. Cerarjeva je poleg že znanega incidenta, ko se je Boljte Brusova marca v Ljubljani z avtom zaletela v ulično svetilko ter zavrnila preskus alkoholiziranosti, navedla še dodatne razloge, ki pa jih ni želela navesti. Kot je dejala, bo zadeva zdaj v rokah ministra. Če bo sama postala ministrica za pravosodje, tega "zagotovo ne bo delala sama", pač pa bo zadevo verjetno prepustila strokovni službi ali državnemu sekretarju, pristojnemu za to področje, je Zdenka Cerar dejala na današnji novinarski konferenci.

Vsebinski pregled 'pozabljenih spisov'

Če bo postala ministrica, bo Cerarjeva primer Brus-Boljte prepustila drugim
Če bo postala ministrica, bo Cerarjeva primer Brus-Boljte prepustila drugim FOTO: POP TV

Glede tožilca ljubljanskega okrožnega državnega tožilstva Mirana Železnika, proti kateremu naj bi vrhovno državno tožilstvo nameravalo vložiti kazensko ovadbo zaradi domnevne opustitve službene dolžnosti, pa je Cerarjeva dejala, da je sicer odrejen vsebinski pregled, gre pa za najmanj nevestno delo v službi. Pri Železniku so našli nerešenih približno 160 različnih spisov. "Prvi vtis je, da je šlo za zanikrnost pri delu," je povedal Franc Mazi, namestnik Cerarjeve. Kot je dejala Cerarjeva gre večinoma gre za gradivo, ki ga tožilec prejme v obravnavo, da bi ugotovil, ali je podan sum za uvedbo kazenskega postopka. Kaj vse pomenijo ti spisi po vsebini, še ni mogoče reči.

Ljubitelju kockarnic in prezadolženemu tožilcu Železniku očitajo vsaj nevestno delo, pa tudi pod prste mu dolga leta niso pogledali, zato je zastarala cela vrsta zadev s področja gospodarskega kriminala
Ljubitelju kockarnic in prezadolženemu tožilcu Železniku očitajo vsaj nevestno delo, pa tudi pod prste mu dolga leta niso pogledali, zato je zastarala cela vrsta zadev s področja gospodarskega kriminala FOTO: POP TV

Odrejen je vsebinski pregled, ko bodo videli, ali gre za kazniva dejanja na Železnikovi strani. Zagotovo pa gre najmanj za nevestno delo v službi, pravi Cerarjeva. Rok za odločitve v zadevah je bil po njenih besedah daleč prekoračen. Hkrati so se začele pojavljati tudi govorice o njegovi zadolženosti, Železnik pa je to takoj priznal, je opozorila Cerarjeva. Železnik naj bi namreč kockal. "Državni tožilec mora biti zaupanja vreden funkcionar. Mi ne moremo hoditi za njim kot za kakšnim paglavcem in gledati, kaj dela," je povedala Cerarjeva.

Kot je znano, je Železnik 1. aprila podal izjavo, s katero se odpoveduje službi državnega tožilca in prosi vlado za razrešitev s te funkcije.

SORODNI ČLANKI