Slovenija

2.200 ur manj za bolnike?

Ljubljana, 06. 03. 2008 10.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Fidesu poudarjajo, da se nezadovoljstvo povečuje, zahteve po izostritvi pa so vedno glasnejše.

V Sloveniji ne poteka "bela stavka" zdravnikov, kot so v teh dneh poročali številni mediji, v današnjem sporočilu za javnost pojasnjuje ministrstvo za zdravje. Ministrstvo protestira proti takšnemu poročanju, saj je, kot opozarja, neresnično in po nepotrebnem vznemirja državljanke in državljane.

V Fidesu poudarjajo, da se nezadovoljstvo zdravnikov povečuje.
V Fidesu poudarjajo, da se nezadovoljstvo zdravnikov povečuje. FOTO: Kanal A

Pravica do priprave na delo, ki mora potekati organizirano znotraj delovnega procesa, je sestavni del delovnega dne zdravnikov in zdravniškega osebja in jim pripada po kolektivni pogodbi, pojasnjuje ministrstvo. Dodaja, da pripravo podpirajo "v smeri, da le ta pripomore k uspešnejšemu delu, predvsem pa h kvalitetnejši in hitrejši obravnavi bolnikov".

Pogajanja še potekajo

Sicer pa pogajanja med vlado in zdravniškim sindikatom Fides ter vlado in sindikati s področja zdravstvene nege nemoteno potekajo naprej, nadaljevala pa se bodo v ponedeljek, v sporočilu za javnost še navaja ministrstvo.

Da gre pri uveljavljanju pravice do enourne priprave na delo za postopek uveljavljanja že obstoječih pravic po kolektivni pogodbi iz leta 1994 in ne za stavko, so za 24ur. com povedali v sindikatu Fides. Dodali so še, da se nezadovoljstvo zdravnikov v Sloveniji hitro povečuje, tako da so zahteve po izostritvi sindikalnega boja vedno glasnejše.

Pogajanja z minisrstvom za zdravje vseskozi potekajo, a vendar se ne premaknejo z mrtve točke. Pravico do enourne priprave na delo so izkoristili kot obliko pritiska. Opozarjajo, da je potrpljenje na tej točki pošlo. Zaenkrat pravico udejanjajo le v bolnišnicah: v Kliničnem centru Ljubljana, v Izoli, Šempetru, Brežicah, Novo mesto itd. Če bi pravico upoštevali v vseh slovenskih bolnišnicah, bi na dan opravili 2200 ur manj. Predvidevajo, da bo v roku 14 dni že prišlo do zastojev in posledično še daljših čakalnih vrst.

Glavni odbor sindikata pa je zato na seji v sredo razpravljal tudi o napovedi stavke in predsedniku Fides dal interne smernice o pogojih za njeno razglasitev. Podrobnosti smernic ostajajo sindikalna tajnost.

Za bolnike manj časa

Kot je znano, se zdravniki za višje plače z vlado pogajajo že od leta 2002, do danes pa se ni zgodilo še nič, zato so se odločili, da bodo uveljavili svojo pravico in bolnikom na dan posvečali eno uro manj svojega časa. To so že v sredo storili zdravniki iz ljubljanskega kliničnega centra in šempetrske bolnišnice, jutri se jim bodo pridružili kolegi iz izolske bolnišnicem, prihodnji teden pa še tisti iz drugih bolnišnic in zdravstvenih domov.

