Slovenija

Bručan ne komentira

Ljubljana/Celje, 19. 05. 2006 09.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Revizijska komisija je razveljavila Bručanovo odločitev, da je ponudba Sanolaborja za nakup operacijskih miz najugodnejša.

Kdaj bodo bolnišnice prejele nujno potrebne mize, je težko napovedati
Kdaj bodo bolnišnice prejele nujno potrebne mize, je težko napovedati FOTO: POP TV
Vse ponudbe so nepravilne

Državna revizijska komisija med drugim ugotavlja, da iz bančne garancije za resnost ponudbe, ki jo je predložil izbrani Sanolabor, "ni razvidno komu jo je banka izdala". Če bi prišlo do okoliščin za unovčitev bančne garancije, bi bila vprašljiva možnost njene izvršitve, zato je ministrstvo za zdravstvo po mnenju komisije "ravnalo nepravilno, ko je ponudbo izbranega ponudnika označilo kot pravilno".

Ministrstvo prav tako ni ravnalo pravilno, ko je ponudbo AICO-MED-a označilo za pravilno, saj je ponudnik svojo ponudbo časovno omejil do 31. decembra 2005, čeprav je razpis zahteval, da morajo vse ponudbe veljati do konca izvedbe javnega naročila.

Ker Molliere v svoji ponudbi ni vpisal zneska pogodbene cene, je ministrstvo kot naročnik operacijskih miz ravnalo pravilno, ko je ponudbo celjskega podjetja označilo za nepravilno.

Državna revizijska komisija je razveljavila odločitev ministrstva za zdravje, ki je kot najugodnejšo ponudbo za nakup 18 operacijskih miz izbralo ponudbo podjetja Sanolabor. Revizorji so namreč ugotovili, da je bila ponudba tako Sanolaborja kot drugouvrščenega ponudnika AICO-MED nepravilna. Komisija je ugotovila, da tudi ponudba podjetja Mollier, ki je zahtevalo revizijo javnega naročila, ni bila pravilna, zato je zavrnilo njegov predlog, da njegovo ponudbo oceni kot najugodnejšo.

Bručan bi spremenil 'neživljenjsko zakonodajo'

Minister za zdravje Andrej Bručan je v današnji izjavi dejal, da ne more komentirati sklepa državne revizijske komisije. Poudaril pa je, da tako dosedanji potek postopka, kot tudi odločitev komisije "kaže na neživljenjskost veljavne zakonodaje na tem področju". Zato bodo predlagali, da se znotraj sprememb zakonodaje, ki se trenutno pripravljajo, urgentni nakupi v zdravstvu uredijo tako, da bo "možnost vlaganja zahtevkov za revizijo bistveno zaostrena, presoja pravilnosti in nepravilnosti ponudb pa ne tako toga".

Ministrstvo bo moralo Mollieru povrniti stroške, ki so nastale v zvezi z revizijo, in sicer v višini 998.600 tisoč tolarjev.

Šumak pozdravlja odločitev

Roman Šumak
Roman Šumak FOTO: POP TV

Direktor celjske družbe Mollier Roman Šumak je pozdravil odločitev komisije.

»Komisija je ugodila našemu zahtevku po reviziji postopka za nakup operacijskih miz. Gre za zelo racionalno in preudarno odločitev, ki bo prispevala k rešitvi tega problema,« je za 24ur.com povedal Šumak in dodal, da pričakuje povabilo ministrstva na nova pogajanja.

"Komisija je tudi ugotovila, da je bil naš vzorec pogodbe podpisan in žigosan, ni pa bil izpolnjen v delu, ki se je nanašal na ceno," je izjavil Šumak in pojasnil, da je ministrstvo za zdravje razpis razdelilo na pet sklopov, kar pomeni, da predmet nakupa niso bile le operacijske mize, temveč tudi druga oprema. "Ker nismo vedeli, za kateri sklop naročil bomo izbrani, cen nismo vpisali," je dejal Šumak in dodal, da so bili za 209 milijonov tolarjev cenejši od ostalih in bi morali biti zato izbrani.

Neposredna pogajanja s ponudniki?

Minister za zdravje Andrej Bručan
Minister za zdravje Andrej Bručan FOTO: POP TV

Ministrstvo ima še možnost, da zaradi izrednih razmer mize nabavi mimo razpisa z neposrednimi pogajanji s posameznimi podjetji, vendar po predhodni objavi.

Sicer pa je Šumak za 24ur.com še poudaril, da so tako njemu kot podjetju Mollier pretekle ministrove izjave zadale veliko škodo in da bi moral minister v prihodnosti razmisliti, kaj bo povedal in storil. »Minister nastopa kot varuh zakonodaje. Mora biti dober gospodar. V igri je namreč davkoplačevalski denar,« je še dodal Šumak.

