Slovenija

'Bistveno je vztrajati na drugačen način'

Ljubljana, 03. 09. 2009 18.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pahor je izpostavil, da je Avstrija dolžna spoštovati Avstrijsko državno pogodbo, čeprav je Slovenija sicer nikoli ni notificirala, se pa imamo za naslednico pogodbe.

Slovenija sicer nikoli ni notificirala Avstrijske državne pogodbe (ADP), katere podpisnica je bila tudi Jugoslavija, se pa imamo za naslednico pogodbe, je povedal premier Borut Pahor. Kot bistveno je izpostavil, da je Avstrija dolžna spoštovati ADP, priznal pa, da Slovenija ni nikoli z noto pri depozitariju – ruski vladi – notificirala svojega nasledstva. Kot meni, v začetku 90. let minulega stoletja to ni bilo modro ravnanje, kasneje pa naj bi se o tem večkrat pogovarjali.

Pahor in Fayman
Pahor in Fayman FOTO: Reuters

Slovenska vlada je po njegovih besedah pred leti tudi preverila pri vladah drugih držav podpisnic pogodbe, kakšen bi bil odziv na slovensko notifikacijo, a ta pričakovano ne bi bil dober, kakršnega si želimo, je dejal premier.

Prav zato je po njegovih besedah "bistveno vztrajati na drugačen način", med drugim tako, kot je sam ravnal med nedavnim obiskom avstrijskega kanclerja Wernerja Faymanna, ko je vztrajal, da se Slovenija šteje za naslednico ADP in ima zato "tako pravico kot dolžnost, da pazi na spoštovanje 7. člena ADP, ki varuje pravice Slovencev".

