Slovenija

Bajuk obljublja poenostavitve

Ljubljana, 05. 04. 2006 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko smo napoved za dohodnino oddali na novih obrazcih, na ministrstvu že pripravljajo nove spremembe.

Že prihodnje leto naj bi napoved oddali na drugačnih obrazcih
Že prihodnje leto naj bi napoved oddali na drugačnih obrazcih FOTO: POP TV

Davčna uprava RS (DURS) je do izteka roka, 31. marca, prejela 1.276.010 napovedi za odmero dohodnine za leto 2005, kar je 14,6 odstotka več kot v letu poprej. 

Bajuk: Za poenostavitve je še dovolj možnosti
Bajuk: Za poenostavitve je še dovolj možnosti FOTO: POP TV

Medtem ko bodo zavezancem dohodnino prvič obračunali v skladu z novim zakonom o dohodnini, ki je začel veljati v začetku lanskega leta, pa na finančnem ministrstvu že pripravljajo nove spremembe. Te bodo šle v smeri velike poenostavitve, je napovedal finančni minister Andrej Bajuk. Končnih odločitev sicer še ni, vendar je minister napovedal, da bodo obrazci napovedi za odmero dohodnine v letu 2007 popolnoma drugačni kot zdaj. "Poenostavitev bo zelo vidna in bistveno bolj učinkovita," je poudaril. 

Bomo dobili na dom že izpolnjen obrazec?

V.d. generalnega direktorja DURS Ivan Simič je ocenil, da obstaja več možnosti za poenostavitve pri dohodnini. Ena od njih je denimo, da davčna uprava zavezancem pošlje že deloma izpolnjene obrazce, razmišljajo pa tudi o morebitni uvedbi samo ene davčne stopnje in v tem primeru po njegovem mnenju teoretično sploh ne bi bilo treba oddajati napovedi. 

Drugače obdavčena vozila in nepremičnine

Na finančnem ministrstvu pa po besedah državnega sekretarja Andreja Širclja med drugim pripravljajo tudi spremembe pri obdavčitvi nepremičnin ter motornih vozil. 

Koliko bomo plačali za jeklene konjičke?
Koliko bomo plačali za jeklene konjičke? FOTO: Dare Čekeliš

Predlogi nekaterih zakonov so že v parlamentarnem postopku, za druge pa je napovedal, da bodo predlogi pripravljeni v začetku poletja. Ob tem je zagotovil, da obdavčitev ne bo pretirana. "Osemdeset odstotkov ljudi ima v posesti nepremičnine, zato bo ta obdavčitev socialno vzdržna," je dejal.

Kmalu iz v.d. v direktorja?
Kmalu iz v.d. v direktorja? FOTO: POP TV

Obdavčitev nepremičnin ne bo tako visoka, da bi ljudje zato prodajali svojo lastnino, je zagotovil Šircelj. "Seveda pa bodo bolj obdavčene tiste nepremičnine, ki niso ravno življenjskega pomena," je dodal. Novi zakon naj bi začeli izvajati v letu 2007.

Simič edini kandidat

Bajuk je na novinarski konferenci še povedal, da bo vladi predlagal, da za generalnega direktorja DURS imenuje Ivana Simiča. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo odločitev padla že na prihodnji seji vlade.

Na posebno natečajno komisijo ministrstva za javno upravo je sicer prispela samo prijava Simiča, ki jo je komisija že pregledala in ugotovila, da kandidat izpoljnjuje vse pogoje. 

Simič je na položaju prvega moža urada kot  vršilec dolžnosti zamenjal prejšnjo generalno direktorico Zvezdano Gržina, ki jo je vlada razrešila 14. decembra lani.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.