Slovenija

60 dni za zbiranje podpisov

Ljubljana, 21. 09. 2006 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

SMS bo morala med 29. septembrom in 27. novembrom zbrati 5000 podpisov v podporo noveli zakona o vrtcih.

SMS bo morala zbrati najmanj 5000 podpisov, da bo lahko stekel parlamentarni postopek za podporo novele zakona o vrtcih
SMS bo morala zbrati najmanj 5000 podpisov, da bo lahko stekel parlamentarni postopek za podporo novele zakona o vrtcih FOTO: POP TV

Predsednik državnega zbora France Cukjati je določil 60-dnevni rok za zbiranje podpisov volivk in volivcev v podporo predlogu novele zakona o vrtcih, so danes sporočili iz kabineta predsednika DZ. Pobudnica, zunajparlamentarna Stranka mladih Slovenije (SMS), bo med 29. septembrom in 27. novembrom morala zbrati najmanj 5000 podpisov, da bo o zakonskem predlogu, ki predvideva brezplačno predšolsko varstvo za vse otroke, lahko stekel parlamentarni postopek.

Predstavniki SMS so Cukjatiju pobudo za začetek zbiranja podpisov v podporo predlogu novele zakona o vrtcih izročili 12. septembra. Cukjati jih je dva dni zatem pozval k dopolnitvi pobude, ker ta med drugim ni vsebovala ocene finančnih posledic za državni proračun in druga javna finančna sredstva ter prikaza ureditve v drugih pravnih sistemih, med njimi v najmanj treh pravnih sistemih držav članic Evropske unije.

V SMS so dopolnjeno pobudo v DZ vložili 19. septembra. Pojasnili so, da so se v javnosti pojavljale napačne, pretirane ocene finančnih posledic, ki naj bi jih imel njihov predlog. Po besedah pobudnika akcije za brezplačne vrtce kranjskega mestnega svetnika Bena Fekonje, bi neposredna uvedba brezplačne predšolske vzgoje in izobraževanja državni proračun v letu 2008 bremenila za približno 25 milijard tolarjev.
Ker pa predlagajo tudi prenos pristojnosti (obveznosti in predvidoma virov) z lokalnih skupnosti na državo, bi bila obveznost državnega proračuna višja in bi v letu 2008 predstavljala 79,08 milijarde tolarjev. V SMS so pri tem upoštevali tudi predvideno sedemodstotno povečanje vključenosti otrok v vrtce, ki ga po uveljavitvi zakona predvidevajo v letu 2008. Podobno projekcijo so pripravili tudi za leto 2009.

Kot pojasnjujejo v omenjeni stranki, želijo s svojim predlogom omogočiti večjo vključenost v predšolsko vzgojo, predvsem pa doseči, da bi se pravice za otroke vseh starostnih skupin izenačile. Nedopustno se jim zdi, da se med najmlajšimi otroci izvaja diferenciacija zaradi visokih cen vrtcev in zaradi plačljivosti nasploh.

Poleg tega pričakujejo, da bi predlog imel še druge pozitivne posledice; lažje odločanje družin za otroke, večji delež otrok, ki bodo deležni socializacije v tem zanje zelo pomembnem obdobju, pa tudi lažji in uspešnejši povratek mater v poklicno življenje.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.