Avstrijski zunanji minister Michael Spindelegger je sicer v ponedeljek v pogovoru za časnik Die Presse zanikal, da bi bila Slovenija pravna naslednica po Avstrijski državni pogodbi. Dodal je, da pa to ne spreminja dejstva, "da imamo obveznost izpolniti ADP". Rešitev naj bi našli v konsenzu na avstrijskem Koroškem.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
04. 09. 2009 17.56
KAJ ŠE CROITI NISO DOBILI DOVOLJ KLOFUT KAKO JE ŽE REHN VČERAJ POVEDAL,,;;;,AAAAAAAAAAAA,SEM BUTASTA,GOVORIL JE V ANGLEŠČINI,HRVATI PA NIMAJO SVOJEGA JEZIKA,TUJEGA PA NE RAZUMEJO
jonson
04. 09. 2009 15.29
hozo Porihtajte prvo v svoji državi, ne zganjaj nacionalizma in ne žali!!! Nihče ne joka. Pusti notranje politične zadeve Slovenije pri miru, če se ne identificiraš kot slovenec.
alterego
04. 09. 2009 13.57
za začetek bi poskusili z gandijevsko držo
hozo
04. 09. 2009 11.36
kaj je,zopet se jočete slovenceljni.......hrvati,italijani pa avstrijci vas j..........čisto prav
8JASMIN
04. 09. 2009 11.13
TA VLADA NAS NEMORE IN NEZNA SPRAVITI OZ. USTVARITI "MALI RAJ", KER JE KRIVIČNA, NEPOŠTENA IN NESPOSOBNA- ULTRA-ZARES -PAHORJEVA NESPOSOBNOST......
Uporabnik113189
04. 09. 2009 10.03
Najbolj smešno pri vsem tem pa je, da se nekateri ukvarjajo s težkim vprašnajem, kdo nas mara in kdo ne. Kaj nas to briga. Imamo svojo državi in če jo bomo spremenili v mali raj, nas bodo vsi imeli radi. če jo bomo spremenili v greznico, se nam bodo posmehovali. Preprosto ali ne?
Uporabnik113189
04. 09. 2009 10.01
Težave z ADP, terminali in spor glede meje s hrvaško, vse temelji na enem in istem izhodišču. Ja naši bratje niso popolnoma nič boljši, mislim celo da so od vseh najhujši, ker prepir v družini je najgrša stvar od vseh. Kdor se spominja še nedolgo tega norčevanja iz žepne državice, podcenjevalnega odnosa, nespoštovanja medsebojnih dogovorov ( ker z nepomembnimi in majhnimi to ni potrebno), vmežavanja v naše notranje, zanikanje avtohtonega prebivalstva v Istri in s tem manjšinskega vprašanja in še pa še. Gre za preizkus slovenske državnosti. Gre za pritiske, ali bomo pokleknili, ali se bomo uprli. gre za preizkus, kakšna bomo država v bodoče. Hinavska, lažniva, kompromisarska, strahopetna ali bomo zastopali poštenje, delavnost, dobro sosedstvo, pokončno politiko. Ali bomo v tem delu sveta prispevali k višjim ciljem ali se bomo pogreznili v blato. Ali bomo slovenci na našo državo lahko ponosni, ali bomo po svetu hodili sklonjene glave. Gre za velike stvari.
Uporabnik113189
04. 09. 2009 09.51
KONČNO SE LOTEVAMO PRAVIH STVARI.. Slovenija je zelo mlada država. Kot takšni si bomo morali državljani najprej ustvariti O SEBI pravo podobo. Suverenost, samostojnost, spoštovanje drugih, vse to si naša država ne more kupiti. To je potrebno šele zaslužiti. Ustabavljanje svoje države je šele prvi korak in mislim da najlažji. Ostali bodo zahtevali od nas obilo modrosti in premišljenega ravnanja. Zelo pomembno vprašanje je, kako nas vidijo naše sosede?? Prihajamo v obdobje, ko bodo prav takšna vprašanja odločala o tem, kakšna bo Slovenija kot država. Kakšen ugled bo imela? Ali bomo res postali sužnji za Italijane, tako kot si oni predstavljajo v svoji glavi, ali nam bo uspelo vzpostaviti takšen odnose s sosedo, da nas bodo kot državo SPOŠTOVALI? Pri ADP gre za mnogo pomembnih vprašanj. med njimi je tudi sukcesija, ki se ji ne bi smeli odpovedati. Slovenija ni nastala čez noč, še najmanj pa iz nič. Za nami je dolga zgodovina. Škoda ker je večina partizanov že pod rušo. Če bi vedeli da Sloveniji osporavajo pravico kot podpisnice ADP, bi nastal cel halo..Gre za NESRAMNO ŽALITEV. Avstrijska država je nastala zaradi slovenskega partizanstva. Ničesar drugega niso imeli. Svojo sramoto bi radi zatajili..Hkrati pa gre za uničevanje samozavesti slovencev..