Slovenija

Bo Lukačičeva odstopila?

Ljubljana, 11. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, T.S.
Komentarji
0

Premier Janša je sporočil, da kmetijska ministrica Lukačičeva o odstopu razmišlja iz zdravstvenih razlogov in ne zaradi afer, ki pretresajo ministrstvo.

Janša zagotavlja, da Lukačičeva o odstopu razmišlja zaradi zdravstvenih razlogov (Foto: POP TV)
Janša zagotavlja, da Lukačičeva o odstopu razmišlja zaradi zdravstvenih razlogov (Foto: POP TV) FOTO: POP TV
Kmetijski resor zadnje čase pretresajo številne afere - od nezakonitega uničenja evidenc o kmetijskih subvencijah do sumov o domnevnih nepravilnostih na Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov. Na ministrico letijo tudi očitki, da se ne udeležuje obveznosti v Bruslju, izogiba pa se tudi nastopom v medijih.

Premier in predsednik SDS Janez Janša je dejal, da ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Marija Lukačič razmišlja o odstopu iz zdravstvenih razlogov. Janša sicer ni želel komentirati špekulacij o njenem nasledniku. "V zadnjih tednih je Lukačičeva večkrat razmišljala, ali lahko glede na zdravstveno stanje, ker je imela določene težave, še opravlja to funkcijo," je dejal premier.

Glede tega, če je njeno razmišljanje o odstopu povezano tudi z aktualnimi aferami v kmetijstvu, je dejal, da ministrica že od nastopa funkcije "zelo resno dela" v smeri, da bi stvari postavila na zdrave temelje in da bi "se stvari razčistile tudi za nazaj". Po njegovih besedah je pripravila zelo dobre strokovne predloge za reševanje omenjene problematike in izvedla nekatere kadrovske spremembe. "S tega vidika bi bila velika škoda, če bi odšla," je izjavil.

Janša: Za afere kriva prejšnja vladna garnitura

Afere o kmetijstvu so po oceni predsednika vlade posledica "popotresnih sunkov" zaradi rezultatov parlamentarnih volitev oktobra lani. "To neposredno ne zadeva sedanje koalicije. Tukaj gre za odgovornost tistih, ki so upravljali z državo v prejšnjih mandatih. Seveda pa je vlada, čeprav za to ni odgovorna, dolžna popravljati stanje."

Pristojni organi po njegovih besedah preiskujejo dogajanja v zvezi z izgubljeno dokumentacijo o kmetijskih subvencijah in prodajo kmetijskih zemljišč. Zagotovil je, da bodo pristojni organi sprejeti vse ukrepe, ki so potrebni za "sanacijo stanja", in da bodo zahtevali odgovornost, če je prišlo do nezakonitih ravnanj.

Lukačičeva naj bi odstopno izjavo že napisala (Foto: Dare Čekeliš)
Lukačičeva naj bi odstopno izjavo že napisala (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

Kdo bo morebitni naslednik?

Če bo Lukačičeva resnično odstopila, naj bi jo po informacijah časnika Dnevnik nasledil redni profesor za poljedelstvo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani Anton Tanjšek, ponovnega ministrovanja pa naj se ne branila niti nekdanja kmetijska ministra Franc But in Milan Pogačnik.

Namišljena bolnica?

Na generalni skupščini Evropskega združenja za trgovino z živino in mesom, ki je bila v petek v Portorožu in se je je udeležila tudi evropska komisarka za kmetijstvo Mariann Fischer Böl, Lukačičeve ni bilo. Se je pa z Bölovo sestala popoldne.

Kmetijska ministrica je morala glede na uradno sporočilo zaradi srčnih težav zjutraj na urgenco ljubljanskega Kliničnega centra. Vendar se je kasneje pokazalo, da Lukačičeve v petek niso sprejeli na nobenem od urgentnih oddelkov Kliničnega centra.

Referat Lukačičeve je tako na generalni skupščini predstavnikov evropske mesne industrije predstavil državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Franc But, ki je nadomeščanja pogosto "bolne" ministrice najbrž že vajen. Po njihovih podatkih je bila namreč ministrica v šestih mesecih le enkrat na svetu ministrov v Bruslju, tudi parlamentarni odbori za kmetijstvo in nastopi v medijih pa naj bi bili dogodki, ki se jih Lukačičeva na daleč izogiba.

SORODNI ČLANKI