Protest poteka z doslednim uveljavljanjem pravice do enourne (za zdravnike) oz. polurne (za medicinske sestre) individualne priprave na delo (strokovno izobraževanje), ki jo že od leta 1994 omogoča kolektivna pogodba.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
06. 03. 2008 19.46
Zdaj "pacienti" k zdravniku hodijo že kar z izrezki in fotokopijami iz raznih časopisov, polami papirjev iz izpiski iz interneta in podobno ter zahtevajo za en mozorlj tri konzilije in pet mnej! To je že bolno! Potem navalijo še vsi sorodniki do petega kolena in grozijo s pravniki in odvetniki! Če bo šlo tako naprej, bodo vsi zdravniki samo eš raziskovalci, kdo se bo pa ukvarjal z ljudmi, če si vsak dan na tem, da bankrotiraš od tožb za spreglede, napake, zmote in ne vem še kaj!
victoriosus
06. 03. 2008 18.35
To je raja. To je raja, ki nima pojma, ima pa gobec. Zdravnik se izobražuje celo življenje, kajti vsak hoče dobit najnovejše zdravilo ali najodmevnejšo terapijo. Kdaj naj pa zdravnik to izve oz. kdaj naj ponavlja? In seveda, zmotiti se je človeško, ampak zdravnik se ne sme. Če se pa, je enostavno nesposoben. In da spomnim, te ure praktično NIHČE ne koristi, vi pa udrihate vsepovprek. ZDAJ jo bodo začeli koristit. Ambulante so pa vedno polne, ker nas je zdravnikov in bodočih zdravnikov zaenkrat še premalo. Če se zdravnik ne posveča dovolj, je svinja, če se pa, so pa čakalne vrste! Dam en nasvet, da boste VI skrajšali čakalne vrste: ne hodite zaradi balasta. Če je nekaj resnega, ajde, če vas pa rit boli od sedenja za računalnikom pa.... kakorkoli, kar šinfajte naprej. Vzeli bomo vaše "pripombe" kot to, kar so: izbruhi jeze ljudi, ki se na področje zdravstva NE spoznajo, nimajo kriterija in jih posledično ne moremo vzeti resno.
Tonček Balonček
06. 03. 2008 15.19
janeznovakljubljana, tvoja koncesionarka seevda pride točno, ima zelo malo pacientov, ti pa en veš, kaj vs e na ZZZS prijavi, da je počela s tabo. Seveda te ne zanima, važno je da laufa, ampak nateg pa je, čez čas boš čutil, ko se bo sesulo, gre za miniranje javnega zdravstva, pri tem sodelujejo seveda tudi zdravniki, ki vedo, da se da marsikaj "potegniti" iz te zadeve. Pacienti bodo seveda izviseli, le da jim to očitno ni in nikoli ne bo jasno, verujejo v čudež privatitzacije? kKaj boš počel ptri zasebniku, ki te bo "zagnojil" ali boš "zaplet", "zmota", "komplikacija", "onkološki bolnik", "mrsa".... Nič., vesel boš, da obstaja še zdravstvo na račun države, kajti vsak koncesionar bo dvignil roke nad tabo in ti napisal napotnico za v KC!!! Potev pa vzklikaj "živela koncesija"!!!!
trout80
06. 03. 2008 13.54
Sej če bi jih blo tolko na fax vpisanih koker je ekonomistov se po mojem neb tkole šli, saj bi bila konkurenca prevelika. Heheehe
trout80
06. 03. 2008 13.51
Tudi sam sem delal v zdravstvu pred leti in vem, kako se pijejo kavice, pa čajčki. Ne bom reko, da ni garaško delo, sam je pa tud pavzic vmes, tko da je tista ura kr izkoriščena. Da pa ne govorimo o nočnih ka itak ni kaj za delat, tkrat se pač spi ane. Pa dokterjov še delj časa ni videt po hodnikih strašit koker sester, tko da ne men da niso izkoriščali te ure cccccc.
trout80
06. 03. 2008 13.48
tiskaski škrat: štemplja ne šrempla :)
trout80
06. 03. 2008 13.48
Najbolš, da se jim uvede sistem kartic, pa da se lepo šrempla za vsako ko bo mel 1h pavze, pa da se pol vidi kolko delajo hehe.
endrug
06. 03. 2008 13.39
Nezadovoljstvo narašča tudi pri ljudeh in zdravniki morajo vedeti, da ima vsaka palica dva konca. Vsi bi radi imeli evropske plače. Visoka izobrazba še ne pomeni atomatsko visoko plačo. Doktorji znanosti na visokih položajih dosegajo plače višjih uradnikov in znanstveni svetniki bodo imeli za dva razreda nižjo plačo od najslabše plačanega poslanca. Kako je s sodniki, profesorji, učitelji pa zdravnike ne zanima. Ampak zakaj bi bili drugi najvišje izobraženi izjeme.
