Slovenija

14 pokrajin je preveč

Ljubljana, 04. 07. 2007 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Državni svetniki menijo, da je predlaganih 14 pokrajin preveč. Belokranjci pa si želijo na svoje.

Pred prvo obravnavo svežnja pokrajinske zakonodaje na julijski seji državnega zbora se je do treh zakonov - o pokrajinah, o volitvah v pokrajinah in o njihovem financiranju - opredelil državni svet. Podprli so jih kot primerno podlago za nadaljnjo obravnavo, vendar s številnimi pripombami.

Vlada bi morala po mnenju državnih svetnikov razmisliti o večjih in učinkovitejših, gospodarsko močnih pokrajinah, ki bi imele večji finančni, razvojni in kadrovski potencial. Zato bi si bilo smiselno prizadevati za manjše število od zdaj predlaganih 14 pokrajin.

Državni svetniki so opozarjali tudi na prevelike razlike med predlaganimi pokrajinami tako glede števila prebivalcev kot tudi drugih vidikov. Če bo Ljubljana kot glavno mesto samostojna pokrajina, kar je eden izmed predlogov, pa bodo zaradi njene ekonomske moči še večje razlike, so še
menili.

Če pokrajine ne bodo razpolagale z zadostnimi lastnimi finančnimi viri, se bo ponovila zgodba z občinami, odvisnimi od finančne izravnave iz sredstev državnega proračuna. "V tem primeru pa ne moremo govoriti o finančni avtonomiji ter ne moremo pričakovati, da bodo pokrajine sposobne prevzeti svoj del odgovornosti za regionalni razvoj," je prepričan državni svet.

Belokranjci hočejo na svoje

Semiška občina zahteva, da Bela krajina postane samostojno območje s statusom pokrajine
Semiška občina zahteva, da Bela krajina postane samostojno območje s statusom pokrajine FOTO: POP TV

Belokranjski župani so ob nedavni predstavitvi imen predvidenih slovenskih pokrajin negodovali ob izpustitvi naziva Bela krajina. Kot je povedal semiški župan Ivan Bukovec, pa sedaj ne gre več za to, da se poleg naziva Dolenjska pojavi ime Bele krajine, temveč tudi za zahtevo po ustanovitvi samostojne pokrajine na območju Bele krajine. Predstavil je tudi belokranjske poglede glede tretje razvojne osi.

Po Bukovčevih besedah so na zadnjem semiškem občinskem svetu 21. junija obravnavali temo pokrajin. Zahtevek koalicije je bil, da Bela krajina postane samostojno območje s statusom pokrajine. V kolikor tega ne bi dosegli, zahtevajo poseben status in prisotnost v nazivu Dolenjska, Bela krajina in Posavje.

Semiški občinski svet je tudi predlagal občinskima svetoma belokranjskih občin Črnomelj in Metlika, da sprejmeta enako stališče, saj ima Bela krajina veliko posebnosti, ki jo kot tako opredeljujejo za pokrajino. Pobudo so poslali na vlado oziroma službi za lokalno samoupravo. Zahtevajo, da se tudi ta izreče. Če pobuda glede posebnega statusa znotraj Dolenjske ali glede naziva ne bo sprejeta, bodo zahtevali referendum.

