Slovenija

Čaka nas vroče poletje

Ljubljana, 26. 06. 2006 13.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sezonska napoved, ki je sicer zelo negotova, kaže, da naj bi bilo celo poletje nadpovprečno vroče.

Rahlo ohladitev lahko pričakujemo šele v četrtek
Rahlo ohladitev lahko pričakujemo šele v četrtek FOTO: POP TV

Slovenijo je zajel vročinski val. V Ljubljani smo ob 14. uri lahko namerili 33. stopinj celzija. Ulice in trgi so bili prazni, redki trdoživi so osvežitev iskali ob vodnjakih in v senci. V mesecu juniju je to nenavadno, a postaja z leti običajno.

Po napovedih naj bi bilo celo poletje nadpovprečno vroče, je povedala Kajfež Bogatajeva
Po napovedih naj bi bilo celo poletje nadpovprečno vroče, je povedala Kajfež Bogatajeva FOTO: POP TV

Povprečna temperatura junija je tam med 18 in 19 stopinj celzija. Zadnjih deset dni pa imamo povprečne temperature okrog 25 stopinj, kar je sedem do osem stopinj prevroče, je za 24UR povedala Lučka Kajfež Bogataj z Biotehniške fakultete. Po predvidevanjih bomo enake temperature beležili vse poletje. “Sezonska napoved je sicer zelo negotova, kaže pa, da naj bi bilo celo poletje nadpovprečno,” je pojasnila Kajfež Bogatajeva.

Zaradi podnebnih sprememb lahko pričakujemo vedno hujšo vročino. Povprečna letna temperatura se je v Sloveniji v petdesetih letih zvišala za eno stopinjo, preteklo desetletje pa je bilo najtoplejše v zadnjih 4 stoletjih.

Zaradi vročine se veliko ljudi pritožuje zaradi utrujenosti, zdravstvene težave pa so lahko tudi hujše. Samo ta vikend so na ljubljanski urgenci sprejeli vsaj 89 pacientov, ki so imeli težave povezane z visokimimi temperaturami, kar zdravniki pričakujejo vse poletje.

Za vikend so na ljubljanski urgenci sprejeli vsaj 89 pacientov
Za vikend so na ljubljanski urgenci sprejeli vsaj 89 pacientov FOTO: POP TV

Pijte veliko vode!

Daljše obdobje visokih temperatur lahko povzroči več različnih zdravstvenih težav (vročinska stanja), med drugim kožne izpuščaje, utrujenost, vročinske krče, motnje zavesti, vročinsko izčrpanost in vročinsko kap.

Na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) so zato pripravili priporočila, po katerih naj se ravnajo prebivalci. Svetujejo, naj dnevno popijemo vsaj dva litra tekočine, in sicer brezalkoholne pijače, še najbolje vode. Tiste, ki bi jim zdravnik omejil količino tekočine, ki jo smejo zaužiti, ali tiste, ki se zdravijo z zdravili za odvajanje vode (diuretiki), pa opozarjajo, naj se posvetujejo z zdravnikom, koliko tekočine smejo zaužiti v vročem vremenu.

Posebej občutljivi so dojenčki in otroci do 4. leta starosti, starejše osebe ter ljudje s kroničnimi obolenji, predvsem srčni bolniki in ljudje s povišanim krvnim pritiskom.

Odsvetujejo tudi uživanje pijač, ki vsebujejo kofein, alkohol ali velike količine sladkorja, ker te povečajo odvajanje tekočine iz telesa, ter zelo hladnih pijač, ker lahko povzročijo želodčne krče.

Tistim, ki doma ali v službi nimajo klimatskega hlajenja, svetujejo, naj gredo v nakupovalni center ali knjižnico, doma pa naj se hladijo s hladno prho ali hladno kopeljo. Svetujejo oblačenje lahkih, ohlapnih oblačil svetlejših barv ter uporabo sončnih očal, pokrivala za glavo in zaščitnih krem z zaščitnim faktorjem 15 ali več.

Pomaga tudi osvežitev v vodnjaku
Pomaga tudi osvežitev v vodnjaku FOTO: POP TV

Na IVZ tudi opozarjajo, da se v vročini hrana hitreje pokvari, zato obstaja večja nevarnost zastrupitev. Svetujejo shranjevanje hrane v hladilniku ter priporočajo, naj bomo posebej pozorni na mesne izdelke in izdelke, ki vsebujejo jajca ali mlečne beljakovine.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samo.Jst
27. 06. 2006 08.10
hehe..kgb, dober ukrep;) Upam da bo res letos vse skupaj bolj podobno poletju...po dveh letih... So pa te napovedi lahko spet samo komercialna poteza v prid prodajalcem klim ipd...lanjsko leto se je to zgodilo v Italiji, samo SLO smo SLO in IT so...pustmo;)
coc@email.si
26. 06. 2006 16.16
hehe zelo pameten ukrep! :D
kgb@akcija.net
26. 06. 2006 14.56
jaz sem že sprejel posebne ukrepe:namesto šesterčka sem kupil kar celo gajbo