Ne vem kaj je s to belo stavko novega. Moja BIVŠA zdravnica je itak (tako kot večina ostalih) hodila 1 uro kasneje v službo (kot večina ostalih dohtarjev) . Sedaj hodim k zdravnici z koncesijo in takrat ko sem naročen sem tudi na vrsti.
orchid21
06. 03. 2008 12.31
V tej državi je itak samo peščica ljudi dobro plačana, ostali pa delamo za žepnino, pa še vseeno zjutraj vstanemo in gremo v službo in naredimo kar moramo. Sej verjamem, da je delo zdravnikov tečno, pa da delajo preveč, itd. in so slabo plačani, ker vem, da imajo komaj čez 1000 eurov, v primerjavi z drugimi javnimi sektorji, kjer imajo višje plače in za ta denar podpišejo en papir na dan, in to je za njih služba. Ampak, glede na to, da zadnje mesece precej časa prečepimo po bolnicah zaradi stare mame, lahko rečem, da zdravniki in medicinsko osebje se že kar nekaj časa držijo tega, da posvečajo pacientom premalo cajta. Smo opazili, ker ko gremo k stari mami delamo delo medicinskih sester, ki rečejo joooj mamo gužvo. In ko gremo pogledat, kje so, podpirajo šank in klepetajo med sabo ali pa so v sobi za sestre, se menijo o lakih za nohte in pijejo kavico. In še ena izkušnja kolega, ki je peljajo ženo na ultrazvok, kjer sta morala čakat eno uro, da je osebje kramljalo in pilo kavo. Super, a ne? Ampak tle je problem tudi zavarovalnica, oziroma predvsem zavarovalnica. Če mislite, da so v zobozdravstvu take vrste zaradi zdravnikov, se krepko motite, to je vse zaradi zavarovalnic, ki se kregajo z zdravniki, katere usluge bodo krili, katere ne. O njih pa nihče ne piše. In mi svojci pacientov in pacienti naj vse skupaj gledamo mirno in čakamo in trpimo.
nasamasa11
06. 03. 2008 12.21
jaz 8 ur delam-priprava na delo pa iz dela pa traja zjutraj pol ure pa pop.pol ure -torej zjutraj pridem prej da se od glave do pet preblečem in dam grem pol ure kasneje da se spet umijem in preblečem-torej dajte mi plačo za 9 ur in ne 8. Pa še to mi delamo aktivno 8 ur brez kave in ostalega .....
Dejan Keuc
06. 03. 2008 12.13
Vlada JJ trdi : Zdravniki si napačno razlagajo člen kolektivne pogodbe, učitelji si napačno razlagajo 54. člen o plačah, računasko sodišče si napačno razlaga člen zakona o predlogu odstavitve ministra(Podobnika), informacijska pooblaščenka si napačno razlaga zakon o zaščiti osebnih podatkov(Rupel) ..... ?!?!?!? Ali samo meni tukaj nekaj ni logično?!
black1cat2
06. 03. 2008 11.57
In kaj dela to eno uro? Še pozajtrkuje, kavico spije, s kolegi kako reče... pa lepo dobi plačano, saj se pripravlja na delo in spada seveda v delovni čas. Verjetno tudi gre eno uro prej z delovnega mesta, da se uredi in zrelaksira za domov... ups, to se še niso spomnili. Seveda imajo zdravniki odgovorno delo, ampak naj se še v drugih poklicih to uvede, saj se je povsod potrebno pripraviti na delo. Zakaj bi se pa hodilo prej na šiht - naj se lepo prišteje v delovni čas!
Maribor?an 1
06. 03. 2008 11.46
Počasi bo vsak zdravnik tolko zaslužu kot kak direktor :). Me zanima, kdaj bo pa delavski razred na vrsti, samo poglejmo kaj se je zgodilo v Nemčiji, ne pa pri nas ko se vsi vserejo pri SINDIKATIH
skarpena@gmail.com
06. 03. 2008 11.34
Vsak, se mora na delo pripravit pred urnikom, ko naj delo začne. Tudi trgovci morajo prej pripravit blagajno in ko je ura za odpret trgovino začnejo delat. Ta bela golazen pa samo izsiljuje. Marš jarke kopat če jim ni dobro
politik70
06. 03. 2008 11.25
Zdravniki ne stavkajo! Ampak tudi delajo ne ,da ne bo kdo mislil da naslov zavaja...