Tretja razvojna os naj ne bo zgolj tranzitna

Pri vprašanju tako imenovane tretje razvojne osi so na semiškem občinskem svetu pregledali dosedanje delo. Kot je povedal Bukovec, bodo konec tega meseca projekti te cestne povezave predstavljeni slovenski javnosti. Doslej sta bila izdelana predloga dveh smeri, pri katerih župan meni, da "skuša nekdo Belokranjce spreti". Belokranjski župani so se dogovorili, da naj zgradijo cesto na belokranjski strani v obliki črke ipsilon, ki bi Metliko, Semič in Črnomelj povezala z obema mejnima prehodoma. Vse tri občine bodo vztrajale pri tej zahtevi. Bukovec tudi meni, da je treba upoštevati obe predlagani različici ter med njima najti neko srednjo pot, sprejemljivo za vse strani. Prizadevajo si, da postane tretja razvojna os razvojna možnost in ne zgolj tranzitna cesta, saj so sedaj Belokranjci odrezani od Dolenjske in ostale Slovenije.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aligatorcek
04. 07. 2007 18.47
zupancicff, severni hrvatje. Ne me je.at s takimi. Pred belokranjci kapa dol! Že nakaj časa opazujem tvoje komentarje, in vse kar lahko povem je to, da si potreben hudih vzgojnih batin. Če ne boš v kratkem našel darovalca (kar dvomim), se toplo priporočam.
Luka Kovi? 1
04. 07. 2007 18.24
Kriterij za ustanovitev pokrajine mora biti prostorka zaokroženost in ekonomska upravičenost. Pokrajina bo imela svoje naloge. Imeti mora sredstva, s katerimi bo te naloge opravljala. Ta sredstva ne smejo prihajati iz državnega proračuna. Izvirati morajo iz lastnih prihodkov pokrajine. Ker država ne bo opravljala nalog, ki bodo z državne ravni prešle na pokrajinsko, naj se del denarja, ki se zdaj steka v državni proračun, zmanjša. Postane naj lastni prihodek pokrajin. Pokrajine bodo tako živele samostojno. Če bodo vezane na proračun RS, bodo samo podaljšana roka države. Če ne boš pridna - pokrajina namreč - pa ne bo denarčkov (bodo rekli na financ ministrstvu). Samo take pokrajine bodo temelj za decentralizacijo. In ne drobiti te države na veliko število pokrajin(ic). Imeli smo okraje, banovine, grofije. Tudi v teh organizacijah državnih uprav se da poiskati rešitve, ki so se obnesle. Pa v ekonomski samostojnosti občin, kakršna je veljala pred uvedbo sedanjega sistema občinskega organiziranja, tudi.
neznan13@gmail.com
04. 07. 2007 18.20
sicer se mi zdi butast, da je 14 pokrajin, ampak mislim, da si bela krajina zasluži svojo pokrajino, ker je zelo različna od dolenjske, imam pa veliko izkušenj iz obeh pokrajin, tako da mi je jasno, zakaj hočejo svojo pokrajino. prometna povezanost je slaba, jaz se moram še vedno ponekod voziti po makadamu, da pridem do tja kamor hočem. sicer so asfalt začeli delat, a so po 2 km obupal in postavili tablo konec asfalta. avtocest nima in tudi tista na hrvaškem čisto nič pomaga sploh ne vem, kako bi to pomagal, če gledamo povezanost bele krajine z ostalo slovenijo. no seveda, pridejo prej do hrvaškega morja, jupi... bela krajina je ena najbolj zaostalih regij in je zelo zapostavljena. ima svoje šege, običaje (zeleni jurij), noše (bela noša), plese, narečje (ki ni čisto nič podobno dolenjskemu), breze, kolpa, način življenja itd.
Matej Rojc
04. 07. 2007 18.07
Ja resnično so ljudje butasti. Dejstvo je, da ne moremo imeti za vsak m2 novo pokrajino. Pa kaj ljudem to ni jasno!!! Je pa potem na nivoju pokrajin potrebno razdelati ustrezno politiko, da se denar porazporeja po celotni pokrajini čimbolj pravično in ne tako kot je bilo včasih, ko je vse pobrala Lj. Pomembno je da so pokrajine močan politični in gospodarski subjekt, drugače so brez veze. Tako bi morala biti npr. štajerska močna pokrajina, ne pa neka savska pa podravska pa ne vem še kaj. To je čista bedarija. Tako ne bomo nikamor prišli.
nintendo64@email.si
04. 07. 2007 17.51
Iz tega vse skupaj bodo potem nastale take bedarije kot glede občin, ko nekatere nimajo niti toliko, da bi 5 km asfalta naredile, kaj šele kaj resnega za prebivalstvo. Meni se pa ne zdi Bela Krajina slabo prometno povezana. Do hrvaškega avtocestnega križa je čisto blizu, od tam pa si takoj v Karlovcu. Ne vem, zakaj bi se vedno moralo vse povezovati z Ljubljano. V EU pa to sploh ne bo več pomembno.
yanker007@gmail.com
04. 07. 2007 17.17
Saj na koncu bo tako ali tako vsaka občina želela svojo pokrajino.
aaa.com
04. 07. 2007 16.33
Čisto pravilno bi blo, da bi bila Bela krajna pokrajina zase. Kaj pa imamo tolko skupnega z dolenci??? Drugačnji ljudje, drugačne navade, narečja,.... Nič kaj dosti! Toliko razlik, pa nas še kar naprej v isti koš mečejo! Kolko mamo z dolenci skupnega, tulko mamo tudi z celo slovenijo! (pa ne da mam kaj proti dolencom)
pomi@auspuh.com
04. 07. 2007 16.12
Tretja razvojna os pa je itak eden velik nateg za Dolenjsko in BK.
pomi@auspuh.com
04. 07. 2007 16.09
Sicer ima ta beda od industrije večji izvoz kot mesto Maribor, kljub katastrofalnim cestnim povezavam, dolgoletne ignorance države in geografske odmaknjenosti. Žal pa ji kakor celi Dolenjski usodo krojijo razni LJ drekači. O Belokranjcih pa drugače vse najboljše. Zupancicff, ti je kateri žensko nategnu?
damirg@email.si
04. 07. 2007 16.06
najprej lastna pokrajina, potem ze lastna drzava... jap tko gre to :P
ax-ay@hotmail.com
04. 07. 2007 16.00
zupancicff!!! Kaj maš ti za sitnarit?!!! ...blebetanje... Nevzgojeno!!!
neznan13@gmail.com
04. 07. 2007 15.42
dj zupancicff ne mi s takimi primitivnimi, severni hrvatje...
Felix2
04. 07. 2007 15.01
Pa kaj serjejo, ti severni hrvatje? Tok težkih in samovšečnih tipov ne srečaš nikjer, kot so tile belokranjci. Kako bojo pa živeli? Na račun drugih? Bi bili radi najrevnejša Slo pokrajina? Saj imajo bedo od industrije.