Slovenija

Bo v tretje uspelo?

Ljubljana, 06. 04. 2006 17.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Drnovšek bo 24. aprila znova poskusil obiskati zahodno sudansko pokrajino Darfur.

Drnovšek je moral obisk zaradi različnih vzrokov že dvakrat odpovedati. Obiskal naj bi eno od begunskih taborišč, v sudanski prestolnici Kartum pa naj bi se srečal s sudanskim predsednikom Omarjem al Baširjem, ki ga humanitarne organizacije obtožujejo genocida nad afriškimi plemeni.

Srečanje s sudanskim predsednikom Baširjem še ni zagotovljeno
Srečanje s sudanskim predsednikom Baširjem še ni zagotovljeno FOTO: Reuters

Drnovšek naj bi v Darfur poskušal odpotovati 24. aprila. V Kartum bo predsednik sicer prispel iz Kitajske, kjer se bo mudil na konferenci "Boao Forum for Asia 2006". Srečanje z Baširjem pa sicer še ni zagotovljeno, saj so takšna srečanja Drnovšku že spodletela. Ko je denimo v marcu želel obiskati taborišča za razseljene osebe v Darfurju, sudanska stran ni pristala na njegov obisk, ne da bi ob tem prišlo do političnega srečanja v Kartumu.

Razmere v Darfurju so po ocenah mednarodnih in humanitarnih organizacij izredno zapletene, se drastično poslabšujejo in mejijo na splošno humanitarno katastrofo. Z velikimi težavami se soočajo tudi mednarodne organizacije pri uresničevanju programov oskrbe in pomoči v Darfurju.

Obisk begunskega taborišča v Čadu na meji z Darfurjem pa ni bil izvedljiv zaradi oboroženih spopadov na meji med Čadom in Sudanom, pa tudi zato, ker tudi mednarodne humanitarne organizacije niso mogle zagotoviti logistične podpore obisku, pojasnjujejo v uradu predsednika.

Konec marca je sicer večja množica beguncev pred begunskim taboriščem Oure Cassoni na čadski strani, od predstavnikov Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) zahtevala pojasnilo, zakaj so zavrnili za pretekli četrtek napovedani Drnovškov obisk. Poleg tega so generalnemu sekretarju ZN Kofiju Annanu poslali protestno noto.

Koordinator ZN za humanitarno pomoč Jan Egeland se pogovarja s sudanskimi begunci
Koordinator ZN za humanitarno pomoč Jan Egeland se pogovarja s sudanskimi begunci FOTO: Reuters

Tudi drugi imajo težave

Težave z obiskom Darfurja pa imajo tudi drugi. Tako v zadnjih dneh recimo ni uspelo niti koordinatorju ZN za humanitarno pomoč Janu Egelandu, čeprav je za to imel vsa potrebna dovoljenja. Nato so mu sudanske oblasti onemogočile tudi pot v Čad. Egeland je medtem sudansko vlado obtožil oviranja njegovih prizadevanj, da bi mednarodno javnost opozoril na zaostrovanje razmer v Darfurju.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.