Če hočeš ustvariti sužnja, mu moraš najprej uničiti samozavest in ga streti kot svobodno bitje. Gre za enega temeljni preizkusnih kamnov, ki je izrednega pomena. Le da se Rupel tega kot človek brez hrbtenice tega ne zaveda. jasno da ni edini, takšnih Ruplov imamo vsaj toliko kot naše desnice, ki bi nas izdala zopet ob prvi priliki. Čast in pogum ni mogoče kupiti, vztrajanje na tem da imamo pravico biti podpisnica je pogoj, če želimo imeti državo, ki bo imela ugled v svetu.. Primer terminalov, ko nas poskušajo ogoljufati. Pa ne gre le zato da poskušajo to storiti slovencem. To delajo v resnici vem prebivalcem, ki živijo v Tržaškem in Pianskem zalivu. V času, ko se ves svet trudi iskati ekološke rešitve in povrniti nazaj naravno okolje, se Tržaški in Piranski zaliv spreminja v greznico..Svet gre v popolnoma novo paradigmo razvoja in ta bo vsekakro bistveno odstopala od dosedanje v obliki smoga in uničenega morja, obale, betona, morskega življa, zelenja. Namesto ekološko bolj osveščene politike nam nudijo še hujše uničenje? ZAKAJ? Zaradi tega, ker menijo da smo šibki. Da se ne bomo mogli upreti. Da bo španski kapital skupaj z vlado Berluskonija močnejši..Tu in sedaj se preizkuša koliko smo res država. Še bolj pa kakšni smo kot narod in ne navsezadnje, kot populacija naseljena v Piranskem in Tržaškem zalivu, ne glede na državljanstvo ali narod.
CezDrnInStrn
04. 09. 2009 09.10
Zakaj nas od sosedov nobeden ne mara a? Pa rdečkarji so tako lepi in pametni ljudje !!!!!!
wsharky
04. 09. 2009 09.07
... nas Rupsi bi ze poslal protestno noto in o tem obvestil medije... ups. sem se zmotil, on bi jo poslal ce bi nastal konflikt s Hrvasko... . ps. kje pa je nas Rupsi... a je ze na kaksnem veleposlanistvu v tujini?
Maximusgladiato
04. 09. 2009 09.00
Pahor tebe nihče več ne jemle resno- še lastni ministri ne....
8JASMIN
04. 09. 2009 08.48
PAHOR nič ne pomaga, če po ramenih "klatiš" druge državnike, ker vedo kakšno politiko podpiraš. Tvoj Generalni Cviklač lahko dela kar hoče, enako vsi ministri, menjujete kadre kot vreme v aprilu, vidi se tudi "korupcija", ki jo podpiraš pa ustran gledaš. Nimaš močne roke ? Ne "spolzke" so kot dr.k Zato se ne čudit, saj našo državo bodo vsi ignoirali, ker vedo kako ste prišli na oblast in kaj sedaj počnete, vse to je: NEDEMOKRATIČNO IN NEPOŠTENO VSE JE ENA KATASTROFA......
manco-capac
04. 09. 2009 08.23
Čudi me, da nam Rusi niso pripravljeni pomagati pri notifikaciji nasledstva, navsezadnje se vsako leto bratimo pri Ruski kapelici, prodali smo jim železarne, skupaj bomo gradili Južni tok, pa še Lovšin je precej vlagal Rusiji.
RADO62
04. 09. 2009 01.08
Bistveno je da Pahor odide čimprej sicer bomo bankrotirali.... Bolj nesposbenga predsednika vlade ni imela še nobena članica EU....Pa še Berlusconi je car na pram loleku od Pahorja.... heh
Tonček Balonček
03. 09. 2009 22.19
Najbolj nas lupi pa vatikan, Hrvaška je od vseh sosed še najmanj nevarna, to je jasno vsakemu razsodnemu človeku!
jejejejejojojiji
03. 09. 2009 22.02
Končno je naša politika ugotovila, da obstajajo težave tudi z drugimi sosedami in ne le s Hrvaško
Tonček Balonček
03. 09. 2009 22.01
On se ej zelo angažilal na področju Gorskega Karabaha in Severne Abhazije, še dandanašnji smo ponosni na učinke tega dela, še bolj pa na predsedovnje! Stalo je sicer kakšnih 100 mio EUR, ampak splačalo se je, klima je obra, stole imamo zudi, zaposlenih v javni uptravi parstoveč, in to sposobnih, Janša je pa napredoval v znanju angleškega jezuka, zdaj že govori tudi daljše tsvake, seveda bolj preproste.Ni kaj, takih ne bo več!
alterego
03. 09. 2009 21.09
dr. Rupel je imel vedno kakšne bolj pomembne zadeve kot je avstrijska državna pogodba, recimo pošiljat note Fincem
Tonček Balonček
03. 09. 2009 20.28
Ta kamion, anmenjen komunistični revoluciji na mMadžarskem (kako prav bi jim prišel, kajti živijo res bedno!), ni poslal Pahor, ampak Golubić in Kresalka, vs eevidence vodita pa Cvikel in Kos, seveda pod budnim očesom murgelskega palčka! Hočemo predčasne volitve, sicer bomo začeli vzpostavljati narodne straže in domobranske enote, dost mamo!
Buena Vita
03. 09. 2009 20.08
aaaaaaaaaaaaaaah zato je velel podariti kamion orožja od svojih prijateljev stebernikov in sidrantov,,,BRAVO,KR TAKO NAPREJ,RESNICA PRIHAJA