V prihodnjih dneh bodo na ministrstvu za zdravje podrobneje preučili odločitev komisije in predlagali nadaljevanje postopka, ki bo omogočilo čim hitrejši nakup operacijskih miz, je napovedal minister Bručan.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kolarbguard-24ur@yahoo.com
21. 05. 2006 16.57
Torej se strinjamo - pripravljalci razpisov so stvar zamočili. Ker so mize nujno potrebne, je potrebno z nakupom _in instalacijo_ zelo pohiteti (miza sama nič ne koristi, če bo v skladišču). Zanima me pa, po kakšnih merilih bi izbrali najugodnejšega ponudnika? Razlika v ceni med najdražjim in najcenejšim bi lahko vsekakor pripomogla tudi k skrajšanju čakalnih dob. To bi bilo še bolje kot mize same.
jungle@email.si
20. 05. 2006 16.14
za nakupe operacijskih miz, ki so zelo potrebne in se vlečejo že leta je možno kupit mimo razpisa še posebno ker ti birokratski postopki nikakor ne rešijo problema,..... vedeti pa je treba da so tu na udaru bolniki katerih življenje je odvisno od teh operacijskih miz, zato direkten nakup teh operacijskih miz prav gotovo ni sporen....
kolarbguard-24ur@yahoo.com
20. 05. 2006 15.13
Nekaj ne razumem v teh komentarjih .... "postopke razveljaviti in mimo razpisa kupiti mize". A niso glih to mafijska posla?
jungle@email.si
20. 05. 2006 11.54
nekaj mi potem ni jasno zakaj je Bručan prevzel posle od Kebra če je blo vse narobe glede tega , rekli so da je bla primopredaja opravljena brez problemov, vem pa, da jaz in marsikdo ne bi prevzel ministerstva s problemi kot pravite vi, Bručan je očitno prevzel , zato naj zdaj reši to situacijo, to o mizah je obljubljal tut na hiringu.....če bi mal premislu bi blo bolj pustit komu drugmu .. a ni res....
jaka37
20. 05. 2006 10.48
Jungle ti pa imaš komentar. Se strinjam, da gre za umazane posle, toda potrebno je biti pošten, saj minister želi tukaj končati zadevo v prid stroke in bolnikov. To so potrdili tudi sami predstojniki onkološke klinike. Tisti, malo bolj obveščeni pa vedo povedati, da je tej zadevi zelo aktiven ex. minister dr. Keber, ki kar ne more in ne more preboleti, da ni več minister. Sicer pa se s tem strinja tudi stroka, ki nima najboljšega mnenja o Kebru.
jungle@email.si
20. 05. 2006 10.03
videm da je sdrago čist iz konteksta, ubral je čist drugo temo, ne vem al je to kriva rana ura ali kaj ?? ....tu imamo temo o mafijskih poslih vlade in ministra z omenjenimi podjetji o operacijskih mizah....
sdrago@siol.net
20. 05. 2006 05.43
Župan Brezovice Drago Stanovnik o zgrajenem zidu sicer ni vedel nič, nam je pa dejal, da po njegovem ne gre za nelegalno početje, saj je po prostorskih načrtih za Podpeč občina to območje opredelila za stanovanjsko gradnjo.
sdrago@siol.net
20. 05. 2006 05.41
V zadnji odaji Trenja se je pokazalo povsem enako v zvezi z pasjim nasiljem nad nedolžnimi ljudmi. Divja zver je bolj sščitena od človeka.
sdrago@siol.net
20. 05. 2006 05.38
Neživljenjski slepi so na vseh odročjih Narejeni so v škodo prizadevnih in v podporo lenuhom. Edina smiselna oblika ureditve vodooka: http://www.dobrojutro.si/index.php?stran...
jungle@email.si
19. 05. 2006 15.46
vsem se gre samo za zaslužke, pa naj rečejo če ni res, bolniki so pa tisti ki bodo kratko potegnel, in še kar govorijo o revizijah na kratko VSE SKUP SO VELKI MAFIJSKI POSLI Z MINISTROM IN VLADO NA ČELU.......
mccloud_one@email.si
19. 05. 2006 15.03
Sramota nad sramoto. Naj pa vsakemu ponudniku dajo del pogače, pa bo! Da jih ni sram - bolniki leta in leta čakajo na operacije, v kolikor jih prej ne pobere, očitno v dobro države, saj potem ni treba dajati penziona in več lahko pobašejo v nenasitne žepe!
Prvo Bore
19. 05. 2006 10.41
To je demokracija.Podpiranje lopovov.Najlepši je lagat ljudem in krasti državi,v katero vlagajo ljudje,ki čakajo v vrstah pred čakalnicami,katere so napravili delavci s svojim minulim delom. Zdravniški lobi,ki se skrova za zdravniško etiko.Sramota za državo,ki podpira lopove na račun bolnikov.
jungle@email.si
19. 05. 2006 09.41
revizijska komisija je naklonjena mafijskim poslom to se vidi, minister bi moral odstopiti s položaja, vse postopke morajo razveljavit in mimo razpisa kupit mize, ker se bo to drugače še vleklo, bolniki pa trpeli...... to je KRIMINAL ki bi ga moralo vzeti pod drobnogled tožilstvo in policija, če je spoloh sposobna za to.....