Slovenija

Burja pometala otroke v morje

Ljubljana, 30. 07. 2007 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Burja, ki je zajela Primorsko, je ogrozila življenje otrok, ki so v Piranskem zalivu trenirali jadranje.

Pretežni del države je zajela hladna fronta. Padavine in nevihte so se razširile s severa države na jug. Ohladilo se je, vendar bo ohladitev kratka, saj naj bi se že jutri ogrelo. Več o vremenu...

Otroci v morju

Otroke, ki so trenirali za tekme v najnižjem jadralnem razredu optimist, v tem razredu tekmujejo otroci do 14. leta starosti, je popoldanska burja z njihovimi plovili začela nositi proti savudrijski obali. V jadralnem klubu Pirat, kjer mladi jadralci trenirajo, so takoj ponje poslali gumenjak, vendar neuspešno.

Otroke so rešili šele čolni uprave za pomorstvo in pomorske policije, ki so klic prejeli še ravno pravi čas, ki je še dopuščal izplutje. Nekatere otroke so morali že reševati iz vode, ker jih je neurje pometalo v morje.

Ohladitev na severu Jadrana

Neurje na obali
Neurje na obali FOTO: POP TV

O podobnih vremenskih razmerah poročajo tudi s sosednje Hrvaške. Nevihte in močna burja, ki naj bi dosegala hitrosti do 80 kilometrov na uro, naj bi zajele predvsem Severni Jadran. Prav zaradi sunkovite burje hidrometerološki zavod v Reki opozarja vse tiste, ki jadrajo oziroma plujejo na območju Severnega Jadrana, da so še posebej previdni, zlasti pri izplutju in vplutju v pristanišča. Po napovedih naj bi burja v torek dopoldan že oslabela, zaradi mrzlega vetra in neviht pa naj bi se ohladil zrak za okoli sedem stopinj Celzija. Temperatura morja zaradi kratkotrajne ohladitve ne bo zabeležila večjega padca.

Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste je na hitri cesti Podnanos - Vrtojba med priključkom Ajdovščina in koncem avtoceste v Podnanosu zaradi burje prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.

Podiralo drevesa in odkrivalo strehe

Minuli torek je silovito neurje zajelo Gorenjsko in širše celjsko območje. Meteorne vode so poplavljale kleti, veter pa je podiral drevesa in odkrival strehe. Z neurjem so prišle tudi nevihte in strele, ki so zanetile več požarov. Neurje s točo je zajelo tudi hrvaško glavno mesto Zagreb in okolico, toča pa je padala tudi v hrvaški Istri.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

coctacola
31. 07. 2007 08.48
Upam da se mladi jadralci niso ustrašili in bodo še naprej pridno trenirali. Jadranje je lep šport, a vseeno zelo zahteven in adrenalinski. Nekateri so mogoče celo uživali (zelo prekaljeni). Ne vem kakšno znanje so imeli, to je vedel trener in tukaj je mogoče malce pretiraval.
modraglava
31. 07. 2007 08.13
Spet! Pa ljudje saj je bila napovedana močna burja ,že zjutraj je pihala popoldan pa je bila napovedana v sunkih do 100 (19h Vipava 117 km/h merilni semfor) .Torej trener jadralcev ima srečo ,da ni nobenemu nič. Najmanj bi ga v rit brcnil (fizično ali pravno) ,ker je dovolil otrokom ven.Pika.Konec debate.
shemish
30. 07. 2007 23.49
Hja, totalna tragedija ... lepo vas prosim, Optimist kategorija plus burja, nič novega, Spet senzacionalna novica ... not! Dejte prosim nehat strašit folk s takimi. To je Slovenija, ne pa "template news" used to scare ppl. Ljudje ob obali živijo s tem že desetletja. Američani pač ne ;)
Carleone
30. 07. 2007 21.56
Ja pa tele slike bi tud lahko zamenjali z kakimi iz kraja dogodka.
Ramzess
30. 07. 2007 21.52
Grozno da se kaj takega lahko sploh zgodi. Organizatorje jadralnega treninga za otroke bi bilo treba pošteno prijeti za ušesa, saj je očitno, da jih nesreča več 100 otrok na regati pred Dublinom ob irski obali v začetku meseca, ni ničesar naučila. Za otroke na regati se vse je srečno končalo, predvsem po zaslugi dobre reševalne akcije ircev. Tukajšni organizatorji se pri reševanju niso najbolje odrezali, saj so jih morali iz zadrege reševati pomorski policisti. Kakšen bedak mora biti oseba, ki organizira trening v takšen vremenu, kako lahko zanemari hitrosreminjajoče se vremenske razmere. Tudi ti otroci so imeli kar nekaj sreče, a vendarle moramo upoštevati, da so vsi ti otroci dobri plavalci, da so ustrezno opremljeni, da imajo vso ustrezno znanje, tudi za ukrepanje v podobnih izjemnih okoliščinah, in navsezadnje ti otroci niso ravno amaterji na svojem področju.
helloukitty@email.si
30. 07. 2007 21.50
ma edino prau nekaj pametnega od italjanou da so nrdili
supmuhel
30. 07. 2007 21.19
Tako mocna burja je pihala danes, da so italjanske oblasti prepovedale Kompasovemu katamaranu "Prince of Venice" in Atlasovemu gliserju "Princess of Dubrovnik" izlutje iz Benetk proti Istri. To se je zgodilo prvic v zgodovini tovrstnih potovanj, da bi luske oblasti prepovedale potovanje.
Mr Mojo Risin
30. 07. 2007 21.06
Kdo je tisti id*** ki jih je v morje spravu po tej burji me zanima
Prvo Bore
30. 07. 2007 14.13
Kdaj pa tam